Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nastává konec českých hospod?

  0:01aktualizováno  0:01
Začaly prázdniny, doba, kdy lidé více než jindy chodí do restaurací či hospod. Tentokrát na vás možná čeká "šok". Restaurační zařízení se musí od úterý podřídit novým předpisům. Změny by se mohly poznat nejen na jídelníčku, ale i v "zákulisí" restaurací.

Tak například na záchodech musí podle nových hygienických pravidel téct studená i teplá voda, musí zmizet často vlhké látkové ručníky, příště tam mají viset už jen ty papírové...

Svíčková jen k obědu?
Pokud jde o jídlo: kuchaři už nesmějí přechovávat na plotně jídlo déle než tři hodiny. "Bude to znamenat konec hotovek po celý den," říká spolumajitel Pivního baru Radegast v centru Ostravy. "Guláš či svíčkovou budeme nabízet jen v době obědů, odpoledne a večer budou jen minutky."

Restaurace se mohly novému nařízení přizpůsobit i jinak: pořídit si takzvaný šokovač, zařízení, které jídlo náhle zchladí, a může tak být uchováno i pro pozdější ohřátí. Jenže tenhle stroj přijde až na několik set tisíc korun.

"U nás se snažíme, aby se všechna jídla prodala během obědů. Pokud se tak nestane, nemáme zájem je uchovávat a případné zbytky likvidujeme," říká Marek Macháček z pardubické restaurace Bazalka.

Změny v pravidlech vycházejí z norem Evropské unie, ale i z již schváleného zákona, jehož uplatňování v praxi začnou hygienici kontrolovat právě od zítřka, tedy od 1. července.

Václav Dort ze Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu odhaduje, že nové normy zatím splnila jen desetina hospod a restaurací. "Náprava pro ně bude velkou finanční zátěží," říká.

Pro hospody totiž nově platí řada dalších technických pravidel. Tak například pro každý druh potravin musí mít restaurace zvláštní, často příčkou oddělené pracoviště a lednici. Navíc se cesty různých pokrmů nesmějí křížit: cestou do kuchyně či do skladu by maso nemělo potkat zeleninu. Suroviny pak nesmějí do kuchyně stejným vchodem, kterým do restaurace chodí i hosté.

Vyrovnat se s tím musí i ty restaurace, kde dva vchody není možné udělat. "Zásobování musíme naplánovat tak, abychom s ním byli hotovi dřív, než restauraci otevřeme pro lidi," říká Zdeněk Kinnert z ostravského Pivního baru.

Vstup do hygienické Evropy
Vstup do Evropské unie je zkrátka z "hygienického hlediska" náročný krok. S přísnými předpisy se těžko vyrovnávají nejen provozovatelé českých restaurací. Dopadají i na výrobce masa či mléčných výrobků.

Jen ti, kteří v posledních letech investovali do hygienických zařízení, budou moci příští rok - po vstupu země do unie - proniknout na otevřený evropský trh. "Předpokládáme, že splníme všechny podmínky a budeme moci vyvážet maso do unie," říká jednatel karlovarského masokombinátu Prima Luděk Šleis.

Nová pravidla se netýkají jen podnikatelů, kteří chtějí proniknout na evropský trh. Všichni výrobci se totiž musí přizpůsobit novým českým zákonům, které "euronormy kopírují", a jsou tedy podobně náročné.

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Andrej Babiš s manželkou míří do volebního štábu ANO (21. října 2017).
ANALÝZA: Pestrý vějíř variant. Ale Babišovi zatím moc nenahrávají

Být ve volbách první s tak velkým náskokem a nemít vládu ani zdaleka jistou, to musí být pro Andreje Babiše k vzteku. Do Sněmovny bylo zvoleno devět stran,...  celý článek

Ministr obrany Martin Stropnický ve volebním štábu hnutí ANO v Praze. (21....
Stropnický: O vládě začněme jednat v současné koalici. Ambice na Hrad nemám

S ČSSD a lidovci by to byl logický začátek jednání o nové vládě, řekl v rozhovoru pro iDNES.cz místopředseda ANO a ministr obrany Martin Stropnický. Prvotní...  celý článek

Prezident Miloš Zeman se 12. září v Praze zúčastnil jednání tripartity. Na...
Babiš dostane šanci sestavit vládu. Zeman by byl proti jeho vydání policii

Prezident Miloš Zeman počítá s tím, že šéfa hnutí ANO Andreje Babiše jmenuje premiérem. „Není to populista, je to pragmatik,“ uvedl Zeman v rozhovoru pro Blesk...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.