Oběd v jídelně? Raději ne

  • 3
Ostrava - Většina vzdělávacích zařízení ve svém areálu nabízí možnost stravování. Menzy či kantýny jsou častým tématem diskusí a kritiky nejen mezi samotnými strávníky, ale i mezi rodiči či odborníky na výživu. Zeptali jsme se, jaké klady a zápory vidí na stravování ve školních jídelnách studenti ostravských gymnázií.

"Nejraději bych tam nechodil"
Zatímco na základních školách jídelnu navštěvuje většina žáku, na středních školách už tomu tak zdaleka není. Někteří studenti dokonce tyto prostory považují za nehodné své návštěvy.

Připadá jim nedůstojné čekat ve frontě, až na ně přijde řada. Jiné připraví o chuť k jídlu hluk a vydýchaný vzduch, navíc prosycený pachem pokrmů. Vedení některých gymnázií se snaží  sestavit rozvrh tak, aby se v jídelnách třídy vystřídaly postupně, ale ani to studenty zatím nepřesvědčilo. Dávají přednost domácí stravě, nebo se spokojí s návštěvou bufetu. Časté jsou rovněž případy, kdy studenti peníze na stravenky využijí pro zcela jiné účely.

"Občas se i najím"
Žádný výběr jídel, malé porce, nevalná kvalita většiny pokrmů. To jsou nejčastěji diskutované nedostatky hromadných stravovacích zařízení. Necelých 52 % dotázaných studentů má pocit, že na nich zaměstnanci jídelen šetří a dávají jim příliš malé porce. Opačný problém má 8,3% respondentů, především dívek.

Kuchaři nad stížnostmi na nedostatečné  množství jídla vrtí hlavou: "Mnozí odnášejí téměř netknuté porce. Kdo si před hlavním chodem dá polévku, určitě odchází z jídelny dostatečně nasycen." Z průzkumu však vyplynulo, že polévku si dopřává pouze 26,2% strávníků. Najdou se i tací, co obědvají pouze polévku, ale to jsou skutečně výjimky.

"Linie na prvním místě"
Snad proto, že se studenti mnohdy cítí svazováni školními povinnostmi, mají potřebu volby. Ve stravovnách by uvítali možnost výběru mezi několika hlavními chody především dívky. S ohledem na štíhlou linii by si představovaly zdravější, méně kalorické varianty jídel. "Převládat by měla zelenina, méně tuku a masa by také nebylo od věci," tvrdí jedna ze studentek.

"Chuťové pohárky někdy utrpí šok"
Nejtvrdší kritika padá na chuťovou kvalitu pokrmů stravovacích zařízení. Ačkoliv by vedoucí jídelen rádi vyhověli požadavkům a přáním studentů, mnohdy to není možné. Při sestavování jídelního lístku se musí řídit pravidly o správné výživě mládeže. Proto se ve školních jídelnách téměř nesetkáme se smaženými pokrmy, neboť jsou těžko stravitelné a tudíž nevhodné.

Také s kořením to kuchaři nesmí přehánět. Samozřejmostí je dodržování hygienických norem.  Strefit se do chuti všem strávníkům je nadlidský výkon. Vždy se najde někdo, komu jídlo nebude po libosti. Pokrmy jídelen se těžko vyrovnají domácí stravě, ale jak poznamenala jistá studentka: "...lepší než být o chlebu a vodě."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video