Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Seznamte se: devět oceněných dobrot z Pardubického kraje

  10:10aktualizováno  10:10
Pokud při nákupu potravin nehledíte jen na cenu a navíc oceníte regionální výrobce, čtěte pozorně. Odborná porota nedávno opět vybrala v devíti kategoriích kvalitní potraviny z Pardubického kraje. Podmínkou byl jejich zdejší původ, a to i z hlediska surovin.

Vedoucí provozu Milan Novotný u vyhlášených špekáčků z firmy Rosické uzeniny | foto: Michal Klíma, MAFRA

"Oceněné potraviny musí pocházet alespoň ze 70 procent z místních surovin, hlavní surovina produktu má pocházet stoprocentně z daného kraje," uvedl jeden z pořadatelů třetího ročníku soutěže o titul Regionální potravina Pardubického kraje, Vladimír Šabata ze společnosti Agrovenkov.

Do soutěže se mohou každý rok se svými výrobky přihlásit malí a střední potravinářští producenti. Zájem o ni stoupá - jestliže do soutěže Regionální potravina Pardubického kraje vloni přihlásilo 17 výrobců 66 potravin, pak letos bylo firem 27 s přesnou stovkou výrobků.

Rosické špekáčky

Výrobce: Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
Podle poroty je nadstandardní charakteristikou špekáčků jejich chuť a vůně. "Za co si ocenění naše špekáčky zasloužily? Je v nich maso! Dodržujeme receptury!" řekl předseda rosického družstva Václav Blažek. Rosické družstvo si zpracovává všechnu svoji produkci zvířat na vlastních jatkách a má deset vlastních prodejen.

Mailandr salám

Výrobce: Zdeněk Kořínek
Mailandr salám vyrábí uzenář z Nabočan u Chrudimi z libového vepřového a hovězího masa a vepřového sádla bez přidání vody. Rodinná tradice Kořínků se zrodila už v roce 1923, firma má sedm vlastních prodejen.

Polooštěpek - pařený sýr

Výrobce: Miltra B
Městečko Trnávka Polooštěpek pařený sýr je lahodný sýr mýdlového tvaru o hmotnosti 150 g. Vyrábí se z kvalitního kravského mléka, které je dodáváno z vlastních chovů. Je bez konzervantů, vhodný pro bezlepkovou dietu a diabetiky. Mlékárna je jediným výrobcem sýrů takzvaného salámového tvaru v České republice. V uplynulých 110 letech nebyla výroba nikdy přerušena.

Smetanový jogurt - brusinka

Výrobce: Choceňská mlékárna
Nový smetanový jogurt s příchutí brusinka má originální chuť. Vznikl kombinací jednoho z nejlahodnějších jogurtů Choceňského smetanového jogurtu a brusinkové příchuti. "Také Choceňská mlékárna má dlouhou více než osmdesátiletou tradici výroby mléčných produktů, vedle jogurtů a tvarohů jsou známá hlavně její pomazánková másla," uvedl Vladimír Šabata.

Borovský kulatý chléb

Pavel Krejčí s proslulým kulatým chlebem z pekárny v Borové

Pavel Krejčí s proslulým kulatým chlebem z pekárny v Borové

Výrobce: Věra Krejčí - Borová
Při výrobě kulatého chleba o hmotnosti 1150 gramů nepoužili v Borové žádné látky pocházející z geneticky modifikovaných organismů. Složení chleba je jednoduché -voda, pšeničná a žitná mouka chlebová, sůl a kmín. Ale ten výsledek stojí za to! Pekárna s parní sázecí pecí používá klasické třístupňové vedení kvasu.

Hlinecká medovina

Výrobce: Medovinka Hlinsko
Hlinecká medovina je jednou z letošních novinek společnosti Medovinka. Vyrábí se studenou cestou, bez dolihování, barvení, konzervačních látek a cukru. Používaná voda je z Hamerské přehrady. Jde o čistý přírodní produkt z nektarového a medovicového medu původem z Hlinecka. Medovina obsahuje 13 procent alkoholu.

Perníkové minidezerty

Výrobce: JaJa Pardubice
Perníkové minidezerty v kazetách jsou výrobky z medového perníkového těsta plněné různými náplněmi před pečením, Po upečení se zdobí šlehaným trvanlivým krémem. "Chci jít dopředu a dělat další řadu perníkářských výrobků, které jsou úplně něco jiného než s tradiční marmeládou a čokoládou," řekla Jarmila Janurová, jejíž firma se před několika týdny převedla na firmu JaJa Pardubice.

Med medovicový - lesní

Výrobce: Pavel Valenta
Pavel Valenta pokračuje v tradici svého dědečka, chová 40 včelstev v Němčicích, Dřítči a v blízkosti Kunětické hory. V jeho nabídce je med květový, luční, květový smíšený i květový pastovaný. "Med medovicový lesní je stoprocentní přírodní produkt bez dalších přidaných cizích látek. Včely ho získávají většinou v lese sbíráním sladkých šťáv - takzvané medovice," uvedl Pavel Valenta.

Čerstvá hlíva ústřičná

Výrobce: Jiří Paseka, Doly u Luže
Hlívu ústřičnou pěstuje Jiří Paseka na kvalitním českém substrátu z Pardubicka. "Jako jediná pěstírna v České republice při ošetřování houbových kultur nepoužívám agresivní chemii. Tím zaručuji unikátní kvalitu," uvedl pěstitel. Zaměstnanci rodinné firmy každý den sbírají čerstvé houby, které bez mezičlánků, zdlouhavé dopravy a skladování dodávají přímo k spotřebiteli - kvůli ochraně před zapařením volně nebo v papírových sáčcích.







Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ivan Hanuš obdržel v Pelhřimově certifikát.
Rekordní putování dopisu má pokračování, tentokrát přišel z Ruska e-mail

Příběh nejdéle doručované poštovní zásilky v České republice pokračuje. Ivanu Hanušovi se ozvala neteř ruské lékařky, která před více než 28 lety poslala jeho...  celý článek

Nanesená vrstva v místě, kudy v minulosti protékala řeka Labe v původním korytu.
V trase budoucí D35 jsou až dvoumetrové naplaveniny, přitekly z Krkonoš

Archeologové pracující na výzkumu v trase budoucí dálnice D35 u Opatovic nad Labem zjistili, že kácení stromů v oblasti Krkonoš mělo za následek masivní nánosy...  celý článek

Stavitel Antonín Zavada v ruinách shořelého dřevěného kostela Božího těla v...
Pojišťovna za zničený kostel vyplatí 20 milionů a pomůže s dalšími náklady

Pojišťovna v případě vypáleného kostela v Třinci-Gutech uhradí zřejmě 20 milionů za zničenou stavbu, i náklady spojené s odstraněním trosek, úklidem požářiště...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.