Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor na maso z ciziny. Může zabít

  2:59aktualizováno  2:59
V Česku se opět po letech objevilo riziko nákazy smrtelně nebezpečným svalovcem. Parazit, který člověku ničí svaly až k ochrnutí a zástavě srdce, se objevil v kančím mase dováženém z ciziny.

Do Česka se dováží stále více vepřového masa, které je také rizikové. | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Myslivecká sdružení o problému vědí. "Nejčastěji jde o masa ze zemí, jako je Argentina, Brazílie, Mexiko a podobně," popisuje myslivec Miloš Potměšil.

"Riziko onemocnění trichinelózou (tedy svalovcem) nelze brát na lehkou váhu," upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. "Je nutné apelovat na všechny, kdo používají maso černé zvěře, že musí projít veterinární kontrolou, riskovat se nevyplatí," varuje. Nebezpečné podle něho mohou být hlavně pochoutky z divočáka ve venkovských restauracích, kde se stává, že připraví ulovené zvíře bez kontroly.

Do Česka se navíc dováží stále více vepřového masa, které je také rizikové. "Našeho vepřového ubývá. Ještě před vstupem do Evropské unie jsme měli 280 tisíc prasnic, teď jich je už jen 111 tisíc," říká Miroslav Jirovský ze Zemědělského svazu ČR.

Parazit se na člověka přenáší z nedostatečně tepelně upraveného masa. Hlavně z divočáků, ale i z domácích prasat. Nákaza je pro člověka v mnoha případech smrtelná. Larvy napadají hladkou svalovinu srdce a dýchacích cest a mohou způsobit i zástavu srdce.

Svalovce ničí vaření, uzení je pro něj neškodné

Svalovec se před časem objevil i v českém mase. Veterináři před dvěma lety zpřísnili dohled poté, co odhalili nakaženou svalovinu u divočáků ulovených ve východních Čechách a na severu Moravy.

"Také bych kontrolovala prase po domácí zabijačce. Ač tady je riziko nákazy nižší," říká Jana Horňáčková z veterinární správy. Nejvíce nakažených divokých zvířat žije na pomezí Česka a Slovenska. Na lidi se svalovec v poslední době nepřenesl. "Poslední případ se u nás objevil v roce 1954, kdy onemocnělo jedenáct lidí a tři zemřeli," popsal Duben.

Veterinář Václav Hrudka z masokombinátu v Příbrami tvrdí, že české maso prochází přísnou kontrolou a nakažené kusy končí v kafilerii. "Dám krk za to, že z velkých masokombinátů nic nakaženého ven neprojde. Těžko říct, co malá řeznictví a maso z dovozu," krčí rameny. Maso z ciziny totiž prochází kontrolou jen v zemi, kde zvíře porazili.

Svalovce v každém případě ničí vaření, pečení či dušení. Uzení je pro něj neškodné, stejně jako nakládání masa do láku. Pozor: ve zmrazeném mase přežívá i dva týdny.







Hlavní zprávy

Další z rubriky

Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš (19. října 2017)
Máte máslo na hlavě, řekl Zaorálek. Co jste dokázal za 27 let? opáčil Babiš

Více než tři roky spolu šéf ANO Andrej Babiš a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek seděli v jedné vládě, ale to už podle jejich posledního televizního duelu den...  celý článek

Vrchní část věže je třeba opravit, protože do jejího krovu kvůli poryvům větru...
Plán počítá s dostavbou Staroměstské radnice, křídlo jí chybí od války

Grandiózní i umírněné návrhy se během více než století objevily v souvislosti s novou podobou východního křídla Staroměstské radnice. Místo toho jsou přes 70...  celý článek

Volba profesora Langdona
Volby jsou tady, musíme něco dělat, hecuje Hanks Čechy ve videokoláži

Sociálními sítěmi se pár dní před sněmovními volbami šíři video, v němž herec Tom Hanks alias Robert Langdon chodí ulicemi Prahy, která je posetá volebními...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.