Sommeliér Babisz poradí, jak vybrat dobré víno

Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě
velikost textu:
vydáno 13.3.2009 10:00
"Vínu se musí člověk stále věnovat a vzdělávat se. Na trh pořád přicházejí nová vína a kdo se chce v nabídce orientovat, musí vše sledovat," říká sommeliér a host on-line rozhovoru Marek Babisz. Za odborníka platí už třináct let. V roce 1998 byl druhým nejlepším sommeliérem v republikové soutěži.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 13. března 2009 do 10:20

OTÁZKA: Jaký ročník moravského vína považujete za nejlepší? Olda
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Záleží z jakého hlediska to berete. Dle mého názoru byly dle klimatického hlediska výborné ročníky 2006, 2005, 2003, 1999 a 1997. Pokud budeme brát ročníky dle kvality vín, tak v dnešní době vinaři dokáží i z méně příznivého klimatického ročníku vyrobir špičková vína. 13.3.2009 10:07
OTÁZKA: Dobrý den, jak je možné, že v komisích výstav hodnotí vína lidé, kteří sami vína vystavují, tedy hodnotí svá vína? Nepiště mi hlavně, že je ve slepém hodnocení nepoznají. Je to podle vás právné a etické? Radim Suchý
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Z mé zkušenosti vím, že i když hodnotí degustátoři "výrobci" svá vína, tak v tom množství anonymních vzorků si svá vína nepoznají. A i kdyby náhodou ano, vyhodnocování výsledků funguje tak, že z pěti či sedmi degustátorů se eliminuje nejvyšší a nejhorší výsledek a ze zbylých hodnot se udělá průměr. Takže i kdyby si své víno takzvaně nabodoval, bude eliminován. 13.3.2009 10:11
OTÁZKA: Mám s kamarádem jednu láhev archivního vína z roku 1978, je to Muler a je ze Znovínu. myslíte si, že to bude ještě k pití. A kde láhev nejlépe skladovat? Karel
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Těžko říci, spíše se obraťte na firmu ze které máte víno. Vím, že tam provádí pravidelně degustace starých ročníků a vyhodnocují kvalitu vín. 13.3.2009 10:13
OTÁZKA: Víno piju celkem často, ale příliš se v něm nevyznám. Kde mám s osvětou začít? Andrea
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Doporučuji semináře, které pořádá Národní vinařské centrum nebo Vinařská akademie Valtice. Věřím, že si určitě vyberete, co vás zajímá. 13.3.2009 10:16
OTÁZKA: Pane Babiši, které vinařství v ČR řadíte nejvýše – přístupem k vinici, technologií výroby, kvalitou vín Bobulka
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Před 15 lety by se dala špičková vinařství spočítat na prstech jedné ruky. Dnes jich jsou desítky. Určitým kritériem jsou ocenění vín na zahraničních a prestižních domácích výstavách. 13.3.2009 10:20
OTÁZKA: V poslední době vidím různé upoutávky na akci Festival otevřených sklepů. Víte co je to za akci a doporučil by jste ji? Martina
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Festival navazuje na tradici oevřených sklepů v jednotlivých vinařských obcích a bude v každém ročním období vrcholem vinařské turitické sezóny. Budou tam renomovaní vinaři. Všechno se dovíte na www.otevrenesklepy.cz 13.3.2009 10:21
OTÁZKA: Pane Babiszi, zajímalo by mě, jak je to podle Vás s tvrzením, že na Moravě nejsou kvalitní červená vína? Aleš
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: O tom jaké jsou červená vína z Moravy, se můžete přijít přesvědčit sám příští víkend na Festival otevřených sklepů. Pořádá ho Partnerství, o.p.s. a vinaři z Modrých Hor. Tato lokalita je vyhlášená červenými víny. www.otevrenesklepy.cz Důkazem kvalitních moravských červených vín jsou úspěchy našich vinařů na mezinárodních soutěžích. Příkladem jsou stříbrné medaile z Vinalies International Paris, kde jsme získali stříbrné medaile na Svatovařinecké a Zweigeltrebe. Obě vína můžet zhodou okolností ochutnat v Salonu vín ČR 13.3.2009 10:26
OTÁZKA: Chtěl bych se zeptat, kam podle Vás za vínem. Na Moravě je spousta akcí, jak se v nich vyznat, která je kvalitní a na kterou zajet? Luboš
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Můžete si nechat akci doporučit od někoho, kdo již danou akci navštívil, nebo se podívat na www.vinazmoravy.cz či www.vinazcech.cz, kde najdete kalendář vinařských akcí. Doporučuji např. vinobraní ve Znojmě, Mikulově, Valticích, Velkých Pavlovicích, Uherském Hradišti, nebo dny otevřených sklepů v jednotlivých vinařských obcích např. ve Velkých Bílovicích, Pavlově, Novosedlech, Hruškách. Nebo již zmíněný Festival otevřených sklepů, který se bude konat čtyřikrát do roka a pokaždé v jiné vinařské oblasti. Milovníky vín provede všemi zákoutími vinařské oblasti Morava. Osobně se potkáte za rok s 200 vinaři přímo v jejich sklepech. 13.3.2009 10:33
OTÁZKA: Dobrý den, jak jako sommeliér hodnotíte systém výstav vín, kdy vítězí zejména mladá vína, ze kterých hned v prvním okamžiku vybuchne jejich aroma a chuť, ale tato vína jsou naprosto bez potenciálu a upřímnosti (a po roce jsou bez ducha) Emil Janský
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Ano máte pravdu, že některá vinařství jsou založena na výrobě vín z primární aromatikou. Je také pravda, že tato vína nelze dlouhodobě skladovat. Ale trh poptává právě i taková vína a záleží na každém vinaří jakým směrem se jeho technologie bude ubírat a koho chce se svými víny oslovit. Já osobně mám rád oba styly výroby, jak vína lehčí tak i vína s potenciálem na dlouhodobé skladování. A záleží na okamžiku, které si otevřu a s radostí ochutnám. 13.3.2009 10:40
OTÁZKA: Dobrý den, vínu dneska rozumí každý papaláš a snob. kdo je podle vás největší plácal? Petra
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Řeknu to tak, čím víc se někdo chlubí, že vínu rozumí, tím méně o tom víně ví. Ten kdo ví, je většinou skromný. 13.3.2009 10:43
OTÁZKA: Příjemný den, jaký potenciál podle vás má česká vinařská oblast ve srovnání s moravskou? Mají tamní produkty šanci v konkurenci moravských vín uspět? Miloš
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Samozřejmě že česká vína šanci mají, ale české vinaře to stojí daleko více úsilí. Morava a její podoblasti mají hold na pěstování révy vinné příhodnější klimatické podmínky než podoblasti v Čechách. Dokládá to třeba i to, že v loňském roce byla dvě vína v Salonu vín ČR výborný Ryzlink rýnský z Roudnice nebo Rulandské modré z Kutné Hory. 13.3.2009 10:49
OTÁZKA: Dobrý den, jsem ze severní Moravy a mám moc ráda Ostravský kahan. Co si o mně myslíte? B.
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Nevím zda se ještě dnes toto známkové víno vyrábí. Vím ale, že před rokem 1989 bylo toto víno velice populární. Pokud se nemýlím tak se výrábělo kupáží několika odrůd s přídavkem cukru. Já osobně preferuji jiný typ vína. 13.3.2009 10:55
OTÁZKA: Doporučte mi podle vás nejlepší či nejzajímavější brněnskou vinotéku. Běta
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Těch dobrých vinoték v Brně je poměrně hodně, ale dobrou zkušenost mám např. s vinotékou Vinná galerie. 13.3.2009 10:57
OTÁZKA: Co je pravdy na tom, že střídmé pití vína je zdraví prospěšné? A je pro zdraví lepší červené nebo bílé víno? Jarka
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Pravidelné pití vína je opravdu prospěšné. Denně by jsme měli vypít tak 2 až 4 dcl vína. Ve víně je totiž obsaženo spoustu antioxidativních a i jiných látek, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Od snížení špatného cholesterolu, přes trávicí ústrojí až po příznivé posilování imunity. Je pravda, že v červeném víně je obsah těchto látek trošičku vyšší než u bílého či růžového vína, ale stačí když si dáte o deci bílého vína více a obsah látek se vyrovná. O příznivých účincích vína se můžete přesvědčit např. na Festivalu otevřených sklepů nebo na jiných vinařských akcích. 13.3.2009 11:04
OTÁZKA: Rádi jezdíme s kamarády na kolech po Moravských vinařských stezkách. Nevyrazíte příště s námi? honza
Marek Babisz na hodnocení vín na Mikulovské nominační výstavě ODPOVĚĎ: Pokud budu mít čas a budu vám stačit na kole a vy mě ve sklepě tak klidně. 13.3.2009 11:04

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.