Doktor Arpad Pusztai musel loni opustit prestižní Rowettův ústav v Aberdeenu poté, co zveřejnil výsledky své práce. "Je velmi, velmi nefér používat spoluobčany jako pokusná morčata," prohlásil tehdy Pusztai. Vedení ústavu však vzápětí označilo jeho vystoupení za předčasné a osmašedesátiletého vědce potrestalo. Zároveň byly zpochybněny hlasy odpůrců genetických úprav.
Nyní se dostává doktoru Pusztaiovi satisfakce v podobě podpory kolegů z celého světa, kteří zároveň vyzývají k dalším testům v této oblasti, dříve než se podobně "vylepšené" potraviny dostanou na trh.
"Měli bychom tyto rostliny testovat raději jako léky," prohlásila jedna z podepsaných, doktorka Vyvyan Howardová z Liverpoolu, protože se obává dlouhodobých důsledků pěstování takových plodin.
Ačkoli daný výzkum se vztahuje pouze na rostliny, které jsou upravovány tak, aby byly odolné vůči herbicidům a insekticidům, odpůrci umělých mutací táhnou do boje proti celému genetickému inženýrství v zemědělství.
Ekologové varují také před genetickým zamořením krajiny a obávají se narušení biodiverzity - tedy, že se geneticky vylepšené druhy prosadí na úkor všech ostatních a v přírodě zůstane jen několik monokultur.
Představitelé biotechnologických koncernů (především amerických) společně s řadou vědců však upozorňují, že genetické úpravy doprovázejí zemědělskou výrobu od nepaměti a že bez nich nebude možné nasytit lidstvo.
V Británii průzkumy ukázaly, že 31 procent dotázaných soudí, že genetické potraviny představují riziko pro zdraví, a 53 procent se vyslovilo pro jejich přísnou kontrolu.
Ve státech Evropské unie byla zatím přijata direktiva, podle které musí výrobce upozornit zákazníka na to, že u daného druhu potravin bylo použito genetických úprav.
Společnost Marks & Spencer, která se specializuje na oděvy a potraviny, se však včera rozhodla jít ještě dál a oznámila: "Pracujeme na postupech, které nám umožní geneticky upravené přísady minimalizovat nebo zcela nahradit."