"Chceme vyzkoušet starou rakouskou metodu, u nás to běžný způsob ochrany není. Při velkých mrazech kolem minus 20 stupňů podpálíme po vinici hromádky vlhké slámy, na kterých jsou borové větve. Na vinici se zadýmí, a pokud budou příznivé podmínky, vznikne nad ní příkrov a mráz by neměl působit tak intenzivně," svěřil se ve čtvrtek krátce před desátou večer jeden z majitelů vinařství Lubomír Lampíř u jedné z připravených hranic.
Vinaři zapálili hranice na čtyřech místech. Na to, aby celou vinici pokryl dým, to však nestačilo. "Bylo by jich potřeba nejmíň patnáct. Takže v tomto způsobu ochrany vinohradu už pokračovat nebudeme," konstatoval v pátek ráno Lampíř.
I tak to podle něj byl zajímavý způsob, jak vyzkoušet metody předků. Ti je ovšem používali spíš na mnohem menší rozlohu vinohradů, než jaká je na Sádku.
Podle vinaře daly holomrazy vinohradu zabrat. "Očka jsou poškozená, hlavně u odrůd Portugal a Iršai Oliver. Bojíme se, že dojde i k potrhání pletiva dřeva. To se dá přirovnat asi k tomu, když se mráz a led dostanou do malých spár v silnici. Réva po dvou třech letech odejde," doplnil Lampíř. Jak rozsáhlá budou poškození, to ukáže zimní řez na konci února.
V jednom ale mráz vinaře přece jen potěšil: od poloviny ledna, kdy se teploty dostaly pod minus sedm stupňů Celsia, se pustili na Sádku do sběru ledového vína. "Sklidilo se deset metráků, převážně odrůda Malverina, pro kterou je typické skořicové aroma. Bobule už fermentují a bude z nich 200 litrů ledového vína," přiblížil Lampíř.