Co konkrétního jste s potravinářskou inspekcí proti šířící se infekci listeriózy už podnikli?
Potravinářští inspektoři byli v terénu celý víkend, ale hlavní tažení proti listerióze začne v pondělí. My jsme u toho vždy, když vyjde najevo, že například sýr Baladur či hermelínový salát souvisí s onemocněním a hospitalizací lidí. Akce proti listerióze začala po poradě s ministryní zemědělství Milenou Vicenovou a šéfem potravinářské inspekce. Šlo to rychle.
Na co se při "razii" zaměříte?
Zajímat nás budou hygienické zásady výroby měkkých sýrů či některých uzenin. Totéž platí o skladování těchto potravin a posvítíme si i na jejich cestu k zákazníkovi. To je nyní dost zásadní. Prověříme také, zda se potraviny tepelně správně zpracovávají. Trochu nás totiž zarazilo, že když jsme testovali dovážené měkké sýry, byly všechny - na rozdíl od některých tuzemských -v pořádku.
Co dělat, když má někdo z listeriózy strach, protože snědl například sýr Baladur?
Pokud je ten člověk zdravý, tak se nemusí ničeho obávat. Devadesát procent lidí neonemocní.
A co když má někdo cukrovku nebo oslabenou imunitu?
Pokud má někdo obavu, tak může beze všeho navštívit praktického lékaře a nechat se vyšetřit. Případně ho pro klid své duše může požádat o testy krve. První příznaky se podobají chřipce - trápí vás horečky, bolesti břicha, průjmy. Nemoc se běžně léčí antibiotiky.
Podcenili něco hygienici či potravinářští inspektoři v souvislosti s nákazou listeriózy?
Trochu jsme pozapomněli, že nepasterizované sýry a všechny z nich vyrobené saláty, které nejsou tepelně upravené, mohou obsahovat bakterie listerie. Jakkoliv se běžně kolem nás vyskytuje. Jen v uplynulém roce onemocnělo například v zemích Evropské unie zhruba šestnáct set lidí. Před dvěma lety pak Spojené státy hlásily čtyřicet pacientů. Ale znovu říkám: zcela zdraví lidé se infekce nemusí obávat.
Ale těhotným ženám či lidem s chronickými onemocněními doporučujete, aby se pro jistotu vyhnuli například měkkým sýrům?
Jistě. Právě tohle je důležité si uvědomit, aby lidé zbytečně nepropadali panice. Důležité je vědět i to, že většina nemocných v evropských zemích je starší pětašedesáti let.
Může nákaza souviset s vánočním přejídáním se?
Neřekl bych. Inkubační doba nemoci může být totiž až sedmdesát dnů. Když se ale teď v Kauflandu kolem sebe rozhlížím, tak mne míjejí vozíky s neskutečným množstvím jídla. Až mne z toho jímá děs. Doma pak do ledniček naskládáme vše na sebe bez ohledu na to, že některé potraviny nemají vůbec přijít do kontaktu s jinými.
Například?
Vždyť to vidím právě před sebou. Na lahůdkovém salátu leží syrové maso a kupujícímu je jedno, že z něj může prosakovat šťáva. A stejně to pak asi vypadá v ledničce. Některé potraviny musí být kvůli infekcím uskladněny v dózách. Aby třeba právě šťáva z masa nestekla do hotového jídla, které si už jen lehce ohřejete.
Co je listeriózaMohou za ni bakterie, které se mohou objevovat v odpadních vodách, v půdě či výkalech zvířat. Také se mohou dostat do zeleniny a onemocnět mohou i zvířata -hlavně skot, ovce, prasata či drůbež. Pokud potraviny z těchto zvířat nejsou správně tepelně zpracované, může se nebezpečná bakterie přenést i jimi. Na konci minulého týdne našli hygienici listerii v hermelínovém salátu firmy Lahůdky Palma, v pochoutkovém salátu firmy Nové Lahůdky Sixta a v sýru Baladur od firmy Prom-Prodej (více zde). Zdravé lidi listerióza nemůže ohrozit, ale je nebezpečná pro děti, lidi s oslabenou imunitou, cukrovkáře nebo pacienty s onkologickým onemocněním. Od začátku roku onemocnělo listeriózou 47 lidí, obvykle je jich tak kolem 20 za rok. Tři dospělí a jeden novorozenec dokonce zemřeli. |