Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

Tomáš Pluháček on-line

Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru
velikost textu:
vydáno 2.9.2009 14:00
Živí se pitím piva. Tomáš Pluháček se jako vrchní sládek a manažer pivovaru v jedné osobě stará o kvalitu piva tradiční brněnské značky.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 2. září 2009 do 14:20

OTÁZKA: Když jsme se před deseti lety přistěhovali do Brna, tak mi Starobrno vůbec nechutnalo. V posledních pár letech si ho ale s chutí dám. Je to tím, že už jsem si na jeho chuť zvyknul, nebo se něco stalo s recepturou nebo výrobní technologií a pivo se nějak změnilo k lepšímu? trenér
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Opravdu během posledních 10 let došlo k výraznému zmodernizování našeho pivovaru. Nejvíce se investovalo do výrobního zařízení na kvašení a dokvašování piva. To příznivě ovlivnilo chuťové vlastnosti piva. Další investice šly do stáčecích linek a zejména do nové varny, Podtrženo a sečteno, na výsledném produktu je to znát a reakce našich konzumentů nám dávají zapravdu. A nesmím zapomenout na náš tým, bez kterého by to samozřejmě nešlo! 2.9.2009 14:05
OTÁZKA: Pane sládek,proč váš výtvor zanechává v ústech divnou pachuť bahna a má silně projímavé účinky? Jedná se o záměr? socna
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Já sám piju naše pivo denně, patří to k mé práci. Každý má individuální chutě, ale jsme pyšní na to, že chuť i kvalita našich piv jsou stabilní a výborné. A jeho vliv na zdraví je při umírněné konzumaci pozitivní :-) 2.9.2009 14:07
OTÁZKA: Co Vás vlastně vedlo k tomu, že jste šel studovat pivovarnictví? Neláká Vás mít svůj vlastní minipivovar? štamgast
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Obrovská náhoda, po střední škole jsem se nedostal na vysokou a při procházce městem jsem narazil na pivovar a šel jsem se zeptat na práci. Rok jsem tam zůstal pracovat jako dělník ve výrobě. Chytlo mě to, tak jsem se přihlásil na vysokou školu se zaměřením na pivovarství. 2.9.2009 14:09
OTÁZKA: Dobrý den, účastním se soutěže Starobrněnské žně a potřeboval bych napovědět kolik piva se za srpen a září uvařilo ve vaší varně? Poradíte mi? Marcel Vostrý
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Neporadím, na takovou informaci je ještě brzy, vždyť je teprve začátek září... Každopádně doufáme, že to bude hodně... 2.9.2009 14:11
OTÁZKA: Chutná vám pivo i od některé z konkurenčních značek? Rozumějte: mimo koncern Heineken. Děkuji kubik
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Ochutnávání i konkurenčních značek je moje povinnost, ale nejvíce preferovanou značkou je pro mě Starobrno Médium 2.9.2009 14:12
OTÁZKA: Dobrý den, pane Pluháčku, jak vypadají každodenní povinnosti vrchního sládka velkého pivovaru? Kolik piva denně vypijete? Nepřepilo se Vám už Starobrno? Iva Lacinová
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Samozřejmě ochutnávat pivo musím, ale vždy je to jen malá sklenička, aby hlava fungovala. Takže pár deci. Spolu s kolegy se účastníme pravidelných degustací, kdy je každá šarže zkontrolována a ochutnána, degustace trvá 30 minut denně.Takže je to jen zlomek denních povinností, další je kontrola provozů, řízení projektů investic,vedení mého týmu, plánování apod. 2.9.2009 14:15
OTÁZKA: Co byste doporučil laikům, jak se dá poznat dobré pivo (nemyslím konkrétní značku)? Jsou pro jeho degustaci nějaká základní pravidla? poetr968
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Důležité je hned na začátku, jak pivo vypadá, jak je natočeno, důležitá je barva a hustá stabilní pěna. Pivo má mírně vonět po chmelu a neměla by tam být žádná cizí vůně, jako např. po ovoci či kvasnicích. Když se napijete, měli byste lehce podržet na jazyku, aby se mohla projevit hořkost. Ta by měla být příjemná, neulpívající. Pivo by mělo osvěžit, tzn. musí mít vyšší říz a vybízet k dalšímu napití. 2.9.2009 14:19
OTÁZKA: Můj přítel má Starobrno za nejlepší pivo na světě. Slyšela jsem, že v sobotu v rámci dne otevřených dveří budete mít i exkurze, myslíte, že se na ně dostaneme? Měl by hroznou radost. Děkuji! Petra Šedivá
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Milá Petro, pozdravujte přítele. Vynasnažíme se uspokojit všechny, kteří budou chtít nahlédnout pod pivovarskou pokličku, naši průvodci se těší a doufáme, že se nám podaří časově sladit prohlídky tak, aby na každého došlo. 2.9.2009 14:20
OTÁZKA: Mám bohužel opačnou zkušenost. Jedenátcka OK, ale co se stalo s desítkou. Hrůza ! fil
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Děkuji za pochvalu jedenáctky Média, samozřejmě je to silnější a plnější pivo, takže by chuťově mělo být výraznější.Nicméně chuť Tradičního je vysoce hodnocená, příkladem může být ocenění piva Tradiční letos na soutěži Zlatá pivní pečeť, kde v konkurenci 30 značek získalo 3.místo. 2.9.2009 14:23
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych vysvětlit reklamní slogan - Starobrno - nejlepší pivo na celé Moravě - když nejprodávanějším a tím pádem i nejlepším pivem na Moravě je beskydský Radegast... děkuji, přeju hezký den Dj Kimmi
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Kolik lidí, tolik chutí... Ale tento slogan má svůj racionální základ. Během degustačních soutěží v posledních letech Starobrno posbíralo tolik ocenění při laickém i odborném hodnocení, že to dalo podklad k tomuto heslu... 2.9.2009 14:25
OTÁZKA: Co vy osobně radíte k pivu přikusovat? Pepina
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: S chutí našeho piva se snoubí lahodná chuť moravských specialit: já sám si rád dám klobásku, dobré uzené, nebo chuťově výraznější sýr...Ale rád si ho dám jen tak. 2.9.2009 14:27
OTÁZKA: Jak zajišťujete, aby pivo v konkrétním podniku bylo ve srovnatelné kvalitě, jako při opuštění pivovaru? Anonym
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Opravdu je nutné se věnovat pivu i na cestě od pivovaru k zákazníkovi. Zejména v provozovnách (restaurace a pivnice) je nutné sledovat čistotu zařízení na čepování piva včetně sklenic. Důležité také je umět správně natočit pivo. Provádíme pravidelná školení pro provozovatele těchto podniků, sami jezdíme čistit tato zařízení. Organizujeme náhodné návštěvy restaurací, abychom věděli, jak to s kvalitou vypadá tam. Ty restaurace a pivnice, kde se řádně o prodej piva starají dostávají certifikát kvality. 2.9.2009 14:32
OTÁZKA: V které hospodě v Brně je Starobrno nejlepší? pivař
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Restaurací s výborným Starobrnem je v Brně spousta. Nejde vybrat jednu nejlepší. A navíc nechci toto takto hodnotit a zvýhodňovat nějakou z nich. 2.9.2009 14:34
OTÁZKA: Dobrý den, jaké pivo pijete nejradši?? Zuzana
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Starobrno Médium 2.9.2009 14:35
OTÁZKA: Pivo piju, ale nejsem blázen jako mnozí v diskuzi... Proč myslíte že lidé tak bojovně nadávají či naopak hájí zrovna svou značku piva? Eva
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Pivo je u nás národní nápoj, budí emoce, lidé zvyklí na jednu značku nechtějí přecházet jinam. Své značce jsou velmi věrní a pivu rozumí. Jsou ochotni o pivu vášnivě diskutovat a hájit svoje preference někdy i s nasazením. 2.9.2009 14:38

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.