Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pražané se v sobotu připravovali na Štědrý den

  15:23aktualizováno  15:23
Spěch a nervozita v ulicích, ale i o poznání prázdnější obchody, klidno kolem stánků trhovců a davy zahraničních turistů v centru města. Tak vypadala v sobotu sváteční Praha. A protože se doma většinou gruntovalo, ovládli ulice a obchody hlavně muži, kteří na poslední chvíli vybírali dárky pro své nejbližší. Živo bylo i dnes v nákupních centrech, která vycházejí koupěchtivým vstříc a mají otevřeno nepřetržitě.

Například parkoviště hostivařského Intersparu bylo již před sedmou hodinou ranní z devadesáti procent zaplněno. Mezi regály bylo sice prázdno, ale před pokladnami, jichž bylo otevřeno málo, se tvořily dlouhé fronty. Čekalo se i na nákupní vozíky.

Vinohradští prodejci kaprů hlásili kolem poledního většinou vyprodáno. Kádě s mrznoucí vodou osiřely a prokřehlí muži ráznými údery palic zbavovali pracovní desky nánosů přimrzlé směsi vody, krve, vnitřností a šupin. Ty se někde o štědrovečerní večeři zablesknou pod talířem - to aby bylo v příštím roce dost peněz.

Karlův most, Malostranské a Staroměstské náměstí a přilehlé ulice zaplnili zahraniční turisté. Obaleni fotoaparáty a videotechnikou se snažili zachytit co nejvíce z historických památek. Usrkávali přitom svařené víno, jež vůní vanilky a hřebíčku doplnilo vánoční atmosféru města.

Mnozí z návštěvníků Prahy budou mít možnost ochutnat při sobotní slavnostní tabuli i některé typicky české speciality. Na ně totiž hotely při sestavování štědrovečerního menu pamatují také.

Například hotel Hoffmeister dává možnost výběru mezi kaprem a smaženým řízkem z vepřové panenky. Jako předkrm nabízí bramboráček s kapřím soté na česneku a koktejl z raků. Hosté hotelu Ambassador - Zlatá husa mají na vybranou mezi třeboňskou rybí polévkou a petrželovou s lososem. Z hlavních jídel mohou zkusit mandlový krůtí stejk z hruškami a kaparovou omáčkou, rozhodnout se pro vepřovou panenku na majoránce či dát přednost kuřecím medailónkům v pikantní rajčatové omáčce s olivami.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pravicový extremista Jan Kopal na snímku z demonstrace v roce 2001
SPD se zbavila člena s extremistickou minulostí, schvaloval i 11. září

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) vyloučilo ze svých řad Jana Kopala, který byl v minulosti členem řady extremistických stran a jednu dokonce i...  celý článek

Řetězový most v Budapešti
100 POHLEDŮ: Skladiště pod elegantním mostem v Budapešti

Pro období let 1890 až 1914 se vžilo označení Belle Époque - „krásná doba“. Právě v tomto období vznikla většina fotografií, které jsme zařadili do seriálu 100...  celý článek

Iniciativa Pestrá strava bez chemie učí školáky, jak si připravit zdravou...
Přibývá obézních dětí. Kopírují stravovací návyky rodičů, varují odborníci

Každé čtvrté dítě má nadváhu, každé sedmé je obézní a každé čtvrté dítě ze sta je dokonce extrémně obézní. Za tuto nepříznivou statistiku může špatný životní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.