Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejohroženější opičí rodina čeká přírůstek

  14:30aktualizováno  14:30
V Číně svitla naděje pro vymírajícího gibona černochocholatého. Odborníci pozorovali na jihu země březí samičku, která patří k nejmenším a zároveň nejohroženějším druhům na světě. Volně jich v přírodě žije pouze kolem patnácti jedinců, a to v rezervaci Bawangling na ostrově Chajnan.
Samice ohroženého hainanského gibona s mládětem

Samice ohroženého hainanského gibona s mládětem | foto: Pařížská zoologická společnost

Nález březí samičky ohroženého gibona ohlásili vědci z Hongkongu. Rezervace Bawangling na západě ostrova Chajnan je v současnosti posledním útočištěm primáta, který nese odborný název Nomascus nasutus hainanus (podle místa výskytu se mu také říká chajnanský gibon).

Gibonů žije na ostrově na jihu Číny volně patnáct až devatenáct jedinců. Jejich populace utrpěla drastické ztráty v druhé polovině minulého století vlivem masivního odlesňování a nelegálního lovu. Na začátku padesátých let pobíhalo po Chajnanu ještě dva tisíce gibonů, jenže během následujících třiceti let zmizelo 650 tisíc hektarů lesů.

Zbyly pouze dvě lokality, kde se primát vyskytoval, ale na konci osmdesátých let se dalo sledovat už jen posledních jednadvacet gibonů právě v rezervaci Bawangling. Mezi nimi se nyní objevila březí samice, jejíž potomek by se měl podle odhadů odborníků dostat na svět koncem roku.

Samec chajnanského gibona
Samec ohroženého hainanského gibona
autor: Pařížská zoologická společnost

Výjimečnost chajnanského gibona spočívá zejména v pohybovém aparátu. Jeden z nejmenších primátů (ve vzpřímené poloze měří většinou kolem 50 cm) dokáže totiž jako jediný svého druhu chodit pouze po zadních nohou (takový pohyb se nazývá bipedie a je typický především pro člověka).

Žádná skupina opic také nemá tak výrazně vyvinuté paže, které jsou dlouhé - giboni za ně totiž většinu života visí v korunách stromů a dokáží se díky nim velmi obratně pohybovat z větvě na větev. Po patřičném rozhoupání dokáží "letět" až deset metrů.

Vědce rovněž překvapuje jejich dorozumívání, kterým je melodický (často velmi hlasitý) zpěv. Všem druhům gibonů hrozí ve volné přírodě vyhubení. V mnoha případech se vytvořily záložní populace v zoologických zahradách, jenže u chajnanského gibona tomu tak není.

Vyřešit radikální úbytek jedinečného druhu se rozhodly Pařížská zoologická společnost, Východočínská univerzita a Národní přírodovědné muzeum v Paříži - v roce 2001 založily záchranný a výzkumný projekt.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Soud poslal brazilského magnáta Marcelo Odebrechta na 19 let do vězení....
Brazilský magnát si ochočil celý kontinent, uplácel prezidenty i guerillu

Před více než rokem soud poslal brazilského magnáta Marcelo Odebrechta na 19 let do vězení. Vyšetřování největšího korupčního skandálu Jižní Ameriky však stále...  celý článek

Hraniční přechod Nathu La mezi Indií a Čínou leží vysoko v Himálaji (10....
Asijské mocnosti se přou o kousek Himálaje, maličký Bhútán tají dech

Na hranicích Číny a Indie to v posledních týdnech jiskří. V odlehlých končinách Himálaje ožil letitý územní spor, v němž obě jaderné velmoci nešetří ostrými...  celý článek

Americký válečný křižník Indianapolis, který 30. července 1945 potopila...
Američané objevili vrak křižníku Indianapolis, který převážel atomovku

V Tichém oceánu byl nalezen vrak amerického křižníku Indianapolis, který 30. července 1945 potopila japonská ponorka. Šlo o poslední větší válečnou loď...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.