Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Němečtí Zelení chtějí prosadit vegetariánský den v jídelnách

  17:12aktualizováno  6. srpna 9:14
Pokud němečtí Zelení uspějí v září ve volbách, místním masomilcům zřejmě zatrne. Strana totiž hodlá prosadit vegetariánský den v jídelnách po celé zemi, aby se snížila vysoká spotřeba masa v Německu. Návrh vyvolal v zemi šťavnatých bratwurstů bouřlivou debatu.

Oblíbená německá pochoutka- kari wurst (Ilustrační snímek) | foto: Jan Kužník, Technet.cz

"Vegetariánský den je úžasnou příležitostí vyzkoušet si stravování bez masa a párků. Vegetariánská kuchyně je mnohem víc, než jen vynechání masa," vysvětlila předsedkyně strany Zelených Renate Künastová německému deníku Bild, který zprávu přinesl. Zelení návrh bezmasého dne ve školních a závodních kantýnách zařadili na svůj předvolební program. Podle předsedkyně však Zeleným nejde o zákaz masa, či o povinné servírování vegetariánských pokrmů. Vegetariánský den by měl jen ukázat, že to jde i jinak.

Volby do německého spolkového sněmu se uskuteční v září a Zelení patří k etablovaným stranám, které se pravidelně dostanou do parlamentu. V současnosti se preference Zelených pohybují okolo 12 až 13 procent. Není proto divu, že nápad ekologické strany v zemi vzbudil vášně, kupříkladu zmíněný bulvární deník Bild svůj text ozdobil titulkem: Zelení nám chtějí zakázat maso!

Méně masa, lepší životní prostředí

Takzvaný "Veggie Day" by však podle Künastové přinesl mnoho užitečného. Prospěl by životnímu prostředí a vedl k zlepšení leckdy tristních životních podmínek zvířat.

Künastová zdůraznila, že Německo se potýká s vysokou spotřebou masa, denní příděl masa si neodpustí 85 procent našich západních sousedů. Každý Němec sní v průměru 89 kilogramů masa ročně. Kupříkladu v Česku byla taková spotřeba před dvaceti lety, od té doby postupně klesá a nyní se pohybuje okolo 80 kilogramů ročně.

Spolky na ochranu přírody návrh vítají. Šéf německé asociace na ochranu životního prostředí (BUND) Hubert Weiger řekl, že jeho organizace už dříve vedla kampaň, aby německé jídelny jeden den v týdnu vařily vegetariánské pokrmy a aby do roku 2015 nejméně 20 procent masa, které běžně servírují, neslo známku "bio". Weiger také upozornil na špatné podmínky v řadě farem, kde zvířata trpí.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.