Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nebojte se chřipky, řekl Mládek a kousl do stehna

  11:14aktualizováno  11:14
Ministr zemědělství Jan Mládek pozval novináře, zástupce drůbežářských podniků a veterinární inspekce na snídani. Podávala se drůbež na sto způsobů. Ministr tak chtěl českému národu vzkázat, že se nemusí bát ptačí chřipky a že má nadále hojně nakupovat české drůbeží výrobky.

Kuře pečené i uzené, drůbeží tlačenka, sekaná, šunka, debrecínka, kyselé okurky a bílé víno. To vše bylo prostřeno na snídaňovém stole ministra Mládka.

Hlavním důvodem je přesvědčit český národ, aby dal přednost kvalitě před cenou a nakupoval české drůbeží výrobky. Hlavně žádnou paniku! Z ptačí chřipky prý opravdu nikdo strach mít nemusí.

"Riziko nákazy z české drůbeže neexistuje. Naši chovatelé a výrobci dodržují přísnější podmínky, než kdekoliv jinde," prohlásil ministr.

Cena drůbežího masa jde podle něj rapidně dolů kvůli zahraničním dovozcům, kteří ve svých zemích maso neprodají, a tak ho pod cenou nabízejí našim obchodním řetězcům.

"Český průmysl je kvůli tomu ohrožen, protože nedostává za své kvalitní produkty adekvátně zaplaceno," vysvětloval Mládek při pojídání kuřecího stehýnka.

Jeho slova mezi sousty potvrdil i šéf veterinární správy Milan Malena. Potraviny českého původu se podle něj musí podporovat.

"Už před vstupem do Evropské unie čeští chovatelé a zpracovatelé dodržovali ty nejpřísnější normy. Přesto, že některé evropské směrnice jsou mírnější, u nás dobrovolně držíme tu nejvyšší laťku. Každý kus projde veterinární kontrolou, teplota je čtyřiadvacet hodin monitorována čipy," popsal proces Malena.

Mládek: Myjte si ruce
Sníženého zájmu o české drůbeží výrobky se nejvíc bojí ředitelé drůbežářských velkopodniků. Zdeněk Linhart z Kosteleckých uzenin potvrdil, že obchodníci platí čím dál méně. "Jedinou možností je propagace domácí výroby. Nic jiného dělat nemůžeme," řekl.

Ministr Mládek připomněl, že už teď existuje propagace výrobků pod značkou Klasa. Českého spotřebitele by měl přesvědčit také nový časopis Agrobase, který vydává Agrární komora České republiky. Její prezident Jan Veleba tak chce oslovit českou veřejnost a představit domácí produkci "co nejdůkladněji".

Lidé by si při konzumaci drůbeže prý měli také uvědomit, že stačí dodržovat základní hygienické zvyky. Tak se podle ministra nemohou ptačí chřipkou nakazit ani při  konzumaci nakaženého masa.

"Myjte si ruce, neukládejte syrové maso k dalším čerstvým potravinám a nepojídejte ho syrové," vzkázal ministr Čechům.

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Uvnitř jednoho z krytů.
Chemička je plná nevyužívaných krytů, při havárii je dnes lepší zmizet

Součástí areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova je třináct krytů. Většina jich pochází z druhé světové války, kdy sloužily při náletech. Dva kryty přibyly pro...  celý článek

Programátoři Ivan Buchta a Martin Pezlar. Řecký soud začal po letech znovu...
Čeští programátoři unikli řeckému vězení, chtějí se však soudit dál

V Řecku hrozilo dvěma Čechům dvacet let za špionáž, vybojovali podmínku. Teď chtějí čistý trestní rejstřík. Fotili prý jen to, co ostatní turisté na ostrově.  celý článek

Bouře na Českokrumlovsku lámala stromy
V noci se přes jih Čech přehnaly bouřky, bez proudu byly tisícovky lidí

Během noci postupovaly od jihu na severovýchod Česka silné bouřky. Několik stovek domácností v jižních Čechách zůstává bez elektřiny. Dodávku energie se do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.