Upozorňuje ovšem, že v takovém případě může výroba trvat dva až čtyři měsíce.
I když je tradičně nejznámějším ovocným destilátem slivovice, přiznává, že v pražském regionu jednoznačně vede pálenka z jablek. "První vyrábíme mošt a teprve z něj pálíme, protože chuť je pak jemnější a je i vyšší konečná kvalita. Ale destiláty děláme ze všeho ovoce, třeba i z jeřabin nebo jahod," říká Musil.
Lidé přijíždějí s patnácti kilogramy na výrobu jedné lahve alkoholu nebo i s plným vozíkem. "Je to různé, také záleží na úrodě," tvrdí Musil. Letos je špatná a od června, kdy pěstitelé vozili třešně, máme asi šest set zákazníků. Za loňskou sezonu jsme jich měli dva a půl tisíce.
O pálenku je podle něho větší zájem než o mošt. "Mošt přece jen vydrží krátkodobě, takže si ho zájemci berou dva nebo tři litry pro děti a zbytek se pálí," uvádí.
Podle něho se při domácím pálení nedá docílit potřebné kvality. Práce tomu věnovaná ani neodpovídá výsledku. "Je ale pravda, že zájemci si ani neměli kde nechat ovoce vypálit. I dnes nevím přímo v Praze o žádné palírně. V celých Čechách je jich tak pět, ale na Moravě je máte skoro v každé vesnici," tvrdí Musil.
S černým pálením však Pražané neskončili. "Dříve jsme kořalku pálili hodně, teď už to necháváme dělat spíše v palírnách," říká Lukáš Trnka z Prahy 4. Vzápětí však dodává, že destilát z palírny "proženou kolonou" doma, aby byl jemnější.
Přestože letos nebyla úroda ovoce nijak vysoká, zaměstnanci palírny v Radlíku denně pálí stovky litrů alkoholu. Lidé mají zájem především o pálenku z jablek, výjimkou nejsou ani hrušky. (17. října 2001) |