Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Králičí burger za 34 korun. Nejlepší školní oběd umí kuchařky z Otrokovic

  15:04aktualizováno  18:19
Žádná hnědá omáčka bez chuti a hrachová kaše. Na kuchařském klání v pražských Stodůlkách se v úterý sešly týmy ze špičkových školních jídelen v Česku a soutěžily o nejlepší oběd, jehož základem bylo maso z králíka. Porotu nejvíce nadchnul králičí burger s houbovou pohankou a rýží, který připravily kuchařky z Otrokovic.

Společným jmenovatelem letošního ročníku soutěže o nejlepší školní oběd byl králík, mléčný dezert a cena do 34 korun za porci. Ta vychází z vyhlášky o školním stravování a platí pro věkovou kategorii jedenáct až čtrnáct let.

O vítězi rozhodla porota složená ze zástupců ministerstev školství a zdravotnictví, České školní inspekce, Asociace kuchařů a cukrářů, Společnosti pro výživu, Magistrátu města Brna a především dvou žáků.

„Hodnotili jsme, zda jsou jídla trendy a in, aby děti zaujala a současně aby byla zdravá. Bojujeme proti obezitě. Chceme, aby školní stravování ukázalo, že je proti minulosti úplně jinde,“ uvedl předseda poroty Zdeněk Hladík.  

Fotogalerie

Na prvním místě se umístila Základní škola Mánesova Otrokovice. Jejich hlavní chod tvořil burger z králíka a houbová pohanka s rýží. Polévka byla z dýňovomrkvového krému s čočkou. Salát připravili z červené řepy a jako dezert zvolili ovoce v jogurtu.  

„Moderní jídlo už není jenom o chuti a vzhledu, ale je o zdraví a do budoucna bude ještě o vitalitě. Zrovna Otrokovice tam měly nejvíce moderních prvků,“ dodal Hladík k výsledkům soutěže.

Tři chody za cenu, za kterou se vaří v jídelnách

Na druhé místo se dostal tým ze Základní a mateřské školy Velký Beranov s pečeným králíkem v marinádě s paprikou, šťouchanými bramborami, jarní zeleninovou polévkou a tvarohovým dezertem s pudinkem a ovocem.

Třetí místo obsadila Střední průmyslová škola dopravní Plzeň. Zaujali králičím stehnem v zázvorovém jogurtu, které bylo zdobené pomerančem a podávalo se s rýžovými nudlemi. Polévka byla z listového špenátu se smetanou. Dezert byl z pohanky s pudinkem se smetanovoskořicovým přelivem.

„Meníčko musí být v té samé ceně, za jakou vaří ve školní jídelně, a to včetně polévky, hlavního jídla a dezertu. Některé týmy mají dobrovolně ještě navíc salát,“ vysvětluje ředitelka soutěže Alena Strosserová. Do soutěže se letos přihlásilo 89 jídelen, porota následně podle zaslaných jídelníčků a fotografií vybrala deset finalistů.

„U nás ve škole vaří dobře, a hlavně mám v kuchyni i svou mámu. Nechutná mi moc sladké jídlo. Ráda mám třeba čočku s párkem nebo polévky. Nejvíc mi chutná třeba bramborová,“ prozrazuje dvanáctiletá porotkyně Lucie z pražské ZŠ generála Františka Peřiny. Nechutná jí naopak koprová omáčka, na čemž se shoduje se čtrnáctiletým Jakubem ze ZŠ Jana Wericha. „Mně na obědech nejvíc chutnají moučníky. Na hlavních chodech mi nejvíc chutná něco smaženého, třeba rybí prsty s bramborovou kaší, i když ta kaše někdy nebývá něco extra. Rád mám také polévky s písmenky a mušličkami,“ říká Jakub.

Kdyby byly školní jídelny tak špatné, jsou prázdné

Soutěž má podle její ředitelky za cíl napravit špatnou pověst školních jídelen. „Ve školním stravování děláme léta a velice nás mrzí, že když je článek o školním stravování, tak se mluví pouze o ‚uho’, a že vše je špatně. Snažíme se ukázat, že školní jídelny dnes umí uvařit dobře a že se snaží pro děti udělat to nejlepší,“ říká  Strosserová.

Připomíná, že školní stravování je v Česku dobrovolné. „Ve školních jídelnách se po léta stravuje osmdesát procent dětí. Kdyby ty jídelny vařily tak špatně a nedalo se to jíst, tak jsou prázdné,“ domnívá se.

„Samozřejmě může být výjimka, kde ta jídelna příliš nefunguje. Pak jsou jídelny, které jsou opravdu super, nejlepší, které tím žijou. Ty máme teď tady. Pak jsou ty, které to dělají tak, aby to dětem a rodičům vyhovovalo. Není to třeba úplně nejlepší, ale je to dobré, kvalitní a bezpečné z hygienického hlediska. Jsme opravdu přísně hlídaní. Pro děti je školní jídlo rozhodně lepší, než když půjdou ke stánku a koupí si buřta s hranolky a kolou,“ vysvětluje Strosserová.

Děti většinou nemají moc rády luštěniny. Soutěž se proto v minulých ročnících zaměřila na ně. Kuchaři připravovali luštěniny tak, aby si na nich děti pochutnaly.

„Nezavděčíte se každému. Když má školní jídelna pět set strávníků denně, tak těžko uspokojíte všechny,“ dodává ředitelka.

Soutěžilo deset nejlepších týmů z ČR. Praha ani Brno ve finále nebyly:

Autoři: , ,


Témata: Děti




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.