Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejhorší kocovina je po bílém pivu

  15:35aktualizováno  15:35
Horké léto láká zahnat žízeň dobře vychlazeným pivem. Ale pozor: v Německu čepované a zejména v Bavorsku oblíbené bílé pivo způsobuje mnohem snáze a mnohem větší kocovinu než ostatní druhy. Vyplývá to ze studie Vysoké školy potravinářské chemie v německém Münsteru, citované agenturou DPA.

"Pšeničné pivo vyvolává zřetelně větší kocovinu než piva plzeňského typu nebo ležáky," říká spoluautor studie profesor Günter Lieck.

Podle něj to způsobují přiboudliny, kterých při výrobním procesu vzniká v bílém pivu (nese název podle bělavě kalného zabarvení, neplést se světlým pivem) mnohem více než ve většině ostatních druhů.

Přiboudliny totiž lidské tělo při zpracování rozkládá na jedovaté látky, které tak zhruba den po nestřídmém požívání moku způsobují neblahý stav pijáka, zvaný kocovina.

Jedy snižují výkonnost srdce, což může vyvolat nedostatečné zásobování mozku kyslíkem. Důsledky se pak projeví jako bolesti hlavy, nevolnost a únava. Čím více přiboudlin v moku bylo, tím horší důsledky.

"Výsledky chemického rozboru byly překvapivé. Nikdy bych si nepomyslela, že mezi pivy jsou tak zřetelné rozdíly," říká inženýrka chemie Siegrun Mohringová, která měla studii jako součást diplomové práce.

Bílé pivo podle ní dosáhlo v testech hodnoty přes 120 miligramů přiboudliny na litr. Pšeničné pivo má totiž obecně víc přiboudlin než piva plzeňského typu proto, že se vyrábějí horním kvašením.

Jiné druhy piv, jako ležák nebo bavorské světlé zdaleka v přiboudlinách nedosahují hodnot bílých piv. V bezalkoholových pivech pak už není po přiboudlinách prakticky ani památky.

Z ostatních druhů nanejvýš tak piva "starého typu", vařená v některých malých pivovarech jako specialita, dokáží mít až 100 miligramů přiboudliny na litr, bílá piva však nepřekonají.

Přiboudliny jsou při kvasném procesu automaticky produkovány kvasnicemi a tento vedlejší produkt je při výrobě piva právě tak nevyhnutelný jako potřebný. Vedlejší výsledky kvasného procesu dávají pivu jeho chuť.

"Všechno je jen otázkou množství. Když však v pivu nejsou žádné přiboudliny, chutná mdle," míní mluvčí Německého svazu pivovarníků Erich Dederichs. Podíl přiboudlin v pivu je podle něj zcela věcí sládka, žádné předepsané normy na to v Německu neexistují.

I proto neexistuje typické "pivo-bolehlav". Záleží totiž na individuálních schopnostech jedince: někdo snáší dobře i metr bílých piv, jiného dokáže bolet hlava i po jedné plzni. "To si musí každý vyzkoušet sám na sobě, cestou pokusu a omylu," míní Dederichs.

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Němečtí policisté (ilustrační snímek)
Německý pár pašoval drogy z Česka, pervitin schoval do kebabu

Neobvyklou skrýš při pašování drog zvolil německý pár, který se zásilku rozhodl propašovat z Česka. Jak informoval server Bayern24, několik balíčků pervitinu...  celý článek

Ksenija Sobčaková bude kandidovat na prezidentku v ruských prezidentských...
Na ruskou prezidentku bude kandidovat hvězda moskevských salonů Sobčaková

Populární televizní moderátorka Ksenija Sobčaková hlásící se k ruské opozici ve středu oznámila kandidaturu v prezidentských volbách v březnu 2018....  celý článek

Půda nedaleko Corleone, zabavená nechvalně proslulému sicilskému mafiánovi...
Chřadnoucí Cosa Nostra tyranizuje farmáře, neprovdané sestry nezastrašila

Sicilští mafiáni, kteří se hlásí k nechvalně proslulé značce Cosa Nostra, mění branži. Kvůli klesajícím ziskům ve stavebnictví se vracejí ke kořenům na venkov,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.