Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pražané se v sobotu připravovali na Štědrý den

  15:23aktualizováno  15:23
Spěch a nervozita v ulicích, ale i o poznání prázdnější obchody, klidno kolem stánků trhovců a davy zahraničních turistů v centru města. Tak vypadala v sobotu sváteční Praha. A protože se doma většinou gruntovalo, ovládli ulice a obchody hlavně muži, kteří na poslední chvíli vybírali dárky pro své nejbližší. Živo bylo i dnes v nákupních centrech, která vycházejí koupěchtivým vstříc a mají otevřeno nepřetržitě.

Například parkoviště hostivařského Intersparu bylo již před sedmou hodinou ranní z devadesáti procent zaplněno. Mezi regály bylo sice prázdno, ale před pokladnami, jichž bylo otevřeno málo, se tvořily dlouhé fronty. Čekalo se i na nákupní vozíky.

Vinohradští prodejci kaprů hlásili kolem poledního většinou vyprodáno. Kádě s mrznoucí vodou osiřely a prokřehlí muži ráznými údery palic zbavovali pracovní desky nánosů přimrzlé směsi vody, krve, vnitřností a šupin. Ty se někde o štědrovečerní večeři zablesknou pod talířem - to aby bylo v příštím roce dost peněz.

Karlův most, Malostranské a Staroměstské náměstí a přilehlé ulice zaplnili zahraniční turisté. Obaleni fotoaparáty a videotechnikou se snažili zachytit co nejvíce z historických památek. Usrkávali přitom svařené víno, jež vůní vanilky a hřebíčku doplnilo vánoční atmosféru města.

Mnozí z návštěvníků Prahy budou mít možnost ochutnat při sobotní slavnostní tabuli i některé typicky české speciality. Na ně totiž hotely při sestavování štědrovečerního menu pamatují také.

Například hotel Hoffmeister dává možnost výběru mezi kaprem a smaženým řízkem z vepřové panenky. Jako předkrm nabízí bramboráček s kapřím soté na česneku a koktejl z raků. Hosté hotelu Ambassador - Zlatá husa mají na vybranou mezi třeboňskou rybí polévkou a petrželovou s lososem. Z hlavních jídel mohou zkusit mandlový krůtí stejk z hruškami a kaparovou omáčkou, rozhodnout se pro vepřovou panenku na majoránce či dát přednost kuřecím medailónkům v pikantní rajčatové omáčce s olivami.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Farář Kazimierz Plachta v ruinách shořelého dřevěného kostela Božího těla v...
Farář z vypáleného kostela poslal obviněným dopis. Odpouštím vám, píše

Dopis plný duchovního odpuštění a naděje do budoucnosti poslal farář zničeného kostelíku v Gutech na Třinecku dvěma mladým mužům, kteří jsou ze zapálení...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Ministerstvo změnilo podmínky pro mladé lékaře, mohou se hlásit do programu

Ministerstvo zdravotnictví v úterý změnilo podmínky pro letošní absolventy lékařských fakult, kteří nemohli pokračovat v dalším specializačním vzdělávání. Nově...  celý článek

Narozeninová oslava Vratislava Mynáře na Pražském hradě (22. 6. 2017).
Mýdlo na Hradě zřejmě nebude. V akci nám brání, tvrdí režisér

Párty v Jižních zahradách Pražského hradu, kterou chtěl v reakci na oslavu kancléře Vratislava Mynáře uspořádat 9. září režisér a dokumentarista Petr Horký, se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.