"Pokud by sousední státy nařídily, že cestující z České republiky nesmějí vyvézt žádný výrobek z hovězího masa, věděli bychom o tom. Pokud někde na hranicích zabavovali svačiny či konzervy, byla to zvůle jednotlivého úředníka. Zaslechl jsem, že takovýto případ se stal na česko-slovenské hranicí. Embargo platí pro obchodníky, pro turisty by nic takového platit nemělo," uvedl mluvčí státní veterinární správy Josef Duben.
Podle něho je situace na hranicích nesrovnatelná s nedávným opatřením, kdy kvůli slintavce a kulhavce stály na českých přechodech kontejnery a lidé přijíždějící ze zahraničí do nich museli naházet potraviny.
Přestanete jíst hovězí maso? Hlasujte v anketě |
On-line rozhovor |
Na slovenské hranici v okolí Hodonína se podobné kontroly nekonají, ale například slovenský veterinář sloužící na hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova naznačil, že klid je na hranici proto, že lidé výrobky z hovězího nekupují. "Vědí, že nesmějí na Slovensko vozit české hovězí výrobky, někteří se nás na to přicházejí zeptat dřív, než se vydají na nákup do českých hypermarketů," řekl veterinář Milan Hlavatý.
Na hranici s Rakouskem a s Německem je naproti tomu klid, úředníci po hovězím nepátrají. "Kolegové z rakouské strany prozatím nezavedli žádná mimořádná opatření na hraničních přechodech. Cestující opouštějící Českou republiku zatím například nemusí ani vyhazovat masné výrobky. Na podobná opatření je ještě poměrně brzy a je těžké říct, zda vůbec něco zavedou," informoval vedoucí referátu cizinecké policie z hraničního přechodu v Břeclavi - Poštorné Milan Piškula.
Na západočeské hranici s Německem zatím celníci ani veterináři problémy s vývozem hovězího masa nezaznamenali. "Kvůli veterinárním důvodům se zatím z německé strany hranice žádné maso vyvážené z Čech nevrátilo," informoval Marek Svoboda z pohraniční veterinární stanice Folmava na Domažlicku.