O co jde? "V naší restauraci Pod křídlem noci si hosté vychutnají špičkové tříchodové menu v absolutní tmě. V hermeticky uzavřené místnosti je návštěvník při jídle odkázaný pouze na své čtyři smysly – sluch, hmat, čich a chuť," vysvětluje Monika Urbanová ze společnosti Vyšehrad 2000 Group, která restauraci na Národní třídě provozuje.
Když se lidé přijdou navečeřet na Národní 10, nejdříve vstoupí do kavárny plné denního světla. Po vstupu do restaurace si návštěvník vybere jedno ze čtyř menu. Pak zvolna přechází do "přetlakové" místnosti, kterou osvětluje pouze slabá namodralá žárovka.
"Je to důležité, abyste si na tmu postupně zvykli," pobízí Urbanová. To už se dveře od světlé kavárny definitivně zavírají. Zato se otevřou na druhé straně další – do absolutní tmy. Celkem může v jedné místnosti sedět až padesát hostů naráz.
Pak obsluha hosta "vysvlékne" ze všeho, co by mohlo vyzařovat, byť minimální, světlo. Do trezoru uloží mobily, digitální hodinky i zapalovače. "I cigareta svítí, proto je naše restaurace nekuřácká," upozorňuje Urbanová.
Ke stolu odvede každého hosta osobní číšník. Jednoduše – návštěvník mu položí ruku na rameno a jde se. Pak už je vše na hostu. Nahmatat talíř, sklenici, příbor, partnera... "Většinou dají na instinkty a jedí prostě rukama," usmívá se Urbanová. Host si musí i sám dolévat.
A svá pravidla má i stolování. Hosté sedí vždy vedle sebe, nikdy naproti sobě. Dámy si smí odložit kabelku pouze pod stůl, nikoli na opěradlo židle. Pokud budete potřebovat na toaletu, i tam vás dovede vaše obsluha, na kterou voláte křestním jménem.
"Podle zkušenosti ze zahraničí setrvají v tak nezvyklém prostředí hosté průměrně hodinu a půl," poznamenává Urbanová. Zážitek naopak nedoporučuje třeba lidem s klaustrofobií. Večeře pro jednu osobu přijde na 990 korun.
První taková restaurace vznikla před devíti lety v Curychu, kde ji založila charitativní organizace, aby lidem s poruchami zraku vytvořila pracovní místa. Atraktivní projekt tehdy zaujal a vznikly další, už komerční restauranty v Londýně, Paříži, Berlíně nebo Pekingu.
I Praha už podobné projekty na charitativním základě zažila. Například několik dní stála loni na Ovocném trhu kavárna Potmě, zřízená Nadačním fondem Českého rozhlasu.
"Věříme, že takový program přiláká organizátory teambuildingů nebo školy. Už teď se nám hlásí cestovní kanceláře a počítáme i se seznamovacími večery pro nezadané či ochutnávkami," vypočítává Urbanová, na co by rádi nalákali hosty do své restaurace.
A co by host viděl, kdyby se rozsvítilo? "Bílý ubrus, talíře a téměř stejný interiér jako ve vedlejší kavárně. Akorát tapety ne, nejsou potřeba, je tam tma," dodává Urbanová.