"Zatímco vloni jsme evidovali dvaadevadesát případů, letos je to už dvě stě třicet. Jde tedy o nárůst o sto padesát procent," přiblížila Marie Hiršová z okresní hygienické stanice. Podle ní se nemoc projevuje podobně jako salmonela, tedy teplotami, průjmem, křečovitými bolestmi břicha. "Děti tak například často končí na chirurgii, než se zjistí, že jde o tuto nemoc," dodala Hiršová. Malým dětem a starým lidem navíc hrozí dehydratace.
Podle hygieniků nemocní nejčastěji uváděli, že před tím, než se u nich projevily zdravotní komplikace, jedli drůbeží maso. Ne však ve stáncích, ve školních nebo závodních jídelnách či restauracích, ale doma. "Dokazuje to, že lidé nedodržují základní hygienické návyky. K množení bakterií totiž dochází už při rozmrazování, kdy nechají maso rozmrazovat na lince v pokojové teplotě," dodala Hiršová.
Nebezpečí nákazy číhá také na pracovní ploše, která je potříštěna šťávou z masa a
připravují se na ní mezitím jiná jídla. "Rozmrazovat je potřeba pomalu v ledničce nebo šokem v mikrovlnné troubě," vysvětlila.
Blanensko však není jediným okresem, kde nárůst těchto onemocnění zaznamenali. "Počet případů se zvedl ve všech okresech. Proč k němu dochází ale nevíme. Může to být tím, že se konzumuje větší množství drůbeže, že případy mohly být i v minulosti, ale nevěnovala se jim taková pozornost," řekla Ivana Šafránková z oddělení epidemiologie brněnské krajské hygienické stanice.