Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Seznamte se: devět oceněných dobrot z Pardubického kraje

  10:10aktualizováno  10:10
Pokud při nákupu potravin nehledíte jen na cenu a navíc oceníte regionální výrobce, čtěte pozorně. Odborná porota nedávno opět vybrala v devíti kategoriích kvalitní potraviny z Pardubického kraje. Podmínkou byl jejich zdejší původ, a to i z hlediska surovin.

Vedoucí provozu Milan Novotný u vyhlášených špekáčků z firmy Rosické uzeniny | foto: Michal Klíma, MAFRA

"Oceněné potraviny musí pocházet alespoň ze 70 procent z místních surovin, hlavní surovina produktu má pocházet stoprocentně z daného kraje," uvedl jeden z pořadatelů třetího ročníku soutěže o titul Regionální potravina Pardubického kraje, Vladimír Šabata ze společnosti Agrovenkov.

Do soutěže se mohou každý rok se svými výrobky přihlásit malí a střední potravinářští producenti. Zájem o ni stoupá - jestliže do soutěže Regionální potravina Pardubického kraje vloni přihlásilo 17 výrobců 66 potravin, pak letos bylo firem 27 s přesnou stovkou výrobků.

Rosické špekáčky

Výrobce: Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
Podle poroty je nadstandardní charakteristikou špekáčků jejich chuť a vůně. "Za co si ocenění naše špekáčky zasloužily? Je v nich maso! Dodržujeme receptury!" řekl předseda rosického družstva Václav Blažek. Rosické družstvo si zpracovává všechnu svoji produkci zvířat na vlastních jatkách a má deset vlastních prodejen.

Mailandr salám

Výrobce: Zdeněk Kořínek
Mailandr salám vyrábí uzenář z Nabočan u Chrudimi z libového vepřového a hovězího masa a vepřového sádla bez přidání vody. Rodinná tradice Kořínků se zrodila už v roce 1923, firma má sedm vlastních prodejen.

Polooštěpek - pařený sýr

Výrobce: Miltra B
Městečko Trnávka Polooštěpek pařený sýr je lahodný sýr mýdlového tvaru o hmotnosti 150 g. Vyrábí se z kvalitního kravského mléka, které je dodáváno z vlastních chovů. Je bez konzervantů, vhodný pro bezlepkovou dietu a diabetiky. Mlékárna je jediným výrobcem sýrů takzvaného salámového tvaru v České republice. V uplynulých 110 letech nebyla výroba nikdy přerušena.

Smetanový jogurt - brusinka

Výrobce: Choceňská mlékárna
Nový smetanový jogurt s příchutí brusinka má originální chuť. Vznikl kombinací jednoho z nejlahodnějších jogurtů Choceňského smetanového jogurtu a brusinkové příchuti. "Také Choceňská mlékárna má dlouhou více než osmdesátiletou tradici výroby mléčných produktů, vedle jogurtů a tvarohů jsou známá hlavně její pomazánková másla," uvedl Vladimír Šabata.

Borovský kulatý chléb

Pavel Krejčí s proslulým kulatým chlebem z pekárny v Borové

Pavel Krejčí s proslulým kulatým chlebem z pekárny v Borové

Výrobce: Věra Krejčí - Borová
Při výrobě kulatého chleba o hmotnosti 1150 gramů nepoužili v Borové žádné látky pocházející z geneticky modifikovaných organismů. Složení chleba je jednoduché -voda, pšeničná a žitná mouka chlebová, sůl a kmín. Ale ten výsledek stojí za to! Pekárna s parní sázecí pecí používá klasické třístupňové vedení kvasu.

Hlinecká medovina

Výrobce: Medovinka Hlinsko
Hlinecká medovina je jednou z letošních novinek společnosti Medovinka. Vyrábí se studenou cestou, bez dolihování, barvení, konzervačních látek a cukru. Používaná voda je z Hamerské přehrady. Jde o čistý přírodní produkt z nektarového a medovicového medu původem z Hlinecka. Medovina obsahuje 13 procent alkoholu.

Perníkové minidezerty

Výrobce: JaJa Pardubice
Perníkové minidezerty v kazetách jsou výrobky z medového perníkového těsta plněné různými náplněmi před pečením, Po upečení se zdobí šlehaným trvanlivým krémem. "Chci jít dopředu a dělat další řadu perníkářských výrobků, které jsou úplně něco jiného než s tradiční marmeládou a čokoládou," řekla Jarmila Janurová, jejíž firma se před několika týdny převedla na firmu JaJa Pardubice.

Med medovicový - lesní

Výrobce: Pavel Valenta
Pavel Valenta pokračuje v tradici svého dědečka, chová 40 včelstev v Němčicích, Dřítči a v blízkosti Kunětické hory. V jeho nabídce je med květový, luční, květový smíšený i květový pastovaný. "Med medovicový lesní je stoprocentní přírodní produkt bez dalších přidaných cizích látek. Včely ho získávají většinou v lese sbíráním sladkých šťáv - takzvané medovice," uvedl Pavel Valenta.

Čerstvá hlíva ústřičná

Výrobce: Jiří Paseka, Doly u Luže
Hlívu ústřičnou pěstuje Jiří Paseka na kvalitním českém substrátu z Pardubicka. "Jako jediná pěstírna v České republice při ošetřování houbových kultur nepoužívám agresivní chemii. Tím zaručuji unikátní kvalitu," uvedl pěstitel. Zaměstnanci rodinné firmy každý den sbírají čerstvé houby, které bez mezičlánků, zdlouhavé dopravy a skladování dodávají přímo k spotřebiteli - kvůli ochraně před zapařením volně nebo v papírových sáčcích.







Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Chce EU zakázat písmeno „Ř“? Dezinformacím na internetu neujdou ani děti

Závislost na internetu, kyberšikana, dezinformace. Těmto rizikům jsou vystaveny všechny děti, které používají internet. Je proto důležité, aby se mediálně...  celý článek

Na otevření krajského úřadu v Jihlavě čekalo 20. října s žádostí o dotaci na...
Internetu nevěřili, na kotlíkové dotace stálo v Jihlavě frontu 300 lidí

Ačkoli mohli poslat žádost třeba e-mailem, čekalo ráno na otevření krajského úřadu v Jihlavě asi 300 lidí. Přišli se ucházet o „kotlíkové dotace“, někteří před...  celý článek

Ministr dopravy Dan Ťok přichází na středeční schůzi vlády ve Strakově...
Stavbu obchvatu brzdí ministr, tvrdí starosta Mohelnice. Ťok se ohradil

Ostrá slovní přestřelka se rozhořela mezi starostou Mohelnice a ministrem dopravy Danem Ťokem. Starosta tvrdí, že resort společně s Ředitelstvím silnic a...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.