Odborníci odpovídali na otázky o bezpečnosti potravin

Obchod, regál, potraviny, supermarket
velikost textu:
vydáno 25.5.2007 11:30
Hnijící maso a zkažené jídlo odhalily loňské kontroly v řadě českých obchodech. Jak to vypadá s bezpečností potravin dnes? Odpovídali oborníci z VŠCHT na nezávadnost potravin a výživu.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 25. května 2007 do 12:10

OTÁZKA: Zajímají mne tzv. potravinové doplňky. Při schvalování se zkoumá jenom jejich nezávadnost, ale měla by být zkoumána i účinnost. Přípravky na zhubnutí 10kg/měsíc nebo růst poprsí o 2 čísla jsou donebevolající hloupost, ale pokud jsou schváleny, pro řadu lidí je to záruka a zbytečně naletí. Přitom tyto prostředky prodávají i líkárny, kterým lidé věří. Hanka
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Máte pravdu, výrobky tohoto typu musí být testovány na zdravotní nezávadnost, účinnost se sleduje pouze u léků, nikoli u přípravků spadajících pod zákon o potravinách (i prodávaných v lékárnách). 25.5.2007 13:29
OTÁZKA: Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,když kupuji výrobek a na něm nevyčtu nic co by nesměl celiak a na jeho konci je "Může obsahovat stopy lepku" jak je tento výrobek pro celiaky spolehlivý... Děkuji Mich.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Nejsme lékaři, nicméně raději bych se tomuto výrobku vyhnul, varování tam není zbytečně. Výrobce zřejmě vyrábí na zařízení, kde běžně zpracovává i suroviny obsahující lepek. Zda skutečně výrobek uškodí záleží zřejmě i na individuálním případu. 25.5.2007 13:33
OTÁZKA: Dobrý den, často se mi stává, že po kousnutí do celozrenného rohlíku, který je posypán semínkami cítím chuť plísně. Lze toto nějak zjistit, event. eliminovat? Dá se vůbec nějak zjistit, zda pečivo obsahuje nějaké plísně, které by tam neměly být? Dana
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Přítomnost plísní - pokud není vizuálně zjistitelná - lze odhalit jen mikrobiologickým rozborem. Pokud ale cítíte plíseň, nekonzumujte takový rohlík. 25.5.2007 13:34
OTÁZKA: V letňaském Tescu se běžně prodává shnilá zelenina a plesnivé ovoce (např. jahody na kterých je úplná vata), scrvrklé papriky a označením I. jakost apod. Když dám zkontrolované citrony do lednice do týdně je jich polovina plesnivých. Většina ovoce je kontaminována sporami plísní v prodejně. Tyto plísně jsou velmi nebezpečné. Lidé si myslí, že když nahnilou část odkojí, že je to v pořádku, ale to se mýlí. Proč na ně inspekce v tomto více netlačí. Kyklop
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Státní zemědělská a potravinářská inspekce jistě uvítá vaši informaci o prodeji plesnivé zeleniny. Zkuste na webové stránce www.szpi.gov.cz, podnět stačí i mailem. Jinak spory plísní jsou jistě všude a záleží na podmínkách vhodných pro růst plísně. Citrony a další ovoce ze subtropického a tropického pásma není vhodné skladovat při teplotách pod 10 C (málokdo ví, že se poškozují chladem). 25.5.2007 13:38

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.