Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Manželé ochutnali hřib satan, žena skončila na jednotce intenzivní péče

  8:17aktualizováno  8:17
Středočeští záchranáři museli v noci na středu řešit první letošní otravu houbami. Vyjížděli k manželskému páru z Nymburska, který se přiznal, že ochutnal hřib satan. Ženu převezli s vážnějšími zdravotními obtížemi na jednotku intenzivní péče v nymburské nemocnici. Muž zůstal s mírnějšími příznaky doma.

Hřib satan | foto: Bernypisa CC-BY-SACreative Commons

„Operační středisko tísňové linky 155 přijalo v 0:22 informaci o ženě, která jevila známky otravy - dle všeho od odpoledne zvracela, měla urputné střevní potíže a nakonec se přidala i dušnost. Mírnější projevy otravy jevil i manžel ženy. Jak oba přiznali, při sběru hub ochutnali hřib satan, který je i v malém množství jedovatý,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

K manželům vyrazili záchranáři z Českého Brodu a dispečeři mezitím případ konzultovali s odborníky z Toxikologického informačního střediska. Ženu záchranka po ošetření převezla na JIP v Nemocnici Nymburk. Mužův stav nebyl vážný, a tak mohl zůstat doma.

Hřib satan

Hřib satan roste od června do října na velmi teplých místech, zejména v blízkosti dubů. V mládí má bělavý klobouk, který postupně nabírá okrové až hnědavé barvy. Výrazný je třeň, který je u mladých hub červený, později pod kloboukem začíná žloutnout. Dužina je bělavě nažloutlá, po rozkrojení začíná modrat. Chuť čerstvých plodnic je nevýrazná. Podle České mykologické společnosti ho lze zaměnit i za podobný hřib satanovitý. Obě houby jsou jedovaté.

Hřib satan.

Otrava houbami může mít řadu příznaků, které se odvíjí od množství a druhu požitých hub. Člověk může po požití zvracet, trpět křečemi, dušností a třesem. V těle klesá krevní tlak a hrozí selhání základních životních funkcí.

První pomoc: vyvolat zvracení, užít projímadla a volat 155

„V případě podezření, že jste snědli nesprávné houby, je nutné vyvolat zvracení, pokusit se zintenzivnit vyprazdňování střev podáním projímadel a užít větší dávku živočišného uhlí. Uhlí na sebe dokáže navázat škodlivé látky a je tedy naděje, že zmírní jejich vstřebávání do těla,“ uvedla Effenbergerová.

Člověk musí dále hodně pít, aby se vyplavily toxické látky z organismu. Zároveň tím předejde dehydrataci při častém zvracení a průjmu. „Rozhodně se vyhněte konzumaci mléka a alkoholu, které mají dle mýtu při otravě pomoci, protože byste jimi zbytečně zatížili už tak ‚zkoušený‘ zažívací trakt. Pijte vodu nebo čaj,“ zdůraznila mluvčí středočeských záchranářů.

Důležité je rychle kontaktovat tísňovou linku nebo se dopravit do nemocnice. „Zajistěte vzorky hub nebo požitého jídla. Pokud ho již nemáte, stačí vzorek zvracení nebo i stolice, z nichž se pak dá zjistit zdroj otravy a druh toxinu,“ dodala mluvčí.

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.