"Virová gastroenteritida je teď hodně rozšířená. Jsou zasažené podniky, domovy důchodců i některá zdravotnická zařízení. Přesné počty nemocných však neznáme," říká hlavní pražská epidemioložka Zdeňka Jágrová.
Není divu, že není přehled o nemocných, protože ten, kdo běhá na WC jako o závod, sotva bude mít chuť riskovat cestu k lékaři. Podle hrubého odhadu epidemioložky může mít střevní chřipku virového původu zhruba 10 až 15 procent obyvatel Prahy. Tedy nejméně sto tisíc Pražanů tráví nejvíc času na toaletě.
FAKTACo je gastroenteritida? Střevní chřipka, která nyní řádí v Praze, je virového původu. Nejohroženější skupinou mezi nemocnými jsou kojenci a batolata. Na zmírnění průjmů se osvědčilo pít odvary z rýže a mrkve. |
Epidemioložka Jágrová potvrzuje, že viry střevní chřipky přetrvávají v ovzduší velmi dlouho. Není proto radno chodit navštěvovat i zdánlivě vyléčeného člověka. Inkubační doba je 48 hodin, obtíže by se tedy projevily do dvou dnů po návštěvě.
"Jsem úplně přečajovanej a nic nesním"
Střevní chřipku vyvolávají nejčastěji rotaviry, v Česku bývá jejich výskyt v posledních letech nejčastější v březnu až dubnu. Pro toto onemocnění je příznačné, že průjmy i zvracení mají prudký a rychlý průběh a obtíže zpravidla odezní do dvou dnů. Ale jsou velmi úporné.
Léčba střevní chřipky virového typu vlastně neexistuje.
Proti virům by neúčinkovala antibiotika a průjmy by nezadržel ani endiaron. Lékaři doporučují hlavně zajistit přísun tekutin, aby se zabránilo dehydrataci organismu. Zpočátku je dobré pít jen černý neslazený čaj. Ale protože pacienti současně zvracejí, radí lékaři pít jen po velmi malých doušcích.
"Už několik dní jsem nic nejedl. Sotva sním jen malé sousto, hned to vyzvracím. Proto jenom piju a piju, jsem úplně přečajovanej," popisoval nečekané obtíže Marek z Prahy 5 v době, kdy ještě netušil, že za to může agresivní střevní chřipka.
Dodržovat přísun tekutin je při průjmech nanejvýš důležité zejména u dětí. Komplikace pak mohou nastat kvůli nedostatku vody v organismu především u batolat a kojenců.