ODS, TOP 09 a VV podepsaly první prohlášení o společné vládě

• 1883
ODS, TOP 09 a Věci veřejné budou pokračovat v jednání o společné koaliční vládě. Zástupci stran se na tom dohodli na první oficiální trojstranné schůzce. Věci veřejné tak zatím počítají s účastí v kabinetu, ne jen s podporou menšinové vlády. Teď začnou jednat expertní týmy o sedmi programových okruzích.

Věci veřejné v úterý daly najevo, že pokud nedokážou prosadit své priority, do vlády nepůjdou a budou za jasně daných podmínek raději tolerovat menšinovou vládu ODS a TOP 09 (více o postoji Věcí veřejných čtěte zde).

Po dnešní schůzce se ale všichni vyjednavači tvářili, že zatím na žádném z jejich jednání nedošlo ke konfliktu a vše probíhá naprosto hladce.

V prohlášení podle lídra ODS Petra Nečase politici vyjadřují vůli složit kabinet rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupci. Nečas očekává, že by se to mohlo podařit do dvou měsíců. "Jednání bylo velice vstřícné, přátelské, poměrně rychle jsme došli ke shodě," prohlásil na brífinku Karel Schwarzenberg z TOP 09. "A o personálním složení vlády se nemluvilo," řekl Nečas.

Mám špatnou zprávu, žádné konflikty nebyly, řekl John

"I já mám pro novináře špatnou zprávu, žádný konflikt. Shoda zatím skutečně dobrá. Teď nepůjde o slova, ale o konkrétní věci," dodal lídr VV Radek John.

Radek John, Petr Nečas a Karel Schwarzenberg po trojkoaličním jednání v Poslanecké sněmovně v Praze. (2. června 2010)Radek John a David Vodrážka po trojkoaličním jednání ODS, TOP09 a VV v Poslanecké sněmovně v Praze. (2. června 2010)

Bylo to napjatě očekávané jednání. Třecí plochy například mezi Vítem Bártou z Věcí veřejných a Miroslavem Kalouskem z TOP 09 se v minulých dnech zdály velké. Dnes se však po dvouhodinovém jednání všech tří zainteresovaných stran všichni tvářili jako dávní přátelé.

Topolánek radí VV: Do vlády ne

Současnou situaci komentoval expremiér Mirek Topolánek. Věci veřejné podle něj budou ještě nějakou dobu dělat obstrukce, ale pak kývnou na koalici s ODS a TOP 09, uvedl pro Hospodářské noviny. Johnova partaj tak prý chce ukázat, že je státotvornou stranou, která umí dělat kompromisy.
Podle Topolánka by ale 'véčka' do koalice vstupovat neměla. "Kdybych jim dělal poradce, tak jim řeknu, aby do vlády nevstupovali. Stačí se podívat, co to udělalo s Unií svobody nebo se Stranou zelených. Obě tyto strany se poprvé dostaly do parlamentu, hned vstoupily do vlády a dnes už nejsou ani ve vládě, ani v parlamentu. Každá strana potřebuje nějaký čas v opozici, aby se v parlamentu usadila," vzkázal Topolánek.

"Přesvědčili nás novináři svým způsobem informování," odvětil v nadsázce John na dotaz, proč Věci veřejné preferují vstup do koalice před pouhým tolerováním vlády.

Tříčlenné pracovní skupiny se budou zabývat koaliční dohodou v sedmi zveřejněných oblastech.

1. veřejné rozpočty, mandatorní výdaje, sociální a důchodový systém. 2. zdravotnictví. 3. zahraniční politika, obrana a Evropská unie. 4. právo, spravedlnost, veřejná správa, byrokracie a korupce. 5. školství, věda, výzkum a kultura. 6. životní prostředí, zemědělství a venkov. 7. podnikání a jeho podpora, rozvoj infrastruktury.

Podle Radka Johna se jedná i o sloučení některých ministerstev. Shoda už panuje nad sloučením například resortu zemědělství s resortem životního prostředí, uvedl na rádiu Impuls.

Zatímco v některých oblastech bude zřejmě nalezena rychlá shoda, jinde, třeba v otázce zdravotní reformy, podoby protikorupčního boje či u ekologické problematiky, existují mezi stranami jisté neshody.

"Vyjednavači se budou scházet v různých částech Prahy, aby je nerušili novináři," prozradil John. Pokud se vyjednavači na něčem nedohodnou, tak to bude podle Nečase řešit koordinační skupina ve složení Petr Tluchoř (poslanec za ODS), Miroslav Kalousek (místopředseda TOP 09), Vít Bárta (manažer VV).

Pokud se ani jim nepodaří najít shodu, dostane se problém na stůl předsedů ODS, TOP 09 a VV.

Glosa z Blog iDNES.cz: věci veřejné prodaly kůži bleskově

Kalousek: S Bártou jsme se jen špičkovali

Na tiskové konferenci vystoupil s krátkým prohlášením i Kalousek, který se podobně jako John pustil do kritiky médií. Prohlásil, že "bída česká politiky kráčí ruku v ruce s bídou české žurnalistiky".

Dementoval také, že by mezi ním a Bártou z Věcí veřejných vládly nějaké osobní spory. Podle něho si v debatě na ČT pouze "mírně zašpičkovali".

Zástupci Věcí veřejných měli na odpoledne naplánovanou schůzku s vítěznou ČSSD, které se podle všeho zatím vzdaluje možnost sestavovat vládní koalici. "My tam jdeme s výzvou ukončení studené války, která se vedla takovým stylem, že když školní dítka šla na galerii, bylo by bývalo lepší, aby jim dali špunty do uší," odvětil John, jenž však nakonec před 15:00 schůzku zrušil. Zdůvodnil to prací na koaličním programu. "Budeme hledat jiný termín," vzal změnu na vědomí Sobotka.

John se referenda neobává

I toto se může stát: Věci veřejné se s ODS a TOP 09 dohodnou na koaliční vládě. Ale co když zhruba 18 tisíc registrovaných "véčkařů", kteří na internetu hlasovali i o předsedovi strany, bude proti? Právě "véčkaři" musí schválit v on-line referendu účast své strany ve vládě. Předseda strany Radek John však obavy nemá. "O koaliční smlouvě Věcí veřejných s ODS a TOP 09 budou moct hlasovat jen ti, kteří se k VV přihlásili do termínu voleb. Žádní velrybáři," řekl John, podle něhož se čekací lhůta na vstup do strany prodlužuje na rok. "O každém véčkaři víme, kdo to je a že nás podporuje," dodává programová ředitelka VV Kristýna Kočí.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel