Reálný vzorek podezřelý na nebezpečnou bakterii listeria monocytogenes

Reálný vzorek podezřelý na nebezpečnou bakterii listeria monocytogenes | foto: Petr Lemberk

Obětí bakterie je víc

  • 26
Jedna z nejrozsáhlejších kontrol hygieniků a veterinářů proti nebezpečné bakterii Listeria monocytogenes, kvůli níž zemřelo letos šest lidí (ne tedy jen tři, jak se dosud uvádělo) a dalších 47 onemocnělo, přináší první výsledky. Experti lokalizují zdroje možné nákazy.

A některá jejich zjištění jsou otřesná: na stěnách potravinářských skladů bují plíseň; na pracovních stolech či poličkách výrobny potravin jsou soukromé předměty, které tam nemají co dělat; není zajištěno účinné chlazení; syrové maso kontaminuje již vyrobené potraviny.

To je výsledek čtvrteční "šťáry" ve firmě Jana Hejného v Litovli.

Problém nemusel nastat
Podobně je na tom i nepomucká společnost Prom–Prodej, která nesmí od minulého pátku dodávat na trh sýr Baladur. Ve sklepích v Bezděkově u Klatov, kde sýr dozrával, našli veterináři velké množství nedostatků.

"Firma špatně prováděla dezinfekci i pravidelné čištění provozu," říká ředitel Krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý.

Při prověrce sklepů i dokumentů se například ukázalo, že pokud by Prom–Prodej dodržoval hygienické předpisy, nemusel mít vůbec problém.

Špína ohrožuje zdraví
"Pokud by totiž pravidelně testovali své výrobky – což musí, ale nedělali to –, tak to nemuselo přerůst do takových rozměrů a nemuseli jsme jejich bezděkovickou výrobnu zavírat.

Rozbory by bakterii odhalily," tvrdí Bílý. I pro Bezděkov platí to, co v Litovli. Ignorování hygieny a správné technologie výroby.

Doslova s každým dalším dnem přitom vychází najevo, jak moc lidi ohrožuje špína v potravinářských firmách či ve skladech prodejen.

Nebezpečný sýr
A mnohdy se to týká – tak jako například malého řeznictví Heleny Davidové v Ostravě – i malých obchůdků.I tam totiž inspektoři odhalili v pečené sekané bakterii Listeria monocytogenes.

Nově zjištěné případy ohrožení lidí jsou přitom varující: například když mladá žena z Teplic v osmém měsíci těhotenství přišla na infekční oddělení nemocnice v Ústí nad Labem se sklenicí, v níž byl uložen sýr Baladur, který nedojedla.

"Stěžovala si na horečku, strach měla ale hlavně z toho, aby případná nákaza neohrozila její dítě. Pro jistotu jsme jí nasadili antibiotika," uvedl primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý.

Rozbor sýru pak lékaře ohromil: obsahoval extrémně vysoké koncentrace bakterie Listeria monocytogenes.

Nebezpečí je tu stále
Žena i plod jsou podle ujištění lékařů nicméně zdravé. Největšími možnými zdroji nákazy jsou podle zdravotníků nepomucká společnost Prom–Prodej, loštická tvarůžkárna, ostravská firma Sixta a pražská společnost Lahůdky Palma.

Tento seznam ale mohou v následujících dnech rozšířit i další potravinářské firmy. Jejich zástupci přitom jedním hlasem odmítají jakékoliv pochybení.

Jaroslav Šobr z firmy Prom–Prodej říká: "Dodržovali jsme vše, co jsme měli." A totéž říká Jiří Sixta z Ostravy.

Brání se i Karel Hlaváček z loštické tvarůžkárny: "Pochybuji, že má někdo tak přísnou kontrolu a vysoký standard hygieny jako my."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video