Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Panda červená

  14:17
- Pod jménem panda si většina lidí představí známou pandu velkou - černobílého zavalitého obyvatele bambusových lesů v Číně. Panda červená je jí vzhledově velmi vzdálená, nicméně patří do blízkého příbuzenstva. Mimo jiné je spojuje tzv. šestý prst - zvláštní výrůstek na zápěstní kosti, kterým si pandy pomáhají při otrhávání bambusových listů. Zoologové se již dlouho dohadují o tom, do které čeledě šelem pandu červenou zařadit. Někdy se přiklánějí k čeledi medvídkovitých, jindy jsou pro samostatnou čeleď. Podle nejnovějších názorů jsou pandy řazeny do čeledě medvědovitých.

Panda červená neboli malá dosahuje délky kolem půl metru, huňatý ocas je jen o málo kratší. Váží 3 až 5 kg. Díky husté, nicméně jemné rezavé srsti působí panda zavalitě, což je ovšem jen zdání. Obratně šplhá a zdržuje se nejraději vysoko mezi silnými stonky bambusu. Charakteristický je plochý obličej pandy s krátkým čenichem, očima namířenýma dopředu a výraznou bílou kresbou. Půvabný dojem doplňují velké zašpičatělé boltce.
Hlavní složkou jídelníčku pandy červené jsou rostliny - plody, bambusové výhonky, kořínky a dokonce i lišejníky. Zpestřuje si ho i hmyzem, vejci nebo uhynulými živočichy. Za potravou se pandy vydávají hlavně v noci. Ve dne odpočívají buď v úkrytu nebo stočené do klubíčka vysoko na stromě.
Dospělé pandy jsou samotáři. Samci obývají teritoria, která si označují výměškem podocasních pachových žláz i trusem. V době rozmnožování vytvoří samec se samicí dočasný pár. V pozdním jaře se rodí až čtyři mláďata, nejčastější jsou však dvojčata. Mají sice hned od narození rezavý kožíšek, avšak oči jsou ještě zavřené a maličké pandy jsou zcela bezmocné. Zpočátku odpočívají ve stromové dutině. Ve věku pěti měsíců jsou mláďata zcela odstavena, pohlavní dospělosti však dosahují až v roce a půl.
Podobně jako mnoho jiných živočichů doplácejí pandy červené na přítomnost člověka ve své domovině. Původně obývaly poměrně rozsáhlé území od Himálaje po jižní Čínu, v důsledku odlesňování však ztrácejí přirozené prostředí a počet pand v přírodě stále klesá.
V zoologických zahradách se lze s těmito roztomilými šelmičkami setkat poměrně často, málokde se však rozmnožují. Ani v Praze se dosud nepodařilo úspěšně do dospělosti odchovat mláďata, i když jsme zaznamenali již tři vrhy. Posledních pět let obývají pandy červené skalnatý výběh u hlavního vchodu do zoo. Je to vůbec první výběh vybudovaný v zoo v roce 1932. Hostil nejdříve vlky, pak po dlouhou dobu medvědy. V současné době v něm žije pár pand červených. Samička pochází ze zoo v Barceloně, sameček se narodil v zoo v Kolíně n. Rýnem.

Výhercem ze třetího kola, majitelem dvou vstupenek do zoo a trička iDnes se stává: J. Karlík, Jilemnického 625, 570 01 Litomyšl.

Odpovědi na následující otázku posílejte do pondělí 9. února 1999 na adresu  pavla.mateju@mafra.cz. Vylosovaný výherce dostane dvě volné vstupenky do pražské zoologické zahrady. Nápovědu můžete hledat také na internetových stránkách pražské zoo, na adrese http://www.zoo.cz/

Jaký ocas má panda červená: a) celý rezavý
                                                  b) pruhovaný
                                                 c) rezavý s bílou špičkou

Panda červená patří do čeledi čelem medvědovitých.

Pandám nevadí výšky ani úzká větev vratkého stromu.

Milounké zvířátko s bílým čumákem a malýma pozornýma očkama.

Pomocí zvláštního výrůstku na zápěstní kosti si Pandy trhají listy.

Známější než tato Panda červená je větší černobílý mědvídek Panda.

Panda červená dosahuje délky kolem půl metru a zhruba stejné délky je i její ocas. Váží tři až pět kilogramů.

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.