Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Myška drobná

  19:01
- Nejmenším hlodavcem žijícím v naší přírodě je právě myška drobná. Své jméno si plně zaslouží, protože měří nanejvýš 7 cm (stejně dlouhý je i ocas) a váží 5-10 g. Myška snadno unikne pozornosti nejen díky nepatrné velikosti, ale i díky krycímu hnědavému zbarvení. Charakteristické jsou velké oči a okrouhlé ušní boltce.

Myška obývá poměrně rozsáhlý areál od Biskajského zálivu přes střední Evropu po Japonsko a severní Vietnam. Nenašli bychom ji ve Středomoří a na severu Evropy. Vyhledává taková místa, kde jsou nekosené porosty vysokých trav, rákosí, třtiny nebo ostřic. Vezme zavděk i obilím, zahradám apod.
Myška drobná je všežravá, v jejím jídelníčku však převažuje rostlinná složka. Miluje hlavně různá semena včetně obilek, okusuje zelené rostliny a občas si uloví hmyz. Potravu si však nehledá na zemi, ale ve výškách. Obratně šplhá po stéblech a pomáhá si nejen zvláště přizpůsobenými předními tlapkami, ale především ovíjivým ocáskem.  Myška je aktivní hlavně ráno a pozdě odpoledne. Odpočívá v hnízdě, které si staví mezi rostlinami a které má dva vchody.
Myšky jsou samotářky a jen v době rozmnožování se nakrátko vyhledají oba partneři. Péče o potomstvo je záležitostí samice. Pro svá mláďata velká jen jako fazole a zcela bezmocná buduje pečlivá matka hnízdo z  trav a rostlinných vláken. Buduje ho asi 80 cm vysoko mezi stébly. Má kulovitý tvar, je pevně ukotveno v porostu a vede do něj jediný vchod. V jednom vrhu bývá až 6 mláďat, přičemž nejsou výjimkou dva i tři vrhy ročně. Mláďata záhy hnízdo opustí a již v 6 týdnech jsou pohlavně dospělá.
V pražské zoo se můžete přijít podívat na skupinku myšek drobných, která je umístěna v pavilonu malých savců. Jsou zde od podzimu 1998 a již dvakrát úspěšně odchovaly mláďata.

Výhercem pátého kola a majitelem dvou vstupenek do zoo se stává:  Jitka Mazurová, Trávník 1995, 560 02 Česká Třebová

Odpovědi na následující otázku posílejte do pondělí 15. února 1999 na adresu  pavla.mateju@mafra.cz. Vylosovaný výherce dostane dvě volné vstupenky do pražské zoologické zahrady. Nápovědu můžete hledat také na internetových stránkách pražské zoo, na adrese http://www.zoo.cz/

Přespává myška drobná zimu?
a) upadá do zimního spánku na 4-5 měsíců
b) většinu zimy je aktivní a jen krátce se ukrývá v hnízdě
c) zimu nepřespává, ale stěhuje se do jižních částí svého areálu

Myška drobná je na kamenech dobře maskovaná.

I dvě myšky drobné jsou tak lehké, že je unese jediné stéblo trávy.

Díky barvě své srsti se mohou myšky drobné schovat i ve vysoké trávě.

Myška drobná je všežravec, který nepohrdne ani zrníčkem obilí.

Pohyblivým ocáskem si myška udrží balanc i na tenkých stéblech trávy

Po stéblech trávy umí myška běhat velmi rychle aniž by spadla

Autor:


Pelikán v Rozstřelu: Varování před půjčkami jako u cigaret? Nejsem proti





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.