On-line rozhovor o tajemství kávy s Julií Kalodovou

Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová
velikost textu:
vydáno 27.8.2008 11:00
Jihomoravská metropole si už od dob první republiky uchovává jedinečnou atmosféru, kterou jí mohou jiná česká města jen závidět - lidé se tu nezvykle často a nezvykle rádi schází u šálku kávy v jedné z desítek kaváren. On-line rozhovor o nejrůznějších tajemstvích kávy a podniků, kde ji připravují, s jejich znalkyní Julií Kalodovou.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 27. srpna 2008 do 11:23

OTÁZKA: Je lepší turecká káva nebo instantní? A ne říkejte, že nejlepší je presso, to je jasný. Ara
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Tohle rozhodování řeší u mě osobně "turek". Espresso není určitě samo o sobě nejlepší, ale je velmi chutné a oblíbené. Jsou i jiné zajímavé styly a druhy příprav kávy. A velice dobré! Problém je v tom, že u nás je běžné v kavárnách nabízet espresso, které je v mnoha případech špatně připravené. 27.8.2008 12:24
OTÁZKA: Hezký den. Jak je to se škodlivostí kávy? Je horší než čaj? A je nějaký denní limit, kolik kávy do sebe může člověk dostat za den? jarka
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Hezký den i Vám. Záleží určitě na Vaší aktuální zdravotní kondici. Myslím, že žádné doporučené bezpečné množství kávy a kofeinu neexistuje. Určitě platí, že všeho moc škodí. 27.8.2008 12:27
OTÁZKA: Dobrý den, kávu si dám opravdu ráda, jak ji skladujete, aby vám doma opravdu chutnala? Doporučila byste k uskladnění sáčky, nebo spíše plechové dózy? Martina Procházková
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Já si kávu doma přesypávám do nádoby, která se dá dobře uzavřít. Do ledničky ji neschovávám, ale někdo to tak dělá. Doporučuji nákup menšího množství kávy. Doba od upražení kávy by měla být co nekratší. To se mi to mluví, že? Moji kolegové - blázni do kávy - tvrdí, že kávu pijí maximálně do 14 dní po upražení. To je trochu extrém a špatně se v praxi realizuje :)) Ale reálné to je, i u nás jsou pražírny kávy. Zkuste prostudovat na sáčku s kávou dobu použitelnosti. Je to zajímavé čtení. 27.8.2008 12:36
OTÁZKA: Zdravím Vás Julie a předem bych chtěla poděkovat za krásný blog, který pro nás, milovníky dobrého jídla a pití, píšete. Moc mě potěšil především článek o Zemanově kavárně. Je mi líto, že Brno nevyužívá v tomto směru potenciál, který má a který by mohlo nabídnout nejen občanům, ale především turistům. Díky za to, co děláte a přeji hodně štěstí. Jituli
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: I já vás zdravím! A díky! Právě v brněnské redakci MF DNES se chystáme kávovou brněnskou kulturu dlouhodobě mapovat. Začínáme již příští sobotu, můžete se těšit. Hodně štěstí i Vám! 27.8.2008 12:42
OTÁZKA: Je velký prohřešek slévat mléko z připravené pěny na latté, když zbyde, nechat jí odstát, zchladit a našlehat znovu? Mě to právě nepřijde úplně nej, ale na kurzu firmy Lavazza nás to tak učili :-) ... jinak byl kurz ale výborný!! F.
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: To co popisujete se zřejmě děje ve většině kaváren. Mléko se zahřeje, našlehá a nespotřebuje. Zbytek z konvičky se nechá vychladit a znovu se stejným způsobem recykluje. Já osobně si myslím, že mléko tímto procesem ztrácí svou kvalitu a nejsem toho zastáncem. Prostě mi dvakrát (i třikrát) ohřívané mléko nesedí. To, že vás takhle proškolili je zajímavá informace. Marně jsem přemýšlela, kde se to většina baristů naučila :)) 27.8.2008 12:49
OTÁZKA: Ahoj Julie, jaký máš názor na kávové polštářky do kávovaru? Bali
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Ahoj Bali! Kávový polštářek, to by se mi líbilo pod hlavou :)) V PODu je přesné množství kávy, pokud jsou dobře uloženy a je v nich relativně čerstvá kávy, proč ne? Pro domácí použití určitě dobré. Já kdybych si pořizovala domů espresso kávovar, určitě bych investovala i do kvalitního mlýnku. Protože správné mletí je důležitý předpoklad k tomu, jak si na kávě pochutnat. A ta vůně! Díky a zdravím! 27.8.2008 12:56
OTÁZKA: Které brněnské kavárny se vám líbí? A které naopak vůbec? MKG
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Především by v dobré kavárně měla chutnat káva. Důležitá je i atmosféra a celková koncepce podniku. To je nesmírně důležité. Také se zde nesmí moc kouřit, i když oblaka kouře patří k intelektuálnímu prostředí :)) Někdy stačí k dobrému pocitu z kavárny málo, třeba umístit tři stolečky na chodník apod. A mít příjemnou obsluhu. A čisté toalety. :)) Přemýšlím, která kavárna v mém okolí tomu všemu vyhovuje :) 27.8.2008 13:02
OTÁZKA: Zdravím vás, podle čeho poznat, že je káva dobrá? A kterou kávu určitě vrátit? Jan Lukavský
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Jde o to, jestli se ptáte na espresso. To je prostě jen jedno jediné. Žádné velké ani malé neexistuje. POkud hovoříme o espressu, mělo by mít správný objem 30 ml. A mělo by vám chutnat. Lahodně, kávově, harmonicky. Ne s vůni po spálené či vyčpělé kávě. Ne příliš kyselé a svíravé. Zkuste si doma udělat malý test, pozvěte kamarády, opatřete si několik různých vzorků a degustujte kávu. Je to zábava a naučíte se rozdíly poznat. POkud Vám nepřinesou správně připravenou kávu, máte právo ji vrátit. Ale já osobně to neumím, raději to přetrpím a příště už podnik znovu nenavštívím, což asi není ideální. 27.8.2008 13:09
OTÁZKA: Jakou nejsilnější kávu jste pila? A chutnala vám? díky za odpověď TomTom
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Nejsilnější? Moje teta připravuje kávu zvláštním způsobem. Říká jí "vařená". Třikrát ji v hrnci nechá zpěnit, podobně jako v džezvě. Potom ji přelije do konvice a podává. Když její kávu popíjím, je to "zásah na komoru". Ale je výborná, někdy to doma zkouším, ale nikdy se mi to nepodaří tak dobře. 27.8.2008 13:12
OTÁZKA: Jaký názor máte na kávu prodávanou a podávanou a tamtéž praženou v Kafárně na Kounicově ulici v Brně? Děkuji. Metoděj
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Krásný tip, děkuji! Vyzkouším při nejbližší příležitosti. Váženi a milí, děkuji za všechny vaše otázky. Škoda, že se nedostalo na všechny odpovědi. Všem kavárnám, nejen v Brně, držím palce! A čtenářům přeji jen samé dobroty v nahřátých šálcích. Já utíkám na dobrou kávu. Přeji všem krásný den. 27.8.2008 13:17

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.