Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pekařka chce certifikát EU pro frgál. Na Valašsku soutěžili o nejlepší

  10:34aktualizováno  10:34
Pekařka Jana Kasalová z Velkých Karlovic pracuje na tom, aby frgál získal ochrannou známku. Byl by více atraktivní pro obchodníky. Vadí jí často špatná kvalita valašské dobroty vyrobené v jiných koutech republiky. Také ona se zúčastnila tradiční soutěže o nejlepší frgál.

Pekařka Jana Kasalová z Velkých Karlovic se snaží frgálu zajistil ochrannou známku. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Na Valašsko přišla v roce 1986 a od té doby peče frgály, ale i jiné tradiční valašské pečivo, které dodává do obchodů po celé republice.

Pekařka Jana Kasalová má však ještě jeden a hodně ambiciózní nápad: pracuje na tom, aby valašský frgál získal ochranný certifikát Evropské unie.

Soutěž o nejlepší frgál

"Historie Valašska mě silně oslovila. Vadí mně, když jsem na různých místech v republice viděla, jak špatně tam frgály vyrábí. Je to přece valašská regionální specialita," vysvětlila Kasalová.

Kvůli své aktivitě už prostudovala spoustu materiálů. "Čerpala jsem z kroniky Velkých Karlovic a zejména z materiálů Valašského muzea v přírodě," poznamenala. Shromažďování všeho potřebného jí trvalo dva roky.

"Museli jsme například konkrétně vymezit region Valašsko," říká Kasalová. "Ať už podle historických map, nebo podle sounáležitosti obcí. Ochranná známka bude platit pro výrobce v tomto území."

V praxi to znamená, že výrobce mimo region nebude moci používat název valašský frgál ani péct koláč, který bude jako frgál vypadat.

Certifikát může dorazit ještě letos

Žádost podala na Úřad průmyslového vlastnictví už 31. října 2008. Připomínkové řízení u nás šlo bez problémů a v roce 2010 žádost putovala do Evropské komise v Bruselu.

"Jedinou připomínkou byly drobné nepřesnosti při překladech do jazyků členských zemí Unie, což jsme loni upřesnili," popisuje Kasalová proceduru přidělování certifikátu. "Mám informaci, že do konce tohoto roku by nám jej mohli udělit," doufá.

Valašský frgál by tak získal evropskou prestiž. Řada lidí, která k nám cestuje, totiž právě tyto výrobky vyhledává. Pro Valašsko by to byla nejen vítaná prezentace, ale i pobídka pro výrobce.

"Certifikát bude sloužit firmám, které frgály samy prodávají nebo dodávají do obchodních řetězců," tvrdí Kasalová. "S označením bude mít i prestiž a objednávky obchodníků či řetězců budou směrovány do regionu a ne někam jinam. Budou totiž chtít originál."

Vítězka: Frgály dělám od oka a podle receptu kmotry

Hruškový frgál Zdenky Úlehlové z Halenkova zvítězil v soutěži o nejlepší

Svůj první frgál upekla po svatbě před více než třiceti lety. Od té doby dělá Zdena Úlehlová oblíbený valašský zákusek na rodinné oslavy a svatby.

"Osobně mám raději maso, miluju například řízky. Ale frgály peču s láskou," prozradila pětapadesátiletá pekařka z Halenkova.

O víkendu její hruškový frgál předběhl ve Velkých Karlovicích přes osmdesát konkurentů a v soutěži o nejlepší valašský frgál zvítězil. Zřejmě to nebyla žádná náhoda.

Makový frgál, který do Karlovic také poslala, skončil na čtvrtém místě. Předtím se do podobné soutěže nepřihlásila.

"Nikde je ani nenabízím nebo neprodávám," upřesnila.

Recept dostala od své kmotry, která je pekla doma v peci. Když byla malá, často k ní chodila na prázdniny.

"Tam jsem jí s pečením pomáhala a ona mě cepovala, abych to dělala pořádně," vzpomíná s úsměvem.

Naučila se to tak dobře, že frgály začala po svatbě péct pro rodinu na nejrůznější oslavy. Manžel totiž pochází z jižní Moravy a na buchty byl zvyklý. Posílala je třeba i do Berlína, kde hraje fotbal její synovec, český reprezentant Roman Hubník. Podle stejného receptu, který se naučila v mládí, dělá frgály pořád.

"Lidé se mě ptají na recept, ale já vlastně žádný nemám. Dělám to od oka. Už vím, jak má to těsto vypadat, tak váhu ani nepotřebuju," přiznala. Suroviny ale zná. Používá polohrubou mouku, kvásek, cukr, sůl, sádlo, slunečnicový olej a žloutky.

"To se nechá vykynout, pak se těsto dá na plech, potře náplní, posype posypkou a dá péct," vysvětlila Úlehlová. Hruškovou náplň si dělá sama z upečených a rozemletých hrušek smíchaných s trochou badyánu a někdy i vanilkového cukru.

"Podle toho, jak jsou samy sladké," doplnila. Peče je v domácí elektrické troubě na speciálním plechu.

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Prezident Miloš Zeman na návštěvě v Horšovském Týně. (19. 10. 2017)
Andělé nebudou, andělé došli, když nechcete ďábla, jděte volit, vybídl Zeman

Rozhodujete se mezi špatným a ještě horším, přesvědčoval ve čtvrtek voliče, ať jdou volit, prezident Miloš Zeman. „Andělé nebudou, andělé došli, ale...  celý článek

Ilustrační snímek
Ochránci zvířat pátrají po losovi, od D46 mohl vyrazit k Přerovu či Zlínu

Nevšední pohled se může v těchto dnech naskytnout lidem na střední Moravě, spatřit by zde totiž mohli losa evropského. Ochránci zvířat proto prosí veřejnost o...  celý článek

Vrchní část věže je třeba opravit, protože do jejího krovu kvůli poryvům větru...
Plán počítá s dostavbou Staroměstské radnice, křídlo jí chybí od války

Grandiózní i umírněné návrhy se během více než století objevily v souvislosti s novou podobou východního křídla Staroměstské radnice. Místo toho jsou přes 70...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.