Například parkoviště hostivařského Intersparu bylo již před sedmou hodinou ranní z devadesáti procent zaplněno. Mezi regály bylo sice prázdno, ale před pokladnami, jichž bylo otevřeno málo, se tvořily dlouhé fronty. Čekalo se i na nákupní vozíky.
Vinohradští prodejci kaprů hlásili kolem poledního většinou vyprodáno. Kádě s mrznoucí vodou osiřely a prokřehlí muži ráznými údery palic zbavovali pracovní desky nánosů přimrzlé směsi vody, krve, vnitřností a šupin. Ty se někde o štědrovečerní večeři zablesknou pod talířem - to aby bylo v příštím roce dost peněz.
Karlův most, Malostranské a Staroměstské náměstí a přilehlé ulice zaplnili zahraniční turisté. Obaleni fotoaparáty a videotechnikou se snažili zachytit co nejvíce z historických památek. Usrkávali přitom svařené víno, jež vůní vanilky a hřebíčku doplnilo vánoční atmosféru města.
Mnozí z návštěvníků Prahy budou mít možnost ochutnat při sobotní slavnostní tabuli i některé typicky české speciality. Na ně totiž hotely při sestavování štědrovečerního menu pamatují také.
Například hotel Hoffmeister dává možnost výběru mezi kaprem a smaženým řízkem z vepřové panenky. Jako předkrm nabízí bramboráček s kapřím soté na česneku a koktejl z raků. Hosté hotelu Ambassador - Zlatá husa mají na vybranou mezi třeboňskou rybí polévkou a petrželovou s lososem. Z hlavních jídel mohou zkusit mandlový krůtí stejk z hruškami a kaparovou omáčkou, rozhodnout se pro vepřovou panenku na majoránce či dát přednost kuřecím medailónkům v pikantní rajčatové omáčce s olivami.