Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

Odborník na výživu Petr Havlíček

Petr Havlíček
velikost textu:
vydáno 17.7.2008 8:00
Školní jídelníčky čekají nejspíše změny. Odborníci tří ministerstev v současné době zjišťují, jak by školní stravování mohli vylepšit. Na otázky ohledně stravování bude ve čtvrtek 17. července odpovídat od 8 hodin odborník na výživu a konzultant českých olympioniků Petr Havlíček.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 17. července 2008 do 8:19

OTÁZKA: Zdravím, co jste dnes snídal? jana
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami, jablko, džus :-) P. 17.7.2008 8:03
OTÁZKA: Dobrý den, rád bych věděl jak se k sobě hodí olejovky a mléko z příkladu v článku. Mám dojem že je to naprosto nevhodná kopmbinace. Pamatuji i bramboráky plavající v oleji a k tomu mléko. Je to v pořádku nebo ne? Přijde mi že rozhodně ne. Kombinace jídel ve školách mi přijde jako by ji vymýšlel nějaký moula michal
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím a bavili jsme se tady všichni, když jsme zmíněný jídelníček četli. Snad se situace v budoucnu zlepší. PH 17.7.2008 8:04
OTÁZKA: dobrý den, mají podle vás děti jíst maso? Kůlášková
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, nevidím důvod, proč jej z jídelníčku vyřazovat. Především v intenzinvíh růstových fázích, kdy je vysoký požadavek na příjem vysoce kvalitních, plnohodnotných bílkovin. PH 17.7.2008 8:06
OTÁZKA: Nemyslíte si, že problém se stravováním ve školách je tak trochu nevyřešitelný problém? Děti mají nějaké návyky z domova, takže pokud pak ve škole dostanou na talíři něco zdravého a netradičního, tak především malé děti to nedůvěřivě odmítnou? Děkuji Martina
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, máte pravdu. Začínat bychom měli sami u sebe a naše návyky přenášet na svoje děti. Ale to je asi více neřešitlený problém, než úprava stravování dětí ve školách či školkách, kde to lze nějakou metodikou přeci jen upravit. PH 17.7.2008 8:08
OTÁZKA: Máte děti? Jaké je jejich neoblíbenější jídlo? A chutná jim ve školní jídelně? Olina
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, mám dceru Lucku, ale jsou jí teprve tři roky, takže je školní jídelnou zatím nepoznamenaná :-) PH 17.7.2008 8:09
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, jestli jsou biopotraviny o tolik kvalitnější, než "obyčejné" potraviny a jestli to není jen marketingový tah výrobců a prodejců, ceny bio potravin jsou mnhody i 3x vyšší ... Díky za názor. Martina
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, věřte tomu, že na výrobu biopotravin jsou kladeny striktní požadavky. Je velmi složité certifikaci bio získat, ale velmi snadné o ní přijít. Podle mého hlubokého přesvědčení jsou biopotraviny kvalitnější, než klasické nebio. PH 17.7.2008 8:10
OTÁZKA: Co říkáte na výzkumy, které tvrdí, že vysoký příjem bílkovin v dětství, může způsobit obezitu v dospělosti? Díky a hezký den Pavel
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, vysoký příjem čehokoli(nadlimitní) může v´ždy způsobit obezitu kdykoli. Je třeba si uvědomit, že část tukových buněk získáváme geneticky a druhou část si tvoříme sami právě v tom nejrannějším věku. Pokud tedy vykrmujeme svoje dítě do tří let, aby bylo pěkně tlusťoučké a neučíme jej pohybu, připravujeme mu do budoucna opravdu velký problém. PH 17.7.2008 8:13
OTÁZKA: Odborníci z ministerstev zkoumají stravování dětí ve školách a snaží se najít řešení, jak vylepšit nabídku jídelen ... odborníci z ministerstev jistě také zjistili, že personál školních jídelen je velmi špatně placen. V současné době se také snižují úvazky a v jídelnách nechce nikdo pracovat. Sehnat kvalitní "hlavní" kuchařku do školní jídelny, která odpovídá za uvaření tisíce jídel denně a bere jedenáct tisíc hrubého, je téměř nemožné. Kdo tedy bude našim dětem vařit tu zdravou stravu? Monika
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, řešení bych viděl u specializovaných cateringových firem, které jsou schopny zajistit kvalitní stravu díky technologickému náskoku a kvalitnějšímu a lépe placenému personálu. Tuto zkušenost mohou potvrdit školy, které již vyzkoušeli externí dodavatele jídel do školnícj jídelen. Zároveň je možná i účinější kontrola kvality. PH 17.7.2008 8:15
OTÁZKA: Dobrý den, už dlouho se snažím najít odpověď na otázku, jak je to s nealkoholickým pivem, má nějak výrazně nižší kalorickou hodnotu než běžné alkoholické? Jirka
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, energetická hodnota nealko piva je o něco nižší, než u alko piva - pokud hovoříme o dvanáctce a výše. Desítka je energeticky cca srovnatelná. PH 17.7.2008 8:18
OTÁZKA: Dobrý den, myslíte, že je vhodné rošit ve velkých městech kuchyně u jednotlivých škol a jídlo dovážet z jedné vývařovny? Bubnová
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, na tuto otázku jsem již odpovídal. Myslím, že ano - samozřejmě tam, kde škola není schopna zajistit a účinně kontrolovat vlastní přípravu jídel. PH 17.7.2008 8:19
OTÁZKA: Jaký jídelníček by jste doporučil při silovém tréninku. Případně jaké doplnky jsou nejvhodnější. Je mi 20 let. Luboš
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, je mi líto, na to zde není prostor. A abych Vám zde jmenoval všeobecné zásady je asi nošením dříví do lesa, protože ty už asi znáte. Nicméně, nebráíním se osobní konzultaci, pokud přežijete několika týdenní i měsíční objednací termíny :-) PH 17.7.2008 8:22
OTÁZKA: Moje dítě miluje olivy a nachos chipsy...jsou nachos chipsy alespoň o trošku lepší než normání chipsy???A co děti a párky? Kacka
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, asi Vás zklamu, nachos nejsou o nic lepší, než chipsy. Obojí obsahuje ztužené tuky a kvanta soli. Jedná se o velmi nekvalitnáí záležitosti, které se mi ani nechce nazvat potravinami. Pokud jde o děti a uzeniny, tam se jedná o podobný problém, i když už začíná svítat na lepší časy a objevují se uzeniny - specielně párky - bez konzervantů, fosfátů a dalších chemických aditiv. PH 17.7.2008 8:24
OTÁZKA: Dobrý den, otázka mimo školní jídelny - zajímala by mě spíše výživa sportujících dětí ve věku 9-12 a 12-14 let, jak a čím se nejlépe stravovat a jak pravidelně v době přípravy, před a po tréninku, před a po zápasech a případně mezi zápasy, pokud třeba děti hrají dva nebo i více soutěžních zápasů během jednoho dne. Tip na literaturu, www nebo zda je možno se přímo obrátit na Vás? Děkuji Mirek
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, dobrá otázka, neboť zahrnuje obrovskou skupinu dětí. Jedná se o intenzivní růstovou fázi věku dítěte, kdy se špatná či nedostatečná výživa může negativně podepsat na věku sportujícího dítěte. Nicméně, problém je natolik obsáhlý, že jej není možno řešit na diskusním, časově omezeném fóru. Nebráním se osobní konzulataci (kontakt najdete na mých www), ale objednací termíny nejsou zrovna přívětivé... PH 17.7.2008 8:27
OTÁZKA: Když vzpomenu na svá školní léta a naší jídelnu tak se mi zvedá žaludek. To se opravdu nedalo jíst a bylo to dost nechutné. Polévky se automaticky vyhazovali, člověk k nim jenom přičichl a hlad ho rychle přešel. Školy vařit neumí, ikdyž zařadí lepší kombinace a lepší jídla pochybuji že je někdo bude jíst. Každý se raději nacpe čímkoliv jiným a vůbec se těm dětem nedivím. Co si o tom myslíte? martin
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: Dobrý den, mám podobnou zkušenost :-) Mrkněte na moje odpovědi výše - přimlouvám se za dodávky od firem, které se výrobou jídla profesionálně živí a nejsou jen přívažkem školy. PH 17.7.2008 8:29
OTÁZKA: A přemýšlel jste už, co budete dělat, až dostane vaše dcera ve školce na talíř olejovky s mlékem? Budete jako správný odborník na výživu každý týden analyzovat školní jídelníček své dcery a radit kuchařkám? Díky :) Olina
Petr Havlíček ODPOVĚĎ: No, myslím, že školku budeme vybírat i podle toho, jak se tam připravuje jídlo pro děti, protože si myslím, že je to jeden z aspektů správného přístupu k dětem :-) PH 17.7.2008 8:30

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.