Ptejte se odborníků na bezpečnost potravin
Konec rozhovoru
Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 17. května 2006 do 10:30
OTÁZKA:
Dobrý den, mému naželovi je, stejně jako většině lidí v jeho věku, 52 let. Jsou potraviny bezpečné třeba i v diskontních obchodech? Děkuji. S pozdravem Nachmanová-Rachmaninov.
Milada Nachmanová-Rachmaninov
ODPOVĚĎ:
Potraviny, které se prodávají v diskontních obchodech, musí vyhovovat stejným vyhláškám k zákonu o potravinách jako potraviny prodávané v ostatní tržní síti, tzn. musí být stejně bezpečné. Jiná otázka je otázka kvality, např. surovinového složení. Pokud jsou potraviny výrazně levné, není jejich kvalita vysoká.
17.5.2006 10:25
OTÁZKA:
Zdravim, jak se díváte na loňské kontroly v obchodech? Myslíte si, že se bezpečnost potravin zlepšila?
o.
ODPOVĚĎ:
Bezpečnost potravin se zlepšuje. Pokud Vás zajímají konkrétní údaje, navštivte webové stránky Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
17.5.2006 10:27
OTÁZKA:
Na iDnes nedavno desili ctenare, ze tretina drubeziho masa obsahuje "nebezpecne" kampylobaktery zpusobujici prujmove onemocneni. Pokud vim, tak je to zcela bezne a neskodne, pokud si dam pri priprave masa pozor na hygienu a take nebudu konzumovat nedostatecne tepelne upravene maso.
Tom
ODPOVĚĎ:
Nezbývá než souhlasit, důkladná tepelná úprava a dodržování hygieny při zpracování syrového masa minimalizuje nebezpeči onemocnění. Kampylobaktery mají optimalní růstovou teplotu mezi 42-45°C, ale nepřežívají teplotu varu nebo pasterace. Při pokojových teplotách se nemnoží (pouze přežívají). Ačkoliv jejich životnost klesá během skladování v chladu či mrazu, mohou přežívat za těchto podmínek poměrně dlouho. Podle některých studií se jejich počet po zchlazení výrazně snižuje. Zásady pro bezpečnou manipulaci s masem se postupně dostávají do povědomí konzumentů - patří sem takové zásady jako použití neporézního prkénka, důkladné omývání pracovního náčiní, pracovních ploch i rukou a samozřejmě důkladná tepelná úprava.
17.5.2006 10:34
OTÁZKA:
Dobrý den, co si myslíte o složení "éček" v potravinách? Proč jich je všude tolik? A opravdu jsou některé tak nebezpečné?
p.T.
ODPOVĚĎ:
Při výrobě řady potravin se neobejdeme bez použití tzv. aditivních sloučenin - potravinových přísad. Jde o látky, jejichž bezpečnost před povolením užívání byla důkladně testována a v dávkách odpovídajících doporučeným nemohou poškodit zdraví běžných konzumentů. Potravinových přísad je velmi mnoho a tak pro usnadnění komunikace se označují "éčky". Pod tímto označením se mohou skrývat i látky vysloveně zdraví prospěšné jako vitamíny, nebo látky "přírodního" původu - např. z rostlin izolovaná barviva. Je pravda, že některá aditiva jsou synteticky vyrobená - jako např. kyselina benzoová. Ale bez použití konzervačních prostředků bychom nemohli zajistit bezpečnost výrobků, které se používají opakovaně po otevření a přitom se neskladují vždy v chladnici (např. některé kečupy, hořčice apod.) - podlehly by totiž mikrobielní zkáze. Jen výjimečně mohou některá "éčka" vyvolat u konzumentů potíže. Zdůrazňuji ale, že jde o lidi, kteří trpí alergiemi či různými formami intolerancí. Příkladem je oxid siřičitý. Lidé, kteří o tomto svém problému vědí, mají možnost při kontrole deklarace se takovému výrobku vyhnout. Takže na závěr, "éčka" není nutné démonizovat, jde o velmi pečlivě sledované látky toxikology potravin.
17.5.2006 10:37
OTÁZKA:
Dobrý den, žiji s manželkou v Přibyslavi, kde vedeme menší hospodářství. Chováme pejsky a pěstujeme haluze. Manželku by zajímalo, jak často probíhá inspekce potravin v supermarketu.
Jan Byšava a Karla Vyhnětalová
ODPOVĚĎ:
Inspekce v supermarketech probíhají podle pravidel, která si určuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a to podle vlastních harmonogramů nebo na upozornění spotřebitelů. Podrobnosti najdete na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
17.5.2006 10:40
OTÁZKA:
Z čeho se vyrábějí takové ty lahodné jemné špekáčky za čtyři koruny kilo, na kterých se při opékání seškvaří kůrka a nekape z nich omastek?
Pompo
ODPOVĚĎ:
Vyčerpávající odpověď na tuto otázku by Vám mohl dát výrobce. Odpovědět by mohl i prodejce, protože složení výrobku musí být na velkoobchodním balení výrobku. Pokud je výrobek zabalen, je surovinové složení uvedeno na etiketě, a to v sestupném pořadí podle použitého množství. Pokud stojí špekáčky 40 Kč/kg nečekejte, že obsahují kvalitní maso ve větším množství (při ceně 1 kg masa přes 100 Kč). Takové špekáčky mohou obsahovat tuk, kůže, rostlinné bílkoviny, bílkovinný separát a případně další složky.
17.5.2006 10:46
OTÁZKA:
Dobrý den, zajimalo by které potraviny jsou tzv zdrave, bez chemikalii.Děkuji.
Katka
ODPOVĚĎ:
Vaše otázka je sice jednoduchá, ale odpověď na ni docela komplikovaná. Všechny naše potraviny obsahují "chemikálie". Řada z nich (bílkoviny, cukry, vitamíny, minerální látky) je pro nás nezbytná (esenciální). Někdy ale potravina může obsahovat látky, které v testech na zvířatech vykazují nežádoucí zdravotní efekty. Může jít jak o látky cizorodé - kontaminanty (např. rezidua pesticidů), tak i "přírodní". Mezi tyto přírodní toxiny patří např. solanin v bramborách, ale i nebezpečné mykotoxiny. Hladiny těchto látek nesmí překračovat hygienické limity. Výrobci potravin před uvedením na trh by bezpečnost měli kontrolovat. Nežádoucí efekty uvedených škodlivin kompenzují ochranné komponenty (např. vitaminy s antioxidačním účinkem), které vždy potravina obsahuje. Bohatý příjem ovoce, zeleniny a výrobků s vlákninou je dobrou prevencí.
17.5.2006 10:47
OTÁZKA:
Dobrý den. Máte rádi sluníčko, kytičky, zvířátka a přírodu vůbec? Udělali jste si letos čas a vyrazili do jarní přírody v rozkvětu a rozpuku? Pociťujete na jaře zvýšenou potřebu něhy?
Xavon
ODPOVĚĎ:
Jaro je krasné období, jste živým důkazem kladného působení. A jezte zdravě, tedy žádné špekáčky opékané v přírodě.
17.5.2006 10:54
OTÁZKA:
Kde a jake maso a masne vyrobky Vy osobne nakupujete a kde radeji ne?
lada
ODPOVĚĎ:
Na otázku kde, nemohu dát konkrétní odpověď, protože by to byla reklama pro firmu. Na otázku jaké masné výrobky odpovím, že si vybírám ty dražší. I když neplatí pravidlo, že ve všech případech dražší výrobek je kvalitnější. Rozhodně nekupuji masné výrobky v cenových relací kolem 40 kč/kg, protože jejich kvalita nemůže být vysoká. Samozřejmě i tyto výrobky musí vyhovovat zákonu o potravinách z hlediska bezpečnosti, ale jejich kvalita z hlediska surovinového složení je nízká. U nás bohužel spotřebitel nakupuje většinou podle ceny, což je špatné. Kdyby nakoupil méně dražších výrobků, pochutná si a zároveň se brání proti obezitě.
17.5.2006 11:00
OTÁZKA:
Jakým potravinám se vyhnout. Jaké "Éčka" jsou nebezpečná?
Karel Hofman Rottenberger
ODPOVĚĎ:
Už jsem v odpovědi na jeden z předchozích dotazů psala, že je zcela zbytečné "éčka" démonizovat. Jejich používání je často skutečně nezbytné (ochrana před rozvojem nežádoucích mikroorganismů), jindy jde o látky přímo zdraví preospěšné (vitamín C v obohacých výrobcích či antioxidanty ze skupiny tokoferolů které výrobky chrání před žluknutím). Zdravotní problémy mohou mít lidé, kteří trpí různými alergiemi, astmatem a podobně. Často se stává že jsou přecitlivělí i na zcela přirozené složky potravin - známá je např. intolerance aktózy, která je obsažena v mléce.ˇ Chci připomenout, že "éčka", která jsou povolena k používání, prošla velmi důkladnými toxikologickými testy. V povolených dávkách a při běžných konzumacích zdraví v žádném případě neškodí.
17.5.2006 11:02
OTÁZKA:
Dobrý den.
Dá se zjistit přítomnost plísní v potravinách. Ev jak škodí na zdraví plísně?
Dobrota
ODPOVĚĎ:
Samozřejmě, standardním mikrobiologickým rozborem. Pro každou potravinu jsou v zákoně (110/1997 Sb.) uvedené přípustné hodnoty počtu mikroorganismů, tedy i mikroskopických vláknitých hub (plísní). Stanovují se celkové počty plísní a u některých potravin je sledována přítomnost potenciálně toxinogenních plísní (Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus - aflatoxiny). Aktuálně platné tolerované hodnoty můžete naleznout v příloze č. 1 k vyhlášce č.153/2004 Sb.
Velmi nebezpečná je možná produkce mykotoxinů (toxické sekundární metabolity plísní). Naštěstí ne každý kmen je toxinogenní a i toxinogenní kmen potřebuje vhodné podmínky pro produkci toxinů tzn. ani prokázaná přítomnost toxinogenního kmene plísně neznamená automaticky i přítomost nebezpečného toxinu. I když plísně neprodukují toxiny, jejich přítomnost v potravinách snižuje biologickou hodnotu napadené potraviny.
17.5.2006 11:08
OTÁZKA:
Které jídlo doporučujete jako nejlepší k pivu?
Xavon
ODPOVĚĎ:
Pokud je mi známo, žádná odborná doporučení potravin k pivu neexistují. Myslí, že pivaři vědí nejlépe, co jim k pivu chutná. Jinak bych chtěla jenom upozornit, že pivo obsahuje poměrně hodně energie, a proto by si chuťovek k pivu (většinou také hodně energetických) měli dopřávat co nejméně. Pivní "břich" není příliš elegantní a navíc sebou nese riziko řady onemocnění
17.5.2006 11:35
OTÁZKA:
Průměrný den. Jsem postarší důchodce z Přerova, původem Maďar. Již delší dobu se učím na flétnu a jiné strunné nástroje. Zajímalo by mne, jakým způsobem se kontrolje v chovech kvalita masa.
Ignác Sczégedin
ODPOVĚĎ:
Kontrola chovů je v kompetenci Státní veterinární správy, proto se obraťte na jejího mluvčího nebo webové stánky.
17.5.2006 11:37
OTÁZKA:
provadi se kontroly take na trznicich, je tam pestovana zelenina a ovoce kvalitnejsi ?
Lenka
ODPOVĚĎ:
Potravinářské zboží, které se prodává na tržnicích, se kontroluje. Kvalita zboží bývá různá, ale všchno zboží musí vyhovovat zákonným limitům. Podrobnosti kontrol potravinářského zboží jsou na webových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
17.5.2006 11:40
OTÁZKA:
S přítelem by nás zajímalo, zda-li je bezpečné jíst v čínských bistrech. Jak často se provádí kontroly jídla tam?
Zachariáš Kule a Aleš Vysmahlo
ODPOVĚĎ:
Kontrolu v čínských bistrech, stejně jako kontrolu v ostatních zařízeních poskytujících stravovací služby (společné stravování) dělá Hygienická služba, která je v kompetenci Ministerstva zdravotnictví, kde je možno získat podrobnější informace.
17.5.2006 11:47
předchozí | 1 2 3 | další |
Upozornění
Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.