Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyhynutí pandy velké se vzdálilo, dobré zprávy vědci vyčetli z trusu

  6:11aktualizováno  6:11
Dlouhodobá snaha čínské vlády zachránit pandu velkou přináší podle zprávy mezinárodní organizace výsledky. Vyhynutí hrozí medvědovité šelmě méně než dřív. Pozitivní trend však mohou zvrátit následky klimatických změn, varují ochránci. Riziko vymření se naopak zvýšilo pro gorilu východní, jejíž populaci zdecimovali pytláci.

Panda velká patří nově mezi zranitelné druhy živočichů | foto: Reuters

Panda velká se na takzvaném červeném seznamu posunula z kategorie ohrožených druhů mezi zranitelné. Oznámil to v pondělní zprávě Mezinárodní svaz ochrany přírody s tím, že populace medvědovitých šelem se v posledních letech zvedla v důsledku účinné ochrany stávajících lesů i znovuzalesňování, Vyhynutí maskotům Číny tedy v blízké budoucnosti patrně nehrozí.

Populace pandy velké

Spočítat pandy ve volné přírodě není vůbec snadné. Čínská vláda provedla zatím čtyři velké průzkumy – první v roce 1976 a poslední předloni. Výsledky jsou však jen hrubými odhady, neboť neexistuje spolehlivá metoda extrapolace nasbíraných dat.

Během posledního průzkumu, který proběhl v letech 2011–2014, kontrolovalo na dva tisíce pracovníků území o rozloze 4,36 milionu hektarů, kde hledali pandí trus.

Většina vzorků však nebyla dostatečně čerstvá pro analýzu DNA a tak vědci založili svůj odhad pandí populace na specifickém způsobu stravování jednotlivých zvířat – počet jedinců odvodili z velikosti a tvaru fragmentů bambusu v trusu.

Snížení stupně výstrahy odráží podle ochránců úspěšnou snahu čínské vlády zachránit skomírající populaci zvířete, které je pevně vázáno na bambusový porost – ačkoli je panda taxonomicky řazena mezi masožravce, živí se takřka výlučně bambusem. Úbytek dřevnatých travin tudíž znamená i ohrožení zvířat.

Ve volné přírodě žije podle nedávného odhadu 1 864 jedinců (viz box Populace pandy velké). Před deseti lety jich přitom vědci napočítali jen 1 596. Pandy se navíc objevily v oblastech, kde se nevyskytovaly již celá staletí.

Ochranáři ovšem varují, že změna klimatu v následujících osmdesáti letech způsobí úbytek bambusového biotopu o 35 procent, což povede k opětovnému snížení pandí populace. Je tedy nutné, aby vláda nadále pokračovala v opatřeních na ochranu zranitelného živočicha i jeho prostředí.

Zoologická zahrada v Madridu odchovala první samici pandy velké. Mládě vážilo po narození 180 gramů (31. srpna 2016)
MALÁ PANDA VELKÁ. Zřízenec malajské zoologické zahrady v Kuala Lumpuru se stará o čtyřměsíční samičku ohroženého medvědího druhu. Udržování populace pandy velké je mimořádně nákladné a přes úpornou snahu zoologů je úspěšné rozmnožení v zajetí velmi vzácnou událostí.

Udržování populace pandy velké je mimořádně nákladné a přes úpornou snahu zoologů je úspěšné rozmnožení v zajetí velmi vzácnou událostí.

Špatné zprávy pro primáty

Zatímco populaci pandy velké se díky nákladným opatřením daří pomalu zvyšovat, riziko vyhynutí se podle nové zprávy zvýšilo pro gorilu východní. Počet jedinců největšího žijícího primáta prudce klesl – za posledních dvacet let o sedmdesát procent. Příčinou dramatické změny je nezákonný lov.

Fotogalerie

Do kategorie kriticky ohrožených druhů tak nyní spadají hned čtyři ze šesti zástupců čeledi hominidů (sedmi, pokud počítáme člověka). Kromě gorily východní čelí bezprostřednímu nebezpečí vyhynutí v blízké budoucnosti také gorila západní, orangutan bornejský a orangutan sumaterský. Zbývající druhy – šimpanz učenlivý a šimpanz bonobo – jsou zatím „pouze“ ohrožení.

„Vidět gorilu východní – jednoho z našich nejbližších příbuzných –, jak se blíží vyhynutí, je vskutku skličující,“ říká k tomu ředitelka ochranného svazu Inger Andersenová. „Žijeme v době závratných změn a každá aktualizace seznamu ohrožených druhů nám připomíná, jak rychle vymírání druhů postupuje. Přitom máme důkazy, že opatření na záchranu druhů jsou účinná. Je naší povinností snažit se zvrátit trend a postarat se o budoucnost naší planety.“

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.