Festival dobrého jídla už počtvrté nabídl v hlavním městě ochutnávku vybraných delikates. Fronty se stály nejen na vstup, ale i na vyzrálé české hovězí, sushi a mušle.
Podle organizátora Pavla Mauera zřejmě padl rekord v pojídání ústřic během jednoho dne. "Jen v sobotu lidé snědli na 1700 ústřic dovezených z Bretaně," sdělil Mauer.
Kuchaři v rondonech servírovali jídlo na talíře přímo před očima návštěvníků, někteří pokrmy na místě také připravovali.
Třídenní svátek dobrého jídla si užili rovněž milovníci piva a vína. Akci zpestřily kulinářské show nebo degustace andaluských olejů, marmelád či džusů.
Delikatesy se podávaly v porcelánovém nádobí, drinky zase ve skle, pouze příbory byly "postříbřené" plastové. I samotné servírování je totiž podle Mauera zážitek.
Na třicet prestižních restaurací podávalo takové delikatesy, jako je třeba Pomalu pečený jehněčí předeček s bramborovou tortillou a majoránkovou šťávou, Sashimi pizza s plátky tuňáka, wasabi šlehačkou a jarní cibulkou, Smažený kozí sýr s akátovým medem nebo Telecí líčka dušená v citrónové mateřídoušce s jemný pyré z confitovaného česneku.
Zabodovalo také 60 dní vyzrálé české hovězí, kuchařští mistři k němu podávali lanýžové brambůrky a pažitkové máslo.
"Lidé vyrazili do pražských zahrad proto, aby si za festivalové ceny vychutnali to, co si jindy dopřát nemohou," uzavřel Pavel Mauer.