Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nastává konec českých hospod?

  0:01aktualizováno  0:01
Začaly prázdniny, doba, kdy lidé více než jindy chodí do restaurací či hospod. Tentokrát na vás možná čeká "šok". Restaurační zařízení se musí od úterý podřídit novým předpisům. Změny by se mohly poznat nejen na jídelníčku, ale i v "zákulisí" restaurací.

Tak například na záchodech musí podle nových hygienických pravidel téct studená i teplá voda, musí zmizet často vlhké látkové ručníky, příště tam mají viset už jen ty papírové...

Svíčková jen k obědu?
Pokud jde o jídlo: kuchaři už nesmějí přechovávat na plotně jídlo déle než tři hodiny. "Bude to znamenat konec hotovek po celý den," říká spolumajitel Pivního baru Radegast v centru Ostravy. "Guláš či svíčkovou budeme nabízet jen v době obědů, odpoledne a večer budou jen minutky."

Restaurace se mohly novému nařízení přizpůsobit i jinak: pořídit si takzvaný šokovač, zařízení, které jídlo náhle zchladí, a může tak být uchováno i pro pozdější ohřátí. Jenže tenhle stroj přijde až na několik set tisíc korun.

"U nás se snažíme, aby se všechna jídla prodala během obědů. Pokud se tak nestane, nemáme zájem je uchovávat a případné zbytky likvidujeme," říká Marek Macháček z pardubické restaurace Bazalka.

Změny v pravidlech vycházejí z norem Evropské unie, ale i z již schváleného zákona, jehož uplatňování v praxi začnou hygienici kontrolovat právě od zítřka, tedy od 1. července.

Václav Dort ze Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu odhaduje, že nové normy zatím splnila jen desetina hospod a restaurací. "Náprava pro ně bude velkou finanční zátěží," říká.

Pro hospody totiž nově platí řada dalších technických pravidel. Tak například pro každý druh potravin musí mít restaurace zvláštní, často příčkou oddělené pracoviště a lednici. Navíc se cesty různých pokrmů nesmějí křížit: cestou do kuchyně či do skladu by maso nemělo potkat zeleninu. Suroviny pak nesmějí do kuchyně stejným vchodem, kterým do restaurace chodí i hosté.

Vyrovnat se s tím musí i ty restaurace, kde dva vchody není možné udělat. "Zásobování musíme naplánovat tak, abychom s ním byli hotovi dřív, než restauraci otevřeme pro lidi," říká Zdeněk Kinnert z ostravského Pivního baru.

Vstup do hygienické Evropy
Vstup do Evropské unie je zkrátka z "hygienického hlediska" náročný krok. S přísnými předpisy se těžko vyrovnávají nejen provozovatelé českých restaurací. Dopadají i na výrobce masa či mléčných výrobků.

Jen ti, kteří v posledních letech investovali do hygienických zařízení, budou moci příští rok - po vstupu země do unie - proniknout na otevřený evropský trh. "Předpokládáme, že splníme všechny podmínky a budeme moci vyvážet maso do unie," říká jednatel karlovarského masokombinátu Prima Luděk Šleis.

Nová pravidla se netýkají jen podnikatelů, kteří chtějí proniknout na evropský trh. Všichni výrobci se totiž musí přizpůsobit novým českým zákonům, které "euronormy kopírují", a jsou tedy podobně náročné.

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

František Ringo Čech ukazuje zatím svůj poslední obraz. Je nazvaný Smrt...
Miloše bych neodmítl, říká ke své kandidatuře František Ringo Čech

Vedení Strany práv občanů před dvěma týdny rozhodlo, že jejich superlídrem do podzimních voleb bude hudebník František Ringo Čech. O pomoc ho prý požádal...  celý článek

Předseda Senátu Milan Štěch oznámil na tiskové konferenci termín prvního kola...
Lidé budou volit prezidenta v prvním kole 12. a 13. ledna, oznámil Štěch

První kolo prezidentských voleb se uskuteční v pátek 12. a v sobotu 13. ledna 2018. Termín ve středu oznámil předseda Senátu Milan Štěch.  celý článek

Petr Horký je organizátor akce Mýdlo na Hradě. (23. 8. 2017)
Rád bych na Mýdlo na Hradě pozval i pana Ovčáčka, říká organizátor Horký

Režisér cestovatelských a dokumentárních filmů usiluje už dva měsíce o to, aby mohl v Jižních zahradách Pražského hradu uspořádat Mýdlo na Hradě. Jenže 400...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.