Ptejte se recenzentky MF DNES na testy kávy

Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru
velikost textu:
vydáno 31.8.2009 11:00
Od září 2008 do konce srpna 2009 přinášela jihomoravská a brněnská příloha MF DNES pravidelný obrázek o tom, jaké služby kavárny na jihu Moravy nabízejí a­ za co zákazníci platí. Odbornice na kávu Julie Kalodová je hostem on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 31. srpna 2009 do 11:20

OTÁZKA: máte negativní zkušenosti s uraženými kavárníky? johana
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: Dobrý den, zdravím všechny :)) Ano mám. Ale já je chápu. Taky by se mi nelíbilo, kdybych o sobě četla v novinách negativní hodnocení. Jenže já jsem zase host a chci za své peníze dobrou kávu. Tak si to s některými vyříkáváme. Ale nevadí mi to, je to moje práce a těší mě každá reakce. 31.8.2009 11:05
OTÁZKA: Ahoj Julie, nebude se ti po recenzich kavaren styskat? alex
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: Ahoj. Už se mi stýská teď. Když jsem musela ochutnávat kávu, která patří do výlevky, byla to řehole. Ale často to bylo moc fajn, poznala jsem spoustu kavárníků, kteří mají svou práci rádi. 31.8.2009 11:07
OTÁZKA: Dobry den, chtel bych se zeptat jaka kavarna v brne dela vybornou kavu, a jestli by jste to treba mohla porovna s Coffe Heaven a jejich sluzbami Martin
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: To se dostáváme k jádru věci. Spíš byste se neměla ptát na konkrétní kavárnu, ale na lidi. Dobrou kávu totiž tvoří vždy konkrétní člověk, ne stroj. V kavárně můžete během jednoho odpoledne nádherné cappuccino, ale i patok, který se nedá pít. Ale v Brně jsou kavárny, které obecně mají proškolený personál, který se často nemění a kávu umí připravit. CoffeeHeaven v Brně je zorvna provozovna, kam chodím na kávu ráda. Za barem najdete Michala Kocmana, letošního Mistra kávy a ten kávu připravit opravdu umí. Už ví, že ji nechci do kelímku, ale do porcelánového hrnečku. Ani podšálek nepotřebuji :))I když otázka velkých řetězců je zajímavá a její výhody a negativa jsou na delší debatu. 31.8.2009 11:14
OTÁZKA: budou i jiné testy? ivana
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: Určitě. Už nyní připravujeme v redakci další zajímavé projekty, čtenáři brněnské a jihomoravské MF DNES i brno.idnes.cz se mají na co těšit. 31.8.2009 11:15
OTÁZKA: pijete i instantni kafe? instant
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: Instantní kávu běžně ne. Jen z donucení - třeba na návštěvě. Ale strašně se u toho šklebím... 31.8.2009 11:17
OTÁZKA: dobrý den, chtěla bych se zeptat, která je vaše nejoblíbenější kavárna v Brně a proč. Děkuji a přeji hezký den. lenka
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: Nemám nejoblíbenější. Mám podniky, kam chodím při různých příležitostech. Na dlouhé posezení do Spolku na Orlí, to je jediná kavárna v Brně (co znám), která vaří jednodruhovou kávu do french pressu. To je takový ten skleněný válec s pístem. Na espresso do Steinera, Savoye, Pellini, Sunakashi. Kvůli atmosféře s někým blízkým do Klafé na Kraví Hoře nebo po recenzi do kavárny Fara v Klentnici... Ale mně stačí dobrý mlýnek, čerstvá káva, kávovar a člověk, který dobré espresso udělá třeba ve sklepě. Kávu dělají lidé. Když chcete ochutnat dobrou kávu, najděte si svého baristu. Já znám člověka v Brně, který umí nejlepší cappuccino na světě :)) 31.8.2009 11:24
OTÁZKA: Dobrý den, jak je to s kvalitou takové té kávy 3 v jednom? Tereza
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: Dobrý den Terezo, myslíte takový ten legrační pytlíček? Já nevím, netestovala jsem je. Pro mě je to instantní věc, na které si nepochutnám. Raději mám zrnkovou kávu, opravdové mloéko a žádný cukr :) 31.8.2009 11:25
OTÁZKA: potrebuju rychlou radu - podle ceho poznam ze je kava dobra? prvni tri veci... on.
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: Nespálená vůně, která opravdu lákavě voní po kávě (plus třeba po citrusech, čokoládě, květinách, ovoci - vůní je spousta) a plná chuť, která má "tělo". Říkáte tři? Ještě množství vody v nápoji. To je například u espressa zásadní věc, kterou spousta kavárníků nechápe. Škoda, že nemám víc možností k odpovědi...:)) 31.8.2009 11:28
OTÁZKA: Dobrý den, chápu, že jste zaneprázdněna, ale nemohu se stále dočkat reakce na svůj email. A stavte se někdy na kávu, rád si ji s Vámi vypiji. Pěkný den. Tomáš Nebeský
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: Pane Nebeský, já vás také zdravím. Věřte mi, že jsem si kávu v Podnebi už zase vyzkoušela, ale díky za pozvání, ráda přijdu, když už je po recenzích. Mail jsem dostala i podruhé, odpovím, slibuju zde přede všemi. 31.8.2009 11:31
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s provozovateli kaváren, které jste neohodnotila zrovna nejlépe? Volali Vám například? Máte nějaké špatné zkušenosti? Žofie
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: To víte, že reagují. Ale já jsem ráda. Píšou maily, telefonují a občas si postěžují v redakci nebo přátelům. Brno je malé. Většinou se jdu do kavárny ale podívat znovu. 31.8.2009 11:34
OTÁZKA: Moc se mi váš seriál líbil. Proč končí? Kdo za to může? Je mi to líto. Věra C.
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: Díky, těší to nejen mě, ale celou redakci. Jsem ráda, že se vám seriál líbil. My jsme od začátku neplánovali kavárenský seriál jako stálý projekt. Chtěli jsme zjistit, jaká je kvalita kávy v Brně a na jižní Moravě a chtěli jsme naše opravdové zkušenosti přiblížit čtenářům. A rok je taková doba akorát, abychom ten obrázek měli "hezky probarvený" :)) Ale nebojte se, o další gastronomické zajímavosti i nešvary na stránkách našich novin nepřijdete. Naopak. 31.8.2009 11:39
OTÁZKA: Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli jste vyzkoušela někdy kavárnu (kávu, čokoládu, zákusky) řetězce Starbucks a co jí říkáte? Máte nějakou oblíbenou kavárnu, cukrárnu v zahraničí (kterou by jste doporučila) a co vůbec říkáte srovnání českých kaváren a v zahraničí? Děkuji a přeji mnoho vynikajících šálků kávy. Virginia, USA
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: To je mnoho otázek najednou. Starbucks jsem vyzkoušela, většinou jsem spokojená. Na cestách, v rychlosti atd. Tyto řetězce, které se specializují na kávu, mají jednu obrovskou výhodu. Proškolenou obsluhu. Ti lidé sice dělají kávu do plastového hrníčku, ale když k nim přijdete, vědí co dělají a kávu většinou umí připravit a něco o ní také vědí (většinou). Mají kontrolovanou kvalitu atd., ale je to řetězec se všemi negativy a dopady na menší provozovny atd. Tím ale vůbec nechci mluvit proti láskyplné péči dobrého kavárníka, který si leští svůj stroj a nakupuje si kávu tak, že ji i ochutnává a ne, že je levná. V zahraničí ano - Café Hawelka je prostě boží. Ale nikdy nedostanete, co si objednáte. V Rakousku si jedou po svém. 31.8.2009 11:45
OTÁZKA: Dobrý den. Jakou kavárnu v Brně byste mi doporučila? kde podle Vás dělají nejlepší preso? Zatím nejradši chodím do Libertas café. Petr
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: V Libartas jsem byla spokojená. Nediskutovali a opravdu přinesli bez debat skvělé espresso. Klidně v tom pokračujte :)) Ale doporučuji chodit i do jiných, zkoušet porovnávat chutě, značky. Nejlepší espresso nedělají kavárnym, ale lidé. Petra Veselá v Jílovém u Prahy, Michal Kocman v Brně, Zdeněk Smrčka, Jarda Petrouš, Leon Klestil, Michal Křižka, Jarda Tuček - nerada bych na někoho zapomněla, ale kddyž uslyšíte, že někde kávu připravují toito lidé, neváhejte a běžte ochutnat. Já jsem se do kávy úplně a nadobro zbláznila poté, co jsem ochutnala skvělé espresso v pražírně. Doporučuji začít do kvality, potom vám nebude chutnat jen tak něco. 31.8.2009 11:49
OTÁZKA: Dobrý den, existuje nějaký web, kde by byla dostupná mapa kaváren s hodnocením popř. s informacemi nad rámec těch základních? Občas si jdeme s kamarádkami posedět a informace o tom, kde stříknou do vídeňského kafe humus ve spreji nebo zda tam neřve hudba a nelze rozumět vlastnímu slovu, by se hodily. Na základě Vašich recenzí jsme navštívili několik nám dosud neznámých podniků, škoda, že už to končí. Pěkný den, Kamila Brno. Kamila
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: Většinou podobné stránky dělají nadšenci, kteří rádi pijí kávu. O nejakém větším serveru nevím, ale zkuste třeba tohle: www.espressomania.cz, www.kafevemeste.cz, www.nakafco.cz. U velkých firem je nevýhoda, že většinou propagují jen své kavárny a produkty. Doporučuji tedy nezávislé weby. Díky, jsem ráda, že se vám to líbilo a těší mě, že jste do podniků skutečně šla! 31.8.2009 11:54
OTÁZKA: Dobrý den Julie, kávu mám velmi rád a proto bych se také rád o ni něco dozvěděl. Zvažoval jsem, že bych si nejdříve koupil nějakou knížku (můžete nějakou doporučit?) a poté třeba navštívil baristický kurz. Nejsem "profesionál", pracuji v kanceláři, ale rád bych se naučil poznat a ohodnotit dobrou kávu (případně vědět, kde se při přípravě stala chyba). Zatím vím jestli mi káva chutná nebo nikoliv :-) Děkuji za odpověď a přeji příjemný den s kávou. Štěpán štěpán
Znalkyně kávy Julie Kalodová při on-line rozhovoru ODPOVĚĎ: Dobrý den Štěpáne, publikace jsou většinou v angličtině. Ale v češtině existuje hodně textů i s návodem.- Doporučuji si trochu progooglit webové stránky českých foodblogerů. Dělají to s láskou a najdete v nich odkazy na stránky, které se na kávu specializují. Zkuste třeba proklikat odkazy u pana Cuketky www.cuketka.cz, ten má v menu většinou nejznámějších stránek a diskusních fór, kde se dozvíte vše potřebné a můžete se i zeptat. Baristický kurz je dobrý, pro základní laickou orientaci většinou stačí. Tajé doporučuji zúčastnit se různých kávových akcí, degustací, většinou jsou veřejné a dostupné všem. A potkáte na nich stejně "postižené" fanoušky kávy :)) 31.8.2009 11:59

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.