Sommeliér Babisz poradí, jak vybrat dobré víno

Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě
velikost textu:
vydáno 13.3.2009 10:00
"Vínu se musí člověk stále věnovat a vzdělávat se. Na trh pořád přicházejí nová vína a kdo se chce v nabídce orientovat, musí vše sledovat," říká sommeliér a host on-line rozhovoru Marek Babisz. Za odborníka platí už třináct let. V roce 1998 byl druhým nejlepším sommeliérem v republikové soutěži.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 13. března 2009 do 10:20

OTÁZKA: Který špunt v lahvi s vínem vhodným pro archivaci je lepší, korkový nebo umělohmotný? vojta
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Uzávěr z plastu se spíše používá na krátkodobější skladování vína do 5 let. Výhoda tohoto uzávěru je, že víno pod tímto uzávěrem nemění příliš svůj charakter, zraje pomaleji. Proto se spíše hodí pro bílá vína nebo mladá, lehká a svěží červená vína. Proto se lépe na delší skladování hodí kvalitní přírodní korek, který umožňuje vínu, se dále v lahvi vyvíjet. 13.3.2009 11:08
OTÁZKA: Dobrý den, už jste byl nějaké skutečně dobré červené víno z České republiky? Nebo to prostě není možné v našich podmínkách vytvořit a měli bychom se orientovat na bílé? Hřebíček
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Stále slyším názory, že moravská a česká červená vína jsou horší než vína z jižních zemí a musím s tím silně nesouhlasit. Pil jsem spoustu špičkových červených vín z České republiky a plně se vyrovnají a mnohdy i předčí ty zahraniční. Příkladem jsou kladné ohlasy ze Salonu vín od zahraničních návštěvníků. Zkuste se přesvědčit o kvalitě červených vín osobně na Festivalu otevřených sklepů, které se teď uskuteční na Velkopavlovicku, což je oblast hlavně na červená vína. 13.3.2009 11:14
OTÁZKA: Jaké červené víno dejme tomu do 500,- kč byste mi doporučil? Napadne vás nějaké? lulík
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: V Salonu vín jich naleznete spoustu, podívejte se na ww.salonvin.cz. Doporuči je však nejprve ochutnat, protože každý preferuje trošičku odlišný styl vína. Nevím zda máte rád červené víno lehčí, barikové, hutné atd. Pokud by jste specifikoval, co přesně hledáte, jaký typ červeného vína, určitě bych vám vybral několik variant. 13.3.2009 11:20
OTÁZKA: Dá se při degustaci ledového vína poznat, že hrozny pro takové víno skutečně prošly mrazivými teplotami venku na vinici či "prachsprostě" ležely někde v mrazáku? anonym
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Vinařský zákon nepovoluje výrobu ledového vína "z mrazáku". A i když znám velkou spoustu vinařů, neznám nikoho kdo by takto dělal. Jednak si výrobu ledového vína přísně hlída SZPI, kdy inspektor přijde přímo do vinice při sběru ledového vína a zapíše obsah cukru a množství sklízených hroznů z dané vinice. A pak následně toto víno je znovu kontrolováno při odběru vína při zatříďování vín na trh. A dneska to žádný poctivý vinař ani nemá zapotřebí falšovat takhle víno, protože ztratit důvěru zákazníků, je pro vinaře daleko horší, než dostat případnou pokutu od příslušných orgánu. 13.3.2009 11:31
OTÁZKA: Jak byste charakterizoval chutove a z hlediska vune tzv. korek ? Jan
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Popsat je to velice těžké. Doporučuji vám ale navštívit např. kurz Úvod do degustace vína, kde se prakticky probírají i vady a choroby vína. Nebo si můžete zakoupit knihu Vady a choroby vína, kterou vydalo Národní vinařské centrum a zde máte odborně přesně popsány téměř všechny vady a chorby vína. 13.3.2009 11:34
OTÁZKA: Dobrý den, jaký je váš názor na biovína a biopěstování? V čem jsou biovína lepší? A co porovnání naše versus zahraniční? Radka Hanušová
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: V loňském ročníku Salonu vín jsme měli v expozici dvě vína z bioprodukce Malverinu a Laurot a musím říct, že se mě obě vína velice líbila. Biovína nejsou ničím lepší či horší než vína "klasická", pouze mají přísnější pravidla při používání chemie. V loňském roce jsme byl na veletrhu Prowein v Dusseldorfu, kde byla degustační zóna s biovíny a musím říct, že i úroveň zahraničních vín je na vysoké úrovni. 13.3.2009 11:41
OTÁZKA: V duchu dotazu pana E. Janského, jaký máte pohled na to, že se v rámci soutěží selektují víceméně technologicky vyumělkovaná vína, která mají velmi krátkou životnost a na takováto jde samozřejmě ve velké spoustě případů narazit v Národním salonu. Nezajímá mne odpověď ve smyslu toho, že to přeci tvoří sami vinaři a asi na požadavek trhu, nicméně Váš názor na věc. Možná by stálo za to dávat do salonu pouze mladá vína, protože v době nastavení systému soutěží tak jak je a (ne)zkušenosti spousty degustátorů s pravdivými víny bez syntetických úprav, stejně nemůže výběrovým sítem projit mnoho opravdu zajímavých vín. Díky za širší odpověď. MT
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Salon vín vedu přes tři roky a mohu tedy ze zkušenosti říci, že mladá vína postavená hlavně na primárním aroma by nevydržela v expozici Salonu vín celých 11 měsíců. Vína vybírají zkušení degustátoři, kteří mají degustátorské zkoušky dle evropských norem nebo SZPI a nehodnotí pouze vína do Salonu vín, ale i na ostatních významných soutěžích. Ano jsou mezi nimi i vinaři, kteří mají vina v Salonu vín, ale díky počtu degustátorů a eliminaci hodnot to stejně nemá vliv na konečné hodnocení. Bohužel žijeme v České republice a závist je nám blízka. Místo toho, aby někdo uznal jejich práci, je snadnější pomlouvat. Jo ten tam hodnotil, ten si to nabodoval. Jednak jaké víno se hodnotí vím pouze já a výsledky jsou několikrát ještě kontrolovány nezávisle na mé osobě. A nad celým průběhem hodnocením dohlíží nestor našeho vinařství Prof. Vilém Kraus. A kdokoliv má pochybnosti může nahlédnout do výsledků hodnocení a vše zkontrolovat, protože musíme dle zákona uchávat veškeré výsledky 5 let. Mým zájmem není prosadit do Salonu vín konkrétního vinaře, mým zájmem je aby v Salonu vín byla ta nejlepší vína. A tomu podřizuji vše. 13.3.2009 12:00
OTÁZKA: Jak byste popsal typ červeného vína, které máte nejraději? Těžké, nebo lehčí? Atd. Popřípadě z jaké destinace. Hřebícek
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Mám rád hutné, plné, extraktivní někdy i barikové červené víno z českých a moravských vinic. Nepreferuji žádnou lokalitu, pro mne je podstatné, že víno je technologicky perfektní. 13.3.2009 12:03
OTÁZKA: Zajímá mně, proč bývají na výstavách tak vysoko ceněna vína se zbytkovým cukrem (a v nepoměrném množství oproti suchým vínům), když v porotách zasedají „odborníci“, kteří by měli být schopni víno posoudit bez ohledu na cukernatost „s nadhledem“. V Salonu vín, je mezi všemi veltlíny,vlašáky, muellery a burgundskými odrůdami jen 5 suchých vín ze 40!!!). Děkuji Roman Čech
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Styl vín odráží klimatické ročníky a poptávka. Uvidíte, že když budou zákazníci preferovat hlavně suchá vína a přijdou klimaticky horší ročniky poměr se změní. Důkazem toho je letošní ročník Salonu vín, kde naleznete téměř 60 vín sobsahem cukru do 10 g/l. Na otázku proč vyhrávají sladší vína nad suchými? To se budete muset přímo degustátorů, já to nerozlišuji. Máte však pravdu, že suchá vína jsou oproti těm sladším hendikepována. Možná, že by stálo za úvahu změnit statuty soutěží kde by se např. hodnotili vína do 4g/l a pak vína nad 4g/l. Otázka je kolik a to hlavně bílých vín bude v té první kategorii. 13.3.2009 12:10

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.