Zaostáváme, jsme vysáváni rozkrádáním, burcují Kalvoda, Kocáb i Dyk

Přes ujišťování politiků o boji s korupcí je naše vlast vysávána a demoralizována promyšleným, dobře organizovaným rozkrádáním veřejných statků, píše se v prohlášení Několik vět 2017, které zveřejnila politická platforma Spravedlnost a inovace (SPIN). Prohlášení zatím podepsalo přes čtyřicet lidí, mezi nimi exministři Jan Kalvoda, Michael Kocáb a Jan Ruml, herec Jiří Mádl či zpěvák Viktor Dyk.

Herec a režisér Jiří Mádl s bývalým ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem | foto:  Petr Topič, MAFRA

Název prohlášení je narážkou na protikomunistickou petici z roku 1989 Několik vět, která předcházela pádu komunistického režimu.

„Politika a s ní celý demokratický režim se ocitly v setrvalé krizi,“ píše se v dokumentu. „Zašlapávány jsou hodnoty Masarykovy a Havlovy, na nichž náš stát vznikal,“ uvádí text Několika vět 2017.

Fotogalerie

Kritizují, že jsme strháváni do područí východu, přestože naše místo je v demokratickém srdci Evropy. „Parlamentem a vládou nekorigovaný prezident vytváří vlastní politiku, ohýbá ústavu k bodu zlomu. S pomocí politických struktur se stal mocenskou loutkou mocenských zájmů Moskvy a Pekingu,“ jsou přesvědčeni autoři výzvy.

Mezi nimi jsou jak bývalí politici, tak další významní lidé z oblasti kultury jako režiséři Jiří Menzel, Fero Fenič, písničkáři Jan Burian a Vladimír Merta či tajemník exprezidenta Václava Havla Vladimír Hanzel a socioložka Jiřina Šiklová.

Zúčastní se kampaně, ale nebudou kandidovat

„Dnes jsme na osudové křižovatce zase,“ řekl Kalvoda. „Odplouváme stále více na východ a oslabujeme naše vazby k Západu,“ uvedl právník, bývalý ministr spravedlnosti a dřívější šéf ODA Jan Kalvoda.

Sdružení SPIN podle něj nemá sílu a vlastní peníze, aby se nyní účastnilo volební kampaně vlastní kandidaturou. Bude se proto podle Kalvody v kampani snažit konfrontovat politické strany s hodnotami, které chce hájit.

„Vítám občanskou iniciativu,“ řekl Jiří Mádl při představení výzvy. „Chtěl bych vyjádřit nespokojenost s tím, kam společnost dospívá,“ uvedl exministr Kocáb při představení výzvy Několik vět 2017 v pražském paláci Lucerna. Jde podle něj o to, aby byly zachovány základní atributy demokratické republiky po listopadu 1989.

V prohlášení autoři píší, že se naše země stala převážně montovnou zahraničních firem a že technologicky i v sociální a vzdělávací oblast zaostáváme. Některá média podle nich fungují spíš jako vlivová centra než jako zdroj informací a že do justice pronikla mafie, které se v mnoha případech daří zabezpečovat beztrestnost osnovatelům zejména velké korupce.

„Pohyb po šikmé ploše směrem do katastrofální krize musíme zastavit,“ vyzývají signatáři výzvy. Země se má vrátit k podpoře lidských práv a občanských svobod, politické strany mají vyhnat lobbisty a kmotry a zrušit pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny nebo ji snížit na 2 procenta.

Prezidentem se má podle prohlášení stát osobnosti, která vrátí prezidentskému úřadu důstojnost a etický rozměr. Platforma SPIN zvažuje kandidaturu takové osobnosti nebo podporu jinému kandidátovi. Na tiskové konferenci se ke kandidatuře nikdo osobně nepřihlásil. „Abychom tu měli Macrona, musíme k tomu vytvořit podhoubí,“ řekl Kocáb.

„Už v roce 1989 jsem svým podpisem podporoval petici Několik vět. Pak přišla revoluce, uběhlo spoustu let a je to tady zase. Díky neutuchající a nekončící politické krizi a tomu, co se tady děje, jsem se rozhodl podpořit i současné znění Několika vět. Tentokrát především kvůli bodu šest, který se týká důstojné a eticky způsobilé osobnosti v čele našeho státu,“ vysvětlil Dyk podporu nového prohlášení.

„Byl bych rád, abychom si udrželi nějakou tvář a abychom nebyli za hrdiny a nevyhraňovali se jenom k Evropské unii, což je jenom politické a mírové společenství, kde nám nic nehrozí a kde jsme naopak chránění. Vadí mi, že se občas v rámci krátkodobého ekonomického zájmu kloníme před gigantem, který si to nezaslouží a má občas i diktátorské choutky,“ uvedl Mádl.

Marketingový manažer Bílinské kyselky Karel Bašta.
Čína je ochotna platit za litr Zaječické hořké 600 korun, říká manažer

Před 300 lety se začala psát historie Zaječické hořké vody z Bíliny, která je přírodním projímadlem. „V dobových encyklopediích se píše, že produkty zřídel v...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Málokdo chce obětovat volný víkend, volebním komisím chybí dobrovolníci