Pražské selátko je mezi gurmány dlouhodobým hitem.

Pražské selátko je mezi gurmány dlouhodobým hitem. (28. května 2010) | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

OBRAZEM: Gurmáni pod Hradem ochutnali křepelku, telecí líčka i sushi

  • 19
Labužníci si dali o víkendu sraz v zahradách Pražského hradu. Na Prague Food Festivalu si pochutnali na dobrotách z kuchyní tří desítek špičkových českých restaurací.

Festival dobrého jídla už počtvrté nabídl v hlavním městě ochutnávku vybraných delikates. Fronty se stály nejen na vstup, ale i na vyzrálé české hovězí, sushi a mušle.

Na mušle se stála dlouhá fronta, všichni si na nich pochutnávali s výhledem nad Prahou.

Podle organizátora Pavla Mauera zřejmě padl rekord v pojídání ústřic během jednoho dne. "Jen v sobotu lidé snědli na 1700 ústřic dovezených z Bretaně," sdělil Mauer.

Kuchaři předvedli své umění přímo ve stáncích.

Kuchaři v rondonech servírovali jídlo na talíře přímo před očima návštěvníků, někteří pokrmy na místě také připravovali. Uvítání chlebem a solí? Nejen v krojích při reprezentování lidových zvyklostí, ale i mezi gurmány.

Třídenní svátek dobrého jídla si užili rovněž milovníci piva a vína. Akci zpestřily kulinářské show nebo degustace andaluských olejů, marmelád či džusů.Na Prague Food Festivalu si pochutnávalo několik tisíc lidí.

Delikatesy se podávaly v porcelánovém nádobí, drinky zase ve skle, pouze příbory byly "postříbřené" plastové. I samotné servírování je totiž podle Mauera zážitek.

Prsíčko z křepelky na salátku z lesních hub s dresinkem ze šalvějových listů.

Na třicet prestižních restaurací podávalo takové delikatesy, jako je třeba Pomalu pečený jehněčí předeček s bramborovou tortillou a majoránkovou šťávou, Sashimi pizza s plátky tuňáka, wasabi šlehačkou a jarní cibulkou, Smažený kozí sýr s akátovým medem nebo Telecí líčka dušená v citrónové mateřídoušce s jemný pyré z confitovaného česneku.

Panorama Prahy dotvářelo gurmánskou atmosféru.

Zabodovalo také 60 dní vyzrálé české hovězí, kuchařští mistři k němu podávali lanýžové brambůrky a pažitkové máslo.U gurmánů bodovalo šedesát dní odložené a pomalu grilované české hovězí maso. Podávalo se s brambůrkami s příchutí lanýžů.

"Lidé vyrazili do pražských zahrad proto, aby si za festivalové ceny vychutnali to, co si jindy dopřát nemohou," uzavřel Pavel Mauer.

Telecí líčka dušená v citrónové mateřídoušce s jemným pyré z confitovaného česneku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue