Ptejte se Jiřího Rupricha, odborníka na nemoc šílených krav

velikost textu:
vydáno 11.12.2000 12:50
doc. MVDr. Jiří Ruprich je vedoucím Centra potravinových řetězců Státního zdravotního ústavu

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 11. prosince 2000 do 13:40

OTÁZKA: Jake jsou hlavni priznaky onemocneni a za jak dlouho po infikaci jsou zjistitelne? Lukas
ODPOVĚĎ: Již bylo odpovězeno. Hledejte v odpovědích. 11.12.2000 14:18
OTÁZKA: Myslíte si ,že je moralni krmit býložravý dobytek jejími vlastními zbytky a neinformovat o tom spotřebitele?Měl by mít "rodokmen" masa i to čím bylo zvíře krmeno?Děkuji. Radim
ODPOVĚĎ: Myslím si, že máte svou pravdu. Člověk se stále snaží vymyslet nějaké uzavřené systémy. Dlouho se odborníci snažili "recyklovat" např. výkaly drůbeže zkrmováním skotu. Dnes už snad ne. Co se týče "rodokmenu", pak souhlasím s tím, že maso může být doprovázeno certifikátem o původu. Je to ale drahé a společnost se zatím nedohodla na realizaci. I dnes se dají šarže masa dohledat. Není to ale možné pro zákazníka. 11.12.2000 14:22
OTÁZKA: Jste pro aby se nemocná stáda vybíjela jenom proto, že je to pro nás potenciálně nebezpečné? riki
ODPOVĚĎ: To je těžká otázka. Je to drastické, ale z historie již máme příklad. Vybitím tuberkulózních krav se naše země velmi rychle vypořádala s problémem tubery u lidí. Podobně jiná onemocnění.Takže vše se musí spočítat a vyhodnotit riziko. Pak je teprve vhodné rozhodovat o likvidaci celých stád. Pro BSE se jedná o efektivní metodu použitou např. v UK. 11.12.2000 14:25

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.