O tom, že medaile z valtických trhů přináší vinařům efekt, svědčí i fakt, že se zde rok od roku znásobují počty vystavených vzorků vín. Na letošním ročníku vystavovalo svá nejlepší vína sto třicet dva vinařských firem a podniků z Čech, Moravy, Slovenska, Rakouska, Jihoafrické republiky, Chile, Francie a Bulharska. Odborná porota, která vína hodnotila, rozdala šestadvacet zlatých, třicet devět stříbrných, pětatřicet bronzových medailí, víc než dvě sta diplomů a devět mimořádných cen.
Prestižní výstavy vín v republice |
Ne všichni vinaři to ale vidí stejně. "Vždycky bylo známo, že na valtických trzích hodnotí vína největší odborníci v republice. Úspěch pro nás je dobrým pocitem a oceněním naší práce. Nálepky z Valtických vinných trhů by prodeji pomohly, ale my je na láhve neradi lepíme. Nechci, aby sklenice byla olepena jako generál," tvrdí Zdeněk Peřina ze společnosti Mikros-vín Mikulov, která obhospodařuje dvě stě hektarů vinic a vyrobí asi tři sta tisíc lahví ročně. Za Ryzlink vlašský, výběr z hroznů 2000, si zdejší vinaři odvezli o víkendu zlatou medaili. V kapse mají i stříbrnou a bronzovou.
Obchodníci ale tvrdí jednoznačně: medaile z prestižní výstavy usnadňuje vstup vína na trh. "Výstavy vín jsou samozřejmě důležitou záležitostí, protože na těch významnějších se prezentují ti nejlepší vinaři. Při výběru vín se ale řídíme nejen oceněním z výstav, ale i vlastními zkušenostmi. Nejvýznamnější aktivitou, která teď ve výstavnictví je, je Národní salón vín, který sdružuje vína, doporučená předními výstavami na území celé republiky," řekl Aleš Macek z firmy Vinum Bonum, která obchoduje se špičkovými víny. Salón vín se ve sklepních prostorách Národního vinařského centra na zámku ve Valticích otevře 18. května.
Přestože valtické trhy nejsou zdaleka jedinou výstavou vín v republice, zachovávají si svou jedinečnost. Na jiných přehlídkách se totiž hodnotí pouze vína rok stará.
A touha po úspěchu v zámecké jízdárně ve Valticích, kde se trhy pořádají, vede k tomu, že úroveň a prestiž akce stoupá. "Nemáme žádnou soutěž, která by v tak širokém rozsahu ukázala, co v současné době znamená technologický postup vinařů v jednotlivých letech, jak se zlepšuje," tvrdí profesor Vilém Kraus, uznávaný odborník na víno.