Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šéfkuchař nejlepší restaurace světa se zastřelil

  8:10aktualizováno  8:10
Francouzsko-švýcarský šéfkuchař Benoit Violier, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě, byl v neděli nalezen doma mrtvý. Jak s odvoláním na policii informovala agentura AFP, patrně spáchal sebevraždu.

Benoit Violier. | foto: Profimedia.cz

Čtyřiačtyřicetiletý Violier vedl Restaurant de l’Hotel de Ville. Jeho mrtvé tělo našla policie v neděli pozdě odpoledne v jeho bytě v Crissieru. Policie v prohlášení upřesnila, že se Violier zřejmě zastřelil. Vyšetřování okolností jeho smrti nadále probíhá.

Podle švýcarského zpravodajského serveru 24 Heures se měl Violier v pondělí v Paříži zúčastnit slavnostního zveřejnění nového vydání michelinského gastronomického průvodce.

Restaurant de l’Hotel de Ville, který má tři michelinské hvězdičky, byla v prosinci loňského roku korunována nejlepší restaurací na světě ve francouzském žebříčku La Liste, který sestavil pořadí 1000 podniků ve 48 zemích. Seznam připravuje francouzské ministerstvo zahraničí a je jeho reakcí na britský žebříček 50 nejlepších restaurací světa.

Violier převzal restauraci s manželkou Brigitte v roce 2012 poté, co odešel na odpočinek jeho mentor Philippe Rochat - další z velikánů francouzské kuchyně. Rochat, jinak vášnivý cyklista, zemřel loni poté, co zkolaboval při jízdě na kole.

Po zveřejnění prvního místa jeho restaurace, Violier prohlásil: „Je to úžasné, je to pro nás výjimečné. Tohle umístění bude náš tým ještě více motivovat.“

Violier není prvním slavným šéfkuchařem, který ukončil život vlastní rukou. Jakkoli se o příčině jeho sebevraždy dá zatím pouze spekulovat, analytici v této souvislosti připomínají tlak, jakému prestižní šéfkuchaři čelí.

Tento faktor byl zmiňován především v roce 2003, kdy spáchal sebevraždu brilantní francouzský kuchař Bertrand Loiseau, který se zastřelil ranou z lovecké zbraně do úst. Tehdy se ve Francii rozproudila debata o roli gastronomických průvodců a kulinárních kritiků. Dvaapadesátiletý Loiseau, který špičkovému vaření zasvětil život, se údajně děsil možnosti pohoršit si v hodnocení prestižních gastronomických publikací.

A rozhodně nebyl sám, kdo podlehl Damoklovu meči v podobě nesmlouvavého hodnocení své práce; například největší pařížský expert na zvěřinu Gérard Besson odnesl ztrátu michelinovské hvězdičky infarktem.

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Robert Fico
Stáváme se proevropským ostrovem v regionu, reagoval Fico na české volby

Slovensko se stává proevropským ostrovem v rámci regionu střední Evropy, reagoval v pondělí slovenský premiér Robert Fico v reakci na výsledky parlamentních...  celý článek

OBRAZEC. Muž hraje basketbal na obrazci vyhotoveném v atriu Woodwardovy budovy...
TÝDEN OBRAZEM: Robozápasník, ruská přípravka a prchající Rohingové

V severošpanělské Galicii řádily požáry, keňská policie tvrdě zasáhla proti opozičním politikům a na Havaji se konal tradiční závod Ironman. I tuto neděli se...  celý článek

Policie stále pátrá po jednom ze strůjců pařížských útoků Salahu Abdeslamovi.
Pařížského atentátníka Abdeslama bude každý den k soudu převážet vrtulník

Salaha Abdeslama, jediného žijícího podezřelého z podílu na tragických teroristických útocích v Paříži z listopadu 2015, budou denně převážet vrtulníkem k...  celý článek

Grafton Recruitment Praha
DISPONENT ZÁKAZNICKÉHO SERVISU

Grafton Recruitment Praha
Plzeňský kraj
nabízený plat: 30 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.