Po takzvané solné aféře, kdy některé firmy dochucovaly potraviny posypovou solí (o případu se solí čtěte zde), je vaječná aféra další případ podvodu v polském potravinářském průmyslu.
Už ve středu policisté zatkli majitele firmy z okolí středopolského města Kalisz, která prášek ze zkažených sušených vajec vyráběla. Podle neoficiálních informací polských médií tento podnikatel nakupoval od zemědělců zkažená vejce.
Prášek z nich pak od něho odebírali výrobci těstovin, sušenek nebo majonézy. Vyšetřovatelé zatím potvrdili jen to, že bakterie obsažené v sušených vejcích jsou škodlivé pro lidské zdraví.
Před časem přitom v Polsku vyšel najevo jiný problém. Tři firmy dlouhá léta prodávaly velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám technickou sůl označovanou jako jedlou. Technická sůl, která se v Polsku používá, nicméně není podle rozborů zdraví nebezpečná.
V souvislosti se solnou aférou udělala kontroly soli z Polska v Moravskoslezském kraji i česká Státní veterinární správa (SVS). Její mluvčí ve středu informoval o tom, že surovina byla v pořádku a že splňuje požadavky na použití k výrobě potravin. Veterináři zkoumají i vzorky polských masných výrobků.