Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zmrzlinová drahota v Německu. Za třicet let inflace 700 procent

  13:24aktualizováno  13:24
Kdyby se inflace měřila cenami zmrzliny, byli by Němci dnes sedmkrát chudší než v roce 1985. Mnohé, především starší Němce, "zmrzlinová drahota" pobuřuje a na argumenty výrobců, že dnešní zmrzlina je kvalitnější než před lety, odmítají slyšet.

Zmrzlina je příliš drahá, stěžují si Němci (ilustrační snímek) | foto: Petra Škraňková, iDNES.cz

Kopeček zmrzliny stojí dnes v Německu o 700 procent více než před třiceti roky. Mnoho Němců to pobuřuje a výrazy jako "zlodějna" jsou na internetových fórech ještě ty slušnější.

Německé rozhlasová stanice Deutsche Welle uvedla, že v roce 1985 stál kopeček zmrzliny, a to ještě nikoli ve komunistické Německé demokratické republice, ale v Západním Německu, třicet feniků, tedy jednu třetinu tehdejší západoněmecké marky.

Dnes je obvyklá cena kopečku zmrzliny, především ve velkých německých městech, 1,20 eura, tedy asi třicet korun. Byť je u ní napsáno, že je BIO a vyrobena třeba z pravé vanilky, především starším Němcům přijde její cena nemravná. "Je to zlodějna," píší na internetová fóra a vzpomínají, kolik stála zmrzlina v dobách jejich mládí a jak prudce stoupá v posledních letech.

Psychologové a lidé z oboru mluví o "pocitové inflaci", ale starší Němci prostě vědí své. V době, kdy byli mladí, stála zmrzlina méně.

Italové: Naše zmrzlina je kvalitní a není pro každého Němce

Prodejem zmrzliny se v Německu zabývají už tradičně Italové a tak "německý hněv" dopadá především na ně.

"Němci vůbec neberou v úvahu, co vytváří cenu zmrzliny. Vždy se jim bude zdát moc vysoká," uvedla ve svém stanovisku Unie italských výrobců zmrzliny. Problém prý je v pohledu Němců na italskou zmrzlinu. "Němci si myslí, že italská zmrzlina je obyčejná věc, kterou si může dovolit každý a proto musí být levná," dodala unie. "Kvalita má prostě svojí cenu," dodala italská unie zmrzlinářů. "V jiných zemích je zmrzlina ještě dražší než v Německu."

Nejde ale jen o zmrzlináře, ceny zdvihají i průmysloví výrobci zmrzliny jako Schöller nebo Langnese. Poukazují na to, že zmrzliny je stále dražší kvůli růstu cen nejdůležitějších surovin jako je mléko a cukr. Většina zmrzlin se skládá z 50 procent mléka a 20 procent cukru.

"Obě suroviny v minulých letech značně podražily," vysvětluje růst cen i průmyslově vyráběných zmrzlin předseda Sdružení německého cukrářského průmyslu Ernst Kammerinke. K tomu prý ještě vzrostla cena energií.

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.