Na akci dohlížela pelhřimovská Agentura Dobrý den, která podle Šprongla rekord zapíše do národního vydání Guinnessovy knihy rekordů. Na palačinkách si pochutnali návštěvníci oslav. "Chvílemi se tu vytvářely i fronty. Palačinky byly mazané marmeládou, sypané skořicovým cukrem a kdo chtěl, tak navrch dostal i šlehačku," uvedl Šprongl.
Kuchaři jsou po noční smažící "šichtě" a úctyhodném výkonu znaveni a odpočívají. Podle Šprongla se u plotny střídali. Dvoudenní svatovavřinecké oslavy s ochutnávkami gastronomických specialit a zábavným programem končí večer.
Celá akce začala v sobotu v poledne na Strossmayerově náměstí v Praze 7 před pražským kostelem svatého Antonína, kde farář Alois Kánský vysvětil dřevěnou sochu svatého Vavřince, který je patronem kuchařů a cukrářů.
Průvod účastníků slavností a veřejnosti pak přešel na holešovické Výstaviště, kde svatovavřinecké oslavy konají. Na příchozí čekaly mimo jiné ochutnávky gurmánských specialit od špičkových kuchařů za lidové ceny.
Jedním z hlavních bodů programu bylo právě nepřetržité čtyřiadvacetihodinové pečení palačinek. Loni se jim jich podařilo připravit 1857.
V neděli se ke svatému Vavřinci připojil svatý Hubert, který je patronem myslivců, a proto lidé mohli ochutnat i zvěřinové speciality.
Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid. Vedle kuchařů a cukrářů je patronem i archivářů, knihovníků, hasičů, hostinských, pivovarníků, pradlen, sklenářů, správců a studentů.
O palačinky, které kuchaři pekli při pokusu o překonání světového rekordu, byl ze strany návštěvníků obrovský zájem. Varný pult stále obtáčela fronta. (5. srpna 2000) |