My odchod lékařů podporujeme, reagují sestry na prohlášení Juráskové

Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji. Skupina s tímto názvem vznikla na Facebooku hned potom, co v pátek vystoupila před novináře prezidentka České asociace sester Dana Jurásková s prohlášením, že asociace nepodporuje hromadný odchod lékařů.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

"Nechystáme žádnou podobnou akci ani účast na té stávající," řekla mimo jiné na tiskové konferenci Jurásková, která ve Fischerově vládě působila jako ministryně zdravotnictví. Dodala, že sestry raději pomohou stabilizaci zdravotnictví.

Diskutující na Facebooku s prohlášením ČAS nesouhlasí a upozorňují na fakt, že v asociaci není ani polovina sester. Z celkem 80 tisíc sester je v asociaci kolem 15 tisíc. Skupinu sestry založily proto, aby na tento fakt upozornily a podpořily odcházející lékaře.

reakce na FB

Jak dlouho ještě tyto pocity bezmocnosti budu mít? Do doby, než se sestry KONEČNĚ naštvou a řeknou Děkujeme, jdeme taky?" ptá se sestra na Facebooku.

Skupina nasbírala od pátku téměř dvě stě členů, sestry také plánují začít sbírat podpisy pod petici.

"Nepřeju si, aby za mě ČAS (Česká asociace sester) mluvil, nebyla jsem, nejsem a nikdy nebudu jeho členkou. Kdysi dávno jsem říkala 'Nebyla jsem, nejsem a nikdy nebudu členkou KSČ' a měla jsem podobné pocity bezmoci. Jak dlouho ještě tyto pocity bezmocnosti budu mít? Do doby, než se sestry KONEČNĚ naštvou a řeknou Děkujeme, jdeme taky?" napsala v diskusi na Facebooku Jana Březinová.

Podle Juráskové byly na pátečním sněmu prezentovány informace jednotlivých předsedkyň, které byly vyzvány, aby oslovily členky svých sekcí a regionů a zjistily, zda s protestem souhlasí, či nikoli, "Ony deklarovaly, že to udělaly. Stanovisko, které ČAS vydal, bylo tedy stanoviskem většiny," řekla iDNES.cz Jurásková.

"Já nejsem a ani nemůžu být tím, kdo by bránil nějakému občanskému vyjádření. Považuji to za jejich legitimní právo, ale vykládám si to tak, že ti, co se neztotožňují s oficiálním stanoviskem, jsou menšinou," dodala bývalá ministryně zdravotnictví.

True

Podle diskusních příspěvků lze také usuzovat, že i některé sestry, které v ČAS jsou, se stanoviskem Juráskové nesouhlasí a chtějí se z asociace odhlásit. Na webu si totiž navzájem radí, jak to udělat. Jurásková ale zatím nemá informace o tom, že by se členové hromadně odhlašovali.

"Paní Jurásková veřejně prezentovala názor prezidia ČAS, nikoliv však stanovisko všech členek a členů sdružených v této profesní organizaci. Řadoví členové nebyli osloveni, a proto se od tohoto prohlášení distancují," píše na webu Lenka Bazalová.

"Ano, jsme si vědomy, že díky kampani Děkujeme, odcházíme můžeme přijít i o svá pracovní místa. Stejně jsme si ale vědomy toho, že situace ve zdravotnictví je dlouhodobě neřešená, a to zejména v ohodnocení naší náročné a zodpovědné práce. (...)  Neřešení a bagatelizování situace ve zdravotnictví muselo logicky vyústit v otevřený a hromadný odpor," dodává.

Ministr zdravotnictví už dříve avizoval, že v rámci reformy chce mimo jiné zvýšit kvalifikaci sester a umožnit jim v práci dělat samostatně i to, co nyní smí dělat jen lékař. Mohly by například sloužit jako anestezioložky nebo by samy, bez přítomnosti lékařů, vykonávaly služby na neinvazivních nemocničních odděleních. Sestry by si ale musely doplnit vzdělání.

Ministr zároveň počítá se sestrami i při zvyšování platů, ty by se podle jeho slov měly zvednout veškerému zdravotnickému personálu.

Volební lídr ČSSD, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, a ministryně práce a...
Kdo nechce lidem platit slušnou mzdu, je darebák, prohlásil Zaorálek

Práce má motivovat, kdo to myslí vážně, měl by nás podpořit, hájil ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek plán znovu navýšit minimální mzdu. A...  celý článek

Prezidentský kandidát Michal Horáček při představování slibů pro prvních sto...
Jsem sám sobě největším soupeřem, říká kandidát na Hrad Horáček

Rozhodně bych nikdy neudělil abolici jako prezident Václav Klaus, slibuje Michal Horáček. „Vlastně tím řekl - transformace skončila, zapomeňte,“ zhodnotil část...  celý článek

Vlna dosahuje až téměř na úroveň sousedního chodníku.
Místo roviny je vlna, za miliony opravená silnice vydržela jen pár týdnů

Po necelém měsíci provozu se na opravené silnici mezi Vysokým Mýtem a Chrudimí v obci Stradouň vytvořila nebezpečná vyjetá vlna. Za rekonstrukci celkem...  celý článek