Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor o tajemství kávy s Julií Kalodovou

Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová
velikost textu:
vydáno 27.8.2008 11:00
Jihomoravská metropole si už od dob první republiky uchovává jedinečnou atmosféru, kterou jí mohou jiná česká města jen závidět - lidé se tu nezvykle často a nezvykle rádi schází u šálku kávy v jedné z desítek kaváren. On-line rozhovor o nejrůznějších tajemstvích kávy a podniků, kde ji připravují, s jejich znalkyní Julií Kalodovou.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 27. srpna 2008 do 11:23

OTÁZKA: Hezký den, ve kterých brněnských kavárnách vaří dobrou kávu? Milada S.
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Také přeji hezký den a zdravím zároveň všechny, kteří fandi v Brně dobré kávě :) Odpověď na Vaši otázku není jednoznačná. Ale v Brně je jistě možné si velmi dobře připravenou kávu dát. Podle testování kvality espressa, na kterém jsem se podílela, je možné doporučit třeba Top Pellini u Jakuba, kavárnu Alfa (která je teď v rekonstrukci), kavárnu u kina Scala, Spolek nebo třeba Cafe Steiner. Ale je jich jistě víc... 27.8.2008 11:07
OTÁZKA: Dobrý den, pijete rozpustnou kávu. Když, tak jakou? Běta
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Dobrý den, přiznám se, že rozpustné kávě jsem na chuť nepřišla. Postrádám v šálku tu typickou vůni čerstvě namleté zrnkové kávy, ale možná jsem jen nenatrefila na dobrou kvalitu a značku. Takže ji rozhodně nezavrhuji. Jistě je spousta lidí, kteří ji mají rádi. Dostáváte na návštěvě také otázku: "Dáš si turka nebo rozpustnou?" Já v tu chvíli sáhnu po "české zalévané". 27.8.2008 11:13
OTÁZKA: Jaká je podle vás nejhorší káva? Jihlavanka? Franta G.
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Cesta k dobré kávě v hrníčku je složitá. Hodně záleží na skladování, čerstvosti kávy, pražení i kvalitě kávy samotné. A je bohužel smutný fakt, že je možné při přípravě úplně pokazit i kvalitní "značku". 27.8.2008 11:18
OTÁZKA: Dobrý den, jak mám šanci poznat, že v určité kavárně dostanu kavlitní kávu?Mám se spoléhat na určitou značku nebo spíš je důležitý způsob přípravy? Díky za odpověď Petruska
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Dobrý den! Dobrá otázka, doporučuji chodit ochutnávat různé značky do rozdílných kaváren. Naučíte se rozpoznávat drobné chuťové rozdíly a uvidíte propastné rozdíly v kvalitě kávy u nás. Způsob přípravy je nesmírně důležitý, zkuste si v kavárně sednout blízko baru a dívejte se, jakým způsobem barista kávu připravuje. Dva faktory, na které se ptáte, jdou spolu ruku v ruce. Perfektní kávu dokáže špatný barista "úplně položit". :) 27.8.2008 11:23
OTÁZKA: Chci se Vás zeptat, kde kurzy o kávě probíhají? Musí to být velmi zajímavé. Sestra uvažuje o rozšíření cukrárny, možná by se jí takový kurz k narozeninám líbil. Kolik kurz stojí a jak dlouho trvá? Vojta
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Dobrý den, vím asi o čtyřech "školách kávy" u nás. Dvě jsou v Praze a dvě v Brně. Já jsem absolvovala zatím tři kurzy. Nemám nyní aktuální ceníky po ruce, ale za základní kurz coffee specialist zaplatíte cenu mezi 3 a 7 tisíci korunami. Můžete ve studiu pokračovat, jsou i kurzy latte artu (malování mléčnou pěnou). Školení nabízejí svým klientům (kavárnám) i zástupci dodavatelských firem, ale jejich úroveň neznám. Je možné studovat i v zahraničí, v Londýně nebo v Itálii. Přeji sestře hodně zdaru a spokojených zákazníků cukrárny. Kvalitních cukráren je v Brně málo. 27.8.2008 11:31
OTÁZKA: Zdravím vás, pijete hodně kávy, nemáte obavu, že je to nezdravé? Čím si ji kompenzujete? Kamila P.
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Také Vás zdravím! To máte pravdu, kávy si dopřávám docela velké množství. Snažím se hodně pít vodu a nepiji kávu po 18. hodině. Jinak bych se asi nevyspala :)) 27.8.2008 11:34
OTÁZKA: Dost mě překvapuje, jak špatné dělají pressa v restauracích. Čím to je? Kutil
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: To máte velkou pravdu. Troufám si říct, že kvalita espressa v restauracích je horší než v kavárnách. Většinou restauraci chybí barista-kávový specialista. Ale mění se to k lepšímu, to určitě ano. 27.8.2008 11:37
OTÁZKA: Myslíte si, že by se měly obnovovat staré zaniklé kavárny jako je třeba Era nebo nyní Savoy nebo je lepší, když budou vznikat nové? Není takové to lpění na minulosti hloupost? Brňák
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: To jste mi brnkl na tu správnou strunu :)) Kavárny v Brně byly pojem, nejenom v meziválečném období, ale už před 150 lety! Byly společenskými a kulturními centry, četlo se v nich, studovalo, žilo. V dnešní době se asi nepodaří v kavárně obsadit stovky míst jako dřív. Ale nevadí, pokud se podaří dobrá a citlivá rekonstrukce, jsem jednoznačně pro. Máme se k čemu vracet, byly to skvosty! Na Savoy jsem zvědavá, otevírá se již tuto sobotu. A Era mě moc těší, také bych chtěla mít byt nad vlastní kavárnou :)) Obě kavárny navštívím, jakmile budou otevřeny. 27.8.2008 11:44
OTÁZKA: Co nesmí chybět "správnému a dobrému" pressu? Majda
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Správné espresso je v malém, nahřátém šálku a jeho objem je asi 30 ml. Doma si schválně toto množství změřte, je to opravdu malinko :)) Má pevnou cremu a mělo by být připraveno z čerstvě namleté kávy. Ze sedmi gramů. Extrakce správného espressa trvá necelých 30 vteřin. Faktorů je ale mnohem víc, záleží i na čistotě přístroje, způsobu skladování kávy atd. 27.8.2008 11:54
OTÁZKA: Jaký je největší kávový prohřešek? V. Hajný
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Doma? Pro mě osobně dokořán otevřený sáček s kávou, který dlouhé hodiny někde na lince (nebo ve spíži) stojí a stojí a stojí. To je potom kávička ;) 27.8.2008 11:56
OTÁZKA: Dobrý den, myslíte si, že je možné zbavit se nešvaru českého pressa? Jaká je vaše nejoblíbenější příprava kávy a jakou jste kdy pila kávu (nemyslím značku) podle vás nejlepší? Ladislav Čech
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Dobrý den. Espresso v Česku se mění k lepšímu, ale máme ještě co dohánět. Jsem ale optimista. Čtenářům na jižní Moravě by mohla pomoci i série článků, které v brněnské MF Dnes připravujeme, těšte se! Druhá otázka: Já mám moc ráda překapávanou kávu nebo přípravu ve french pressu (skleněná nádoba s dírkovaným pístem), výborná je i káva připravená v mocca konvičce. To mi v kavárnách chybí. Třetí: Nejlepší káva v poslední době byla "lesní káva" z Etiopie. Je velice dobrá. Se silnou ovocnou vůní. Dá se u nás sehnat. 27.8.2008 12:03
OTÁZKA: Dobrý den, jsem majitelem nově otevřené kavárny nedaleko Českých Budějovic a velmi si zakládám na dobré a kvalitní kávě. Vím, že Češí ač pivní to národ jsou na kávu velmi nároční a zajímají se o ní. Myslíte, že by měla odezvu brožura ve stylu průvodce po českých kavárnách? Neplánujete okusit kávu v Jižních Čechách? Rád bych slyšel názor odborníka :-) Děkuji za odpověď. František Šotola
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Kavárny na jihu Čech ráda přijedu vyzkoušet! Nevím o tom, že by nějaký ucelený průvodce po českých kavárnách existoval. Já znám jen zajímavou publikaci, ketrá byla vydána k výstavě o zaniklém světě kaváren v Brně. Problém je, že počet kaváren se hodně mění. Musel byste se zřejmě zaměřit na "známé firmy". Ale přeji hodně štěstí! 27.8.2008 12:08
OTÁZKA: Zdravím, jen takovej možná špatnej poznatek. Nikde nezminujete kavárny z nákupních center, myslím, že i tam najdete kvalitní. Možná to bude znít jako reklama, ale zkusila jste zajít na capuccino do Vaňkovky?(GELATI). Luboš G.
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Také zdravím Luboši, díky za tip! Už mi někdo říkal, že ve Vaňkovce připravují dobré cappuccino, viděla jsem i video s povedeným latte artem. Ale prověřím i espresso, bez toho to nejde :)) 27.8.2008 12:10
OTÁZKA: Dobrý den, líbí se mi malované kapučíno. Dělají jej někde v Brně? Překvapila bych kamarádky. :-) Lenka Brázdová
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Dobrý den. Vidíte, Luboš nás zve na obrázky do Vaňkovky :)) Ale výše zmíněné kavárny, které jsem uváděla na začátku, mají i slušná cappuccina. Nebo se zkuste přijet podívat na některou z kávových soutěží či akcí. Tam můžete ochutnávat. 27.8.2008 12:14
OTÁZKA: Dobrý den! Existuje v Brně kavárna, kde připravují pravou tureckou kávu, čili kávu v džezvě? Sam si ji doma připravuji, ale přece jen bych chtěl poznat ten rozdíl, poznat kávu od "profesionála". Děkuji. V. vilem
Znalkyně kávy a brněnských kaváren Julie Kalodová ODPOVĚĎ: Dobrý den! Nevím o tom, ale možná nějaký podnik v Brně existuje. Naposledy jsem kávu z džezvy (s kardamonem) pila v čajovně v Náměšti nad Oslavou blízko náměstí. 27.8.2008 12:18

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.