Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OBRAZEM: Gurmáni pod Hradem ochutnali křepelku, telecí líčka i sushi

  22:18aktualizováno  22:18
Labužníci si dali o víkendu sraz v zahradách Pražského hradu. Na Prague Food Festivalu si pochutnali na dobrotách z kuchyní tří desítek špičkových českých restaurací.

Pražské selátko je mezi gurmány dlouhodobým hitem. (28. května 2010) | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Festival dobrého jídla už počtvrté nabídl v hlavním městě ochutnávku vybraných delikates. Fronty se stály nejen na vstup, ale i na vyzrálé české hovězí, sushi a mušle.

Na mušle se stála dlouhá fronta, všichni si na nich pochutnávali s výhledem nad Prahou.

Podle organizátora Pavla Mauera zřejmě padl rekord v pojídání ústřic během jednoho dne. "Jen v sobotu lidé snědli na 1700 ústřic dovezených z Bretaně," sdělil Mauer.

Kuchaři předvedli své umění přímo ve stáncích.

Kuchaři v rondonech servírovali jídlo na talíře přímo před očima návštěvníků, někteří pokrmy na místě také připravovali. Uvítání chlebem a solí? Nejen v krojích při reprezentování lidových zvyklostí, ale i mezi gurmány.

Třídenní svátek dobrého jídla si užili rovněž milovníci piva a vína. Akci zpestřily kulinářské show nebo degustace andaluských olejů, marmelád či džusů.Na Prague Food Festivalu si pochutnávalo několik tisíc lidí.

Delikatesy se podávaly v porcelánovém nádobí, drinky zase ve skle, pouze příbory byly "postříbřené" plastové. I samotné servírování je totiž podle Mauera zážitek.

Prsíčko z křepelky na salátku z lesních hub s dresinkem ze šalvějových listů.

Na třicet prestižních restaurací podávalo takové delikatesy, jako je třeba Pomalu pečený jehněčí předeček s bramborovou tortillou a majoránkovou šťávou, Sashimi pizza s plátky tuňáka, wasabi šlehačkou a jarní cibulkou, Smažený kozí sýr s akátovým medem nebo Telecí líčka dušená v citrónové mateřídoušce s jemný pyré z confitovaného česneku.

Panorama Prahy dotvářelo gurmánskou atmosféru.

Zabodovalo také 60 dní vyzrálé české hovězí, kuchařští mistři k němu podávali lanýžové brambůrky a pažitkové máslo.U gurmánů bodovalo šedesát dní odložené a pomalu grilované české hovězí maso. Podávalo se s brambůrkami s příchutí lanýžů.

"Lidé vyrazili do pražských zahrad proto, aby si za festivalové ceny vychutnali to, co si jindy dopřát nemohou," uzavřel Pavel Mauer.

Telecí líčka dušená v citrónové mateřídoušce s jemným pyré z confitovaného česneku.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Uvnitř jednoho z krytů.
Chemička je plná nevyužívaných krytů, při havárii je dnes lepší zmizet

Součástí areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova je třináct krytů. Většina jich pochází z druhé světové války, kdy sloužily při náletech. Dva kryty přibyly pro...  celý článek

Nový hangár na letecké základně v Čáslavi
NATO chválí letecké základny v Česku. Investuje do nich miliardy

Výtečné. Tak zní verdikt zvláštní inspekce z velitelství vzdušných sil NATO, která kontrolovala stav leteckých základen v České republice. Především letištní...  celý článek

Programátoři Ivan Buchta a Martin Pezlar. Řecký soud začal po letech znovu...
Čeští programátoři unikli řeckému vězení, chtějí se však soudit dál

V Řecku hrozilo dvěma Čechům dvacet let za špionáž, vybojovali podmínku. Teď chtějí čistý trestní rejstřík. Fotili prý jen to, co ostatní turisté na ostrově.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.