"U dalších pěti pacientů jsme prokázali, že snědli jedovatou muchomůrku královskou a tygrovanou. Ostatní lidé s příznaky otravy sice požili houby jedlé, ale nejspíše nedokonale tepelně upravené, zapařené nebo plesnivé," řekla primářka ústavu Olga Císařová.
Kvůli těmto případům odborníci naléhavě varují houbaře, aby se přesvědčili o tom, jaké úlovky si z lesů odnášejí. Letos se podle mykologů mimořádně často vyskytuje v lesích na střední Moravě muchomůrka zelená a královská.
Lidé si je přitom často pletou s holubinkami, žampióny nebo s růžovkami. Lékaři varují také před kombinováním hub a alkoholu, který může významně zvýšit toxicitu některých jedovatých hub.
Mezi příznaky otravy muchomůrkou zelenou patří opakované zvracení, vodnaté průjmy a vyčerpání. Příznaky se podle lékařů objevují nejčastěji po osmi až dvanácti hodinách, ale i později.
U lidí, kteří snědli muchomůrku královskou nebo tygrovanou, se do půl hodiny až tří hodin objeví nevolnost, zvracení, bolesti hlavy a stav podobný halucinacím nebo alkoholovému opojení.