Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Opatov přeměnil obecní hospodu na lepší podnik. Řídí ho sám starosta

  11:30aktualizováno  11:30
Bývala to klasická venkovská hospoda, která se od dob komunismu příliš nezměnila. Zastupitelé Opatova z ní udělali lepší nekuřáckou restauraci pro sedmdesát hostů, s moderní gastronomií a městskými cenami. Raritou je, že ji obec nikomu nepronajala, ale už pátý měsíc ji řídí sama.

Jen delikatesy. Podmínkou zastupitelů bylo, že kuchyně v obecní restauraci bude na vysoké úrovni. Foto: Michal Klíma, MAFRA

Starosta Opatova na Svitavsku Petr Kovář má už pátý měsíc práci navíc. Rozesílá pozvánky na gastronomické akce, přemítá, za kolik prodávat v hospodě pivo, anebo debatuje o skladbě jídelníčku a práci číšnic či kuchařů.

"Netušil jsem, do čeho jdeme. Ale teď vidím, že když kuchyň funguje, jídla jsou dobrá, obsluha dobře pracuje, pak je i tak velký provoz schopen se uživit i na vesnici," říká Petr Kovář.

Obec ovšem do modernizace hospody dala přes devět milionů korun, které nemusí vydělat zpět. Pro normálního podnikatele by byla taková investice sebevraždou. Opatovská hospoda vznikla radikální přestavbou klasické hospody patrně někdy ze sedmdesátých let. Vypadá dobře zvenku i zevnitř, je vkusně vybavená a striktně nekuřácká. Má dětský koutek a její jídelníček je ambiciozní.

Jediné, co tu trochu nehraje, je fakt, že tento podnik nestojí někde pod Kunětickou horou anebo třeba na kraji Chrudimi, ale ve vesnici s tisícovkou obyvatel deset kilometrů od Svitav. A přesto tu chtějí v nové restauraci vybudovat ještě letos bowlingové dráhy s barem a v budoucnu snad i penzion.

Mají větší obraty než ve Svitavách

"Jsem překvapen, že na vesnici děláme větší obraty než restaurace přímo ve Svitavách," řekl vedoucí provozu a kuchař Lubomír Brázda. Opatovské technické služby dávají v restauraci práci deseti lidem.

Příběh obecní hospody začal ve chvíli, kdy pohostinství přestalo fungovat. "Byla to klasická hospoda na způsob motorestu, nájemce to vedl čím dál hůř, nakonec podnik zavřel a my přemýšleli, zda to prodat, pronajmout anebo do toho jít sami a zvelebit," řekl Kovář.

Architekt Roman Svojanovský dostal za úkol vymyslet něco víc než jen hospodu. Nakonec obec podle jeho návrhu vybudovala restauraci, ve které je do budoucna místo i pro bowling a malý penzion. A pak přišlo další nezvyklé rozhodnutí - že obec bude hospodu řídit sama.

Podmínkou byla kuchyň na vysoké úrovni

Zastupitelé se shodli, že kuchyň v moderní restauraci musí být na úrovni. Jenže jak to skloubit s pivnicí, která ve vesnické hospodě musí být?

"Původně jsme chtěli oddělit pivnici, kde se bude moci kouřit, od sálu. Nakonec jsme to riskli, že se uvnitř kouřit nebude. Každý říkal, že sem nikdo nebude chodit, ale vyplatilo se to. Díky tomu, že je to nekuřácká restaurace, sem chodí rodiny s dětmi, udělali jsme tu pro ně i dětský koutek," říká starosta. Část hostů, kteří si chtějí u piva zakouřit anebo zahrát automaty, zůstala v sousedním podniku.

Opatovská hospoda se vymyká i tím, že chce na vesnici provozovat hospodu podle zásad, které prosazuje Zdeněk Pohlreich. Tedy česká kuchyně z čerstvých surovin za slušnou cenu.

Neošizené polední menu je tam za 79 korun, ovšem na jídelním lístku jsou i speciality jako třeba vepřová panenka plněná marinovanou švestkou, pepřová omáčka se smetanou, glazírovaná zelenina, šťouchané brambory s cibulkou za 195 korun anebo je možné si objednat kuřecí grilované prso na těstovinovém kopci, listový špenát s houbami za 169 korun.

"Nejsme nejdražší v okolí. Ceny odpovídají poctivému vaření. Je to poctivá klasická česká domácí kuchyně," říká kuchař Lubomír Brázda.

Všeobecné nadšení se nekonalo

Ne všechny to ale v Opatově nadchlo. "Byla jsem v hospodě jednou a nebyla jsem spokojená. Pro obyčejné lidi to není," říká Jaroslava Vládková z Opatova.

"Když je to provoz o deseti lidech, tak tu musí být nějaké tržby. Bylo jasné, že jenom místní lidé to neuživí," uvedl starosta.

I proto restaurace pořádá pravidelně "kuchařské show", kdy kuchaři vaří přímo před hosty na zajímavá témata a představují mezinárodní kuchyni. Restaurace také vaří a rozváží 150 obědů pro místní firmy.

I když chod restaurace řídí provozní, poslední slovo má vždy starosta. "Jde nám o to, aby to fungovalo a abychom to nemuseli dotovat. Po téměř pěti měsících provozu si myslím, že se to podaří," uvedl Kovář. Teď má ztrátu padesát tisíc korun za měsíc, což prý podle starosty není špatný výsledek. Až se oteplí a lidé budou moci sedět na terase, hospodě se podle něj začne dařit lépe.







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.