Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pražané pálí hlavně jablka

  13:33aktualizováno  13:33
Praha - Přestože je špatná úroda ovoce, Pražané i letos vozí ze svých zahrádek ovoce k vypálení. Domácí pálení je v metropoli velkou výjimkou, ani v nejmenším se nedá srovnat se situací na Moravě. "My oproti pálenicím na Moravě, kam lidé vozí už hotový kvas, nabízíme i druhou možnost. Pěstitel nám dodá ovoce a my už se o všechno dál postaráme," říká majitel pálenice v Radlíku u Prahy Zdeněk Musil.

Upozorňuje ovšem, že v takovém případě může výroba trvat dva až čtyři měsíce.

I když je tradičně nejznámějším ovocným destilátem slivovice, přiznává, že v pražském regionu jednoznačně vede pálenka z jablek. "První vyrábíme mošt a teprve z něj pálíme, protože chuť je pak jemnější a je i vyšší konečná kvalita. Ale destiláty děláme ze všeho ovoce, třeba i z jeřabin nebo jahod," říká Musil.

Lidé přijíždějí s patnácti kilogramy na výrobu jedné lahve alkoholu nebo i s plným vozíkem. "Je to různé, také záleží na úrodě," tvrdí Musil. Letos je špatná a od června, kdy pěstitelé vozili třešně, máme asi šest set zákazníků. Za loňskou sezonu jsme jich měli dva a půl tisíce.

O pálenku je podle něho větší zájem než o mošt. "Mošt přece jen vydrží krátkodobě, takže si ho zájemci berou dva nebo tři litry pro děti a zbytek se pálí," uvádí.

Podle něho se při domácím pálení nedá docílit potřebné kvality. Práce tomu věnovaná ani neodpovídá výsledku. "Je ale pravda, že zájemci si ani neměli kde nechat ovoce vypálit. I dnes nevím přímo v Praze o žádné palírně. V celých Čechách je jich tak pět, ale na Moravě je máte skoro v každé vesnici," tvrdí Musil.

S černým pálením však Pražané neskončili. "Dříve jsme kořalku pálili hodně, teď už to necháváme dělat spíše v palírnách," říká Lukáš Trnka z Prahy 4. Vzápětí však dodává, že destilát z palírny "proženou kolonou" doma, aby byl jemnější.

Přestože letos nebyla úroda ovoce nijak vysoká, zaměstnanci palírny v Radlíku denně pálí stovky litrů alkoholu. Lidé mají zájem především o pálenku z jablek, výjimkou nejsou ani hrušky. (17. října 2001)

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Bývalého šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše přišla na setkání s dobrovolníky ve...
Drahoš v námořnickém tričku děkoval za 78 321 podpisů pro boj o Hrad

„Vítejte všichni na palubě,“ přivítal Jiří Drahoš v dobrovolníky, kteří sbírali podpisy, aby se mohl zúčastnit volby prezidenta. A nasbírali jich zatím 78 321....  celý článek

Nová kniha vydaná olomouckou filozofickou fakultou má ukázat mylnost stereotypů...
Kniha o slovenských Romech má bourat stereotypy i formou, čte se odzadu

Neobvyklou knihu vydala olomoucká filozofická fakulta. Shrnuje výsledky studie vědců zkoumající romské obyvatele čtyř slovenských vesnic a na příkladech...  celý článek

Nanesená vrstva v místě, kudy v minulosti protékala řeka Labe v původním korytu.
V trase budoucí D35 jsou až dvoumetrové naplaveniny, přitekly z Krkonoš

Archeologové pracující na výzkumu v trase budoucí dálnice D35 u Opatovic nad Labem zjistili, že kácení stromů v oblasti Krkonoš mělo za následek masivní nánosy...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.