Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Palác Evropské komise bude ekologickým klenotem

  10:49aktualizováno  10:49
Až se za dva roky nastěhuje 3000 úředníků Evropské komise zpět do paláce Berlaymont v Bruselu, který kvůli rekonstrukci opustili na začátku 90. let, budou na záchodech splachovat dešťovou vodou. Lampy nad jejich hlavami budou přidávat a ubírat na svícení podle světla venku. Fasáda budovy se bude přizpůsobovat počasí z hlediska světelnosti i úspory energie. Z monstrózní stavby vlajkové lodi Evropských společenství, bývalého symbolu zamoření, se stane vzorová ekologická stavba.

Berlaymont = Nejlepší ekologický projekt
Projekt belgické firmy Art & Build na rekonstrukci paláce Evropské komise byl oceněn univerzitou v Cambridgi v konkurenci 200 návrhů z celého světa jako nejlepší ekologický projekt. Podle architekta Pierra Lallemanda by výsledek měl pomalu odbourat negativní názor na Berlaymont a dát Evropské komisi "zelenou pověst".

Původní palác byl zamořen 1400 tunami azbestu
Palác, kde dříve sídlilo všech 20 komisařů se svými štáby, byl uzavřen začátkem 90. let s cílem odstranit 1400 tun azbestu zabudovaných ve stěnách i stropech. Přestavbu provázela řada přehmatů a prohřešků; už dnes spolykala více než dvojnásobek původního rozpočtu.

Nový palác za osm miliard franků
Rekonstrukce paláce přijde majitele, jímž je belgický stát, na více než osm miliard franků (přes sedm miliard korun). Finální část, realizace vítězného projektu z Cambridge, bude stát 3,5 miliardy. V ceně je ovšem zahrnuto mnoho ekologických vymožeností - nejenže nebude ani stopa po azbestu, ale zavrženy byly i látky jako PVC či některé olejové barvy; budova bude natřena zevnitř vodovkami.

Chlazení zajistí ledová kostka ve sklepě
Bude mít vlastní plynovou elektrárnu fungující takřka bez zplodin. Teplo z rotoru se rozvede do kanceláří. Aby se v létě neutratilo moc za elektrické chlazení, bude ve sklepě umístěna obrovitá ledová kostka.

Klimatickou fasádu z protihlukového skla bude řídit počítač napojený na malou meteorologickou stranici na střeše. Fasáda se nastaví podle sklonu slunečních paprsků, podle větru, deště a teploty tak, aby zachycovala a přenášela vše dobré a bránila všemu ošklivému.

"Napřed to chceme vidět," reagoval na tyto sliby funkcionář komise, který v Berlaymontu strávil kus života. Nicméně uznal, že to bílé a skleněné, co se pomalu vylupuje na Schumannově náměstí uprostřed bruselské evropské čtvrti, je doopravdy hezčí než zlověstná i slavnostní čerň někdejšího velitelství.

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Číně se propadla silnice, hned do ní zahučel motorkář
VIDEO: Muž jel na skútru a koukal do mobilu, nevšiml si díry v silnici

Propast gigantických rozměrů na silnici v jihočínském městě Pej-chaj přehlédl muž na skútru, který se místo řízení věnoval svému telefonu. Do díry, která...  celý článek

Úplné zatmění Slunce na snímku z Guernsey ve státě Wyoming. (21. srpna 2017)
Nad Spojenými státy bylo po 99 letech vidět úplné zatmění Slunce

Lidé ve Spojených státech mohli v pondělí po 99 letech pozorovat úplné zatmění Slunce napříč celou zemí. V 17:46 středoevropského času začalo nad Pacifikem, od...  celý článek

Ikonická hodinová věž v Londýně Big Ben na příští čtyři roky utichne.
Big Ben si odbil svoji poslední hodinu, čeká ho čtyřletá rekonstrukce

Známá hodinová věž v Londýně se v pondělí po poledni naposledy rozezněla před čtyřletou odstávkou z důvodu plánované rekonstrukce. Kromě odpojení zvonu se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.