Transgenní kukuřice, která je genově upravena tak, aby odolávala housenkám, lépe vzdoruje i plísním, zjistili vědci z Iowské státní univerzity v USA. Do této v USA už celkem běžně pěstované plodiny vědci uměle vložili gen z běžného půdního mikroba Bacillus thuringiensis (označovaného obvykle zkratkou Bt). Díky tomu se pak v listech vytváří bílkovina, jež zabíjí housenky zavíječe kukuřičného a některého dalšího hmyzu, které listy okusují. Housenky však přenášejí na rostliny také plísně, například plíseň Fusarium, jež vytváří toxin fumonisin, který může otrávit krávy a prasata a považuje se za rakovinotvorný pro lidi. Jiná plíseň, Aspergillus, zase vytváří obdobně nebezpečný aflatoxin. Vědci z Iowy nyní prokázali, že Bt-kukuřice, která housenky rychle zabíjí, pak také míň trpí těmito plísněmi - našli v ní méně než desetinu fumonisinu a méně než čtvrtinu aflatoxinu oproti kukuřici normální. Přidali tak argument genovým inženýrům, kteří tvrdí, že genové manipulace s rostlinami mohou být prospěšné.
- pátek 4. února 2000